top of page

Zoveel Nederlanders gokken in crypto

In het kort:

  • Bijna 2 miljoen Nederlanders investeren in cryptocurrency, vooral jonge mannen, waarvan 9% Bitcoin bezit.

  • Er is groeiende zorg dat veel jonge investeerders eigenlijk gewoon aan het gokken zijn, vooral door risicovolle strategieën zoals het gebruik van hefboomwerking.

  • De hoge volatiliteit en beperkte kennis vergroten de kans op grote verliezen, vooral tijdens correcties.

Uit recent onderzoek van Multiscope blijkt dat bijna 2 miljoen Nederlanders geld in cryptocurrency hebben gestopt. Dit komt neer op 14% van de bevolking, en het aantal cryptobezitters is sinds 2018 meer dan verdubbeld. Met name de bullmarkt van 2021 en de huidige rally hebben bijgedragen aan deze groei. Maar hoewel de cijfers indrukwekkend zijn, rijst de vraag of deze trend gezond is, of dat een groot deel van deze investeerders eigenlijk aan het gokken is, vooral aangezien crypto intrinsiek geen cash flow genereert en dus weinig waarde heeft.


Interessant is dat van de bijna 2 miljoen Nederlandse cryptobeleggers, is 70% man en het grootste deel van hen valt in de leeftijdscategorie van 18 tot 34 jaar. Deze groep investeerders is doorgaans hoogopgeleid en neigt naar het nemen van grotere financiële risico's. De populairste cryptomunt onder deze beleggers blijft Bitcoin, dat door meer dan 1,2 miljoen Nederlanders wordt gehouden. Dit is ongeveer 9% van de totale Nederlandse bevolking.


Toch is het aantal bitcoinbezitters iets gedaald, van 1,25 miljoen in 2022 naar 1,23 miljoen in 2023. Deze lichte afname kan te maken hebben met de grillige prijsfluctuaties van Bitcoin en de bredere onzekerheid in de markt. Hoewel veel mensen zich aangetrokken voelen tot de mogelijk torenhoge rendementen, blijft het risico enorm. Bitcoin heeft bijvoorbeeld in het verleden waardeverliezen van wel 80% gezien tijdens grote correcties.


Het idee dat crypto een belegging is, wordt door veel experts overigens betwist. Ondanks de optimistische argumenten uit de cryptocommunity is er een groeiend aantal kritische stemmen die de vergelijking maken tussen crypto en gokken. Hoewel 85% van de cryptobezitters aangeeft hun crypto voor de lange termijn te willen aanhouden, is het nog steeds verontrustend dat een aanzienlijk deel van de jonge investeerders met geleend geld of door gebruik van hefbomen in crypto handelt. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren weleens gebruik maakt van hefbomen, wat de risico's aanzienlijk vergroot. Dit wijst op een trend waarbij jongeren vooral worden aangetrokken door de potentie van snelle winst, zonder de risico's volledig te begrijpen.


De gemiddelde investering in crypto ligt volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder de 1.000 euro, en investeringen boven de 10.000 euro zijn zeldzaam. Dit lijkt misschien een geruststellend cijfer, maar het feit dat jongeren vaker gebruikmaken van riskantere strategieën zoals leverage, suggereert dat er een gevaarlijk gebrek aan kennis of voorzichtigheid heerst. Dit kan, zeker bij een plotselinge marktdaling, leiden tot grote financiële problemen onder deze groep.


Wereldwijd zijn er naar schatting 580 miljoen mensen die in crypto investeren. Grote institutionele partijen zoals Blackrock en Fidelity hebben inmiddels interesse getoond in bitcoin-ETF’s, en ook in Europa wordt crypto steeds meer gezien als een gereguleerd asset. Dit biedt enigszins een gevoel van legitimiteit aan de markt, maar het blijft de vraag of dit de grillige natuur van cryptovaluta's kan verzachten.


Vooral in Nederland is de adoptie van crypto relatief hoog in vergelijking met andere Europese landen. Maar dit betekent ook dat er een groter risico is op massale verliezen wanneer de markt instort. Tijdens bullmarkten lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn, maar de realiteit is dat de markt net zo snel kan dalen als stijgen, zoals we hebben gezien met eerdere correcties van wel 80%.


Hoewel crypto voor velen in Nederland dus een aantrekkelijke investering lijkt, met bijna 2 miljoen Nederlanders die inmiddels cryptovaluta bezitten, is het duidelijk dat een groot deel van deze groep eerder aan het gokken is dan aan het beleggen. De volatiliteit van de markt, gecombineerd met het gebruik van risicovolle strategieën zoals leverage, wijst erop dat veel investeerders de risico's onvoldoende begrijpen. Zeker onder jongeren lijkt de focus vooral te liggen op snelle winsten, zonder rekening te houden met de enorme verliezen die kunnen volgen. De toekomst van crypto mag dan onzeker zijn, maar het is duidelijk dat veel Nederlanders zich op glad ijs begeven.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page