top of page

Zo reageerde de beurs eerder op renteverlagingen

In het kort:

  • Kapitaal verschuift van tech-aandelen naar kleine en middelgrote indices na zwakke economische data en toenemende kans op renteverlaging door de Fed.

  • Tijdens eerdere renteverlagingen sinds 1969 daalde de aandelenmarkt gemiddeld met 24% binnen 195 dagen na de eerste verlaging.

  • Kleine en middelgrote aandelen presteerden relatief beter tijdens deze bearmarkten, maar leden nog steeds aanzienlijke verliezen, terwijl investment-grade obligaties beter presteerden.


Iets waar we het bij debelegger al vaker over hebben deze maand is de ommekeer die we momenteel zien gebeuren in de aandelenmarkten. In de afgelopen vijf handelsdagen is er namelijk een merkbare verschuiving geweest van kapitaal weg van technologie-aandelen naar kleine en middelgrote indices. Dit volgt op zwakkere economische gegevens en de toenemende verwachting dat de Federal Reserve (Fed) binnenkort haar rentebeleid zal versoepelen. De herverdeling van investeringen is gericht op zogenaamde defensieve sectoren zoals financiële diensten, industrie en gezondheidszorg, die samen bijna 50% van de gewogen indices vertegenwoordigen.


Het sterkste signaal van een naderende zachte landing in de VS komt van de Russell 2000-index, een barometer voor small-cap aandelen. De rally in small-cap aandelen zette gisteren door met een winst van bijna 3%, wat een nieuw 52-weeks hoogtepunt markeert.


De koers van de Russel-2000 index het afgelopen jaar:

Bron: CNBC


Na het beter dan verwachte inflatienieuws in het recente Consumer Price Index (CPI) rapport, lijkt de deur geopend voor renteverlagingen dit jaar, wellicht zelfs al tijdens de volgende Fed-vergadering op 30-31 juli. Hoewel de kans op een verlaging in de futuresmarkten slechts 6% is, denk ik dat verdere bevestiging van desinflatie in de Preferred Consumer Expenditure (PCE) index tussen nu en dan zou kunnen resulteren in een renteverlaging, al acht ik deze kans klein, hij is aanwezig.


Jan Hatzius, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, stemde hiermee in en stelde dat zachtere dan verwachte werkgelegenheids- en inflatiecijfers voor juni een verlaging in juli rechtvaardigen. Ik verwacht echter geen verlaging tenzij de marktverwachtingen in lijn zijn, aangezien voorzitter Powell niet graag markten verrast zoals we weten. De afwachtende houding van de FED zal zeker aanblijven, aangezien eerdere te snelle beslissingen een averechts effect hadden, de FED vergadering van eind juli zal hoe dan ook een beter inzicht geven in waar de FED nu staat in haar beleidsoverwegingen.



Vanaf oktober 2001 tot april 2002 zagen we een vergelijkbare beweging, toen beleggers zich van groei- naar waardesectoren verplaatsten. Uiteindelijk leidde dit tot een bredere paniek en daling van de markt. Een blik op eerdere renteverlaging-cycli sinds 1969 toont aan dat de aandelenmarkt gemiddeld met 24% daalde binnen 195 dagen na de eerste renteverlaging door de Fed. In tijden waarin aandelenmarkten bijzonder hoog gewaardeerd waren, zoals in 1973, 2000 en 2007, zagen we dalingen van 30 tot 55%.


Sectorrotaties zoals deze zijn niet nieuw. Tijdens bearmarkten verschuiven fondsen en beheerders kapitaal van overgewaardeerde naar ondergewaardeerde aandelen. Dit werd duidelijk tijdens de bearmarkt van 2000-2003, waar de rotatie leidde tot een relatieve outperformance van small-cap stocks, hoewel ze nog steeds met 36% daalden in vergelijking met 50% voor de S&P 500 en 80% voor de Nasdaq.


Historisch gezien presteren large-cap stocks beter dan small-cap stocks tijdens perioden van lage werkloosheid en hoge optimisme, vooral aan het begin van een renteverlaging-cyclus. Echter, de verliezen zijn relatief. Factoranalyse van Bank of America toont aan dat 'value' aandelen beter presteren dan 'growth' aandelen in dergelijke situaties, maar beide leiden tot verliezen.


In tegenstelling tot aandelen hebben investment-grade obligaties consequent beter gepresteerd tijdens de jaren voorafgaand en volgend op renteverlagingen. De focus van de financiële sector op aandelen negeert vaak deze realiteit.



De huidige marktbewegingen suggereren dat beleggers zich voorbereiden op een mogelijk verslechterende economische situatie en toekomstige renteverlagingen door de Fed. Historische gegevens waarschuwen echter voor de mogelijkheid van een bredere marktdaling, waarbij aandelen, ongeacht de sector, aanzienlijke verliezen kunnen lijden. Het is cruciaal voor beleggers om zich bewust te zijn van deze valkuil en hun portefeuilles dienovereenkomstig aan te passen als dit opnieuw dreigt te gebeuren. Het komende kwartaalcijfer seizoen zal ons hier hopelijk meer over vertellen, voor nu is het dan ook erg lastig te zeggen wat we van de aandelenmarkten kunnen verwacht in de korte termijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page