top of page

Zo groot is het woningtekort in Nederland

In het kort:

  • Ondanks de bouw van 88.200 nieuwe woningen in 2023 is het woningtekort in Nederland gestegen naar 400.500, een stijging van 10.300 ten opzichte van vorig jaar.

  • In de eerste helft van 2024 zijn de huizenprijzen aanzienlijk gestegen, met een verwachte toename van 7% tot 9% voor het gehele jaar.

  • De gemiddelde transactieprijs steeg naar 468.000 euro in het tweede kwartaal van 2024, een indicatie van de hoge marktvraag en de intense competitie onder kopers.


Het woningtekort in Nederland blijft een groot probleem. Ondanks de toevoeging van 88.200 nieuwe woningen in 2023, is het tekort al gestegen naar 400.500 huizen, wat een toename is van 10.300 ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is vastgesteld in een jaarlijkse prognose van ABF Research, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.


De voornaamste oorzaak van deze stijgende behoefte aan woningen is de aanhoudende groei van het aantal huishoudens, aangewakkerd door migratie en de trend dat mensen langer alleen wonen. Deze demografische veranderingen zorgen voor een aanhoudende druk op de woningmarkt, waarbij het aanbod de vraag niet kan bijbenen.


Tegelijkertijd zagen we in de eerste helft van 2024 een aanzienlijke stijging van de huizenprijzen, met een verwachte toename van 7% tot 9% in het hele jaar. Deze prijsverhoging wordt voornamelijk gedreven door een verhoging van de lonen en een daling van de hypotheekrentes. Begin 2023 was de gemiddelde hypotheekrente nog 4,8%, maar deze is gedaald naar ongeveer 4,2% aan het begin van 2024. Deze lagere rentes maken lenen goedkoper, wat direct de huizenmarkt stimuleert doordat kopers meer kunnen lenen met minder kosten. Dit, in combinatie met hogere lonen, vergroot de koopkracht van consumenten, waardoor zij hogere biedingen kunnen doen op woningen.

Ondanks deze positieve omstandigheden blijft het aanbod van woningen achter bij de vraag. Dit wordt ook nog eens extra versterkt door het trage proces van het verlenen van bouwvergunningen door gemeenten, wat leidt tot een krappe woningmarkt. De gemiddelde transactieprijs voor woningen steeg naar 468.000 euro in het tweede kwartaal van 2024, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van de 434.000 euro in het eerste kwartaal. Dit onderstreept de intensieve marktvraag en concurrentie, waardoor de prijzen verder opgedreven worden.


De gemiddelde transactieprijs voor woningen steeg naar 468.000 euro in het tweede kwartaal van 2024, een stijging van bijna 14% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Deze prijsstijgingen zijn een direct gevolg van de hoge marktvraag en de intense competitie onder kopers.



De krapte op de markt en de stijgende prijzen maken het vooral voor starters moeilijk om een betaalbaar huis te vinden. De situatie wordt verergerd door de trage afgifte van bouwvergunningen door gemeenten, wat een belangrijke bottleneck vormt voor het tempo van nieuwbouw. De politiek streeft naar een woningtekort van 2% van de totale woningvoorraad als acceptabel niveau, maar momenteel bedraagt het tekort 4,9%. Om dit te reduceren zijn er direct 231.800 nieuwe woningen nodig.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page