top of page

Zijn Enphase Energy aandelen ondergewaardeerd?

In het kort:

  • Omzetdaling: Enphase Energy kampt met een omzetdaling van 58% jaar-op-jaar in Q4 2023, met een verwachte verdere daling in Q1 2024.

  • Marktuitdagingen: Hogere rentetarieven en een overvloed aan inventaris vormen grote uitdagingen, hoewel er hoop is op herstel in de tweede helft van 2024.

  • Beursprestaties: Ondanks de huidige uitdagingen, blijft Wall Street optimistisch met een voorspelling van $1.70 aan GAAP winst per aandeel voor 2024.


In het landschap van de zonne-energie vindt Enphase Energy zichzelf in een wat minder zonnige periode. In het vierde kwartaal van 2023 zag het bedrijf een omzetdaling van 58% op jaarbasis, en het eerste kwartaal van 2024 ziet er niet veel beter uit met een verwachte daling van ongeveer 61%.


Toch, zoals elke optimistische CEO zou doen, blijft Badri Kothandaraman, de CEO van Enphase, volhouden dat er licht aan het einde van de tunnel is, met een verwacht herstel in de tweede helft van 2024.


De zorgwekkende omzetafname van Enphase Energy het afgelopen jaar:


De financiële wereld kijkt met gefronste wenkbrauwen naar deze situatie. De aandelen van Enphase zijn in recente maanden gestegen, wat suggereert dat investeerders geloven in een aanstaande groeispurt. Maar is dit optimisme gerechtvaardigd?


De cijfers van Enphase Energy

Laten we even de cijfers induiken. De hoge rentetarieven hebben een rem gezet op de financiering van grote aankopen, wat direct impact heeft op de verkoop van zonne-energiesystemen. Enphase, bekend om zijn micro-omvormers, zit nu met een overschot aan voorraad. De verwachting is dat de verzendingen vanuit Amerikaanse faciliteiten in de eerste helft van het jaar lager zullen zijn, met een verhoogd niveau in de tweede helft.


RBC Capital heeft echter een andere kijk op de situatie. Zij startten hun dekking van Enphase met een 'Outperform' beoordeling, met een prijsdoel van $140. Hun vertrouwen is gebaseerd op Enphase's dominante marktaandeel en innovatieve technologie in de Amerikaanse residentiële zonne-omvormermarkt. Blijkbaar zien zij iets in Enphase wat anderen misschien over het hoofd zien.


Maar, laten we realistisch blijven. Met een huidige marktkapitalisatie van $17,3 miljard en een huidige P/E van 38 lijkt Enphase niet direct interessant geprijsd als we kijken naar de eerdere resultaten. Voeg daarbij de financiële uitdagingen en de onzekere toekomst van de zonne-energiemarkt in Californië, en je hebt een recept voor voorzichtigheid.


De aandelenkoers van Enphase Energy sinds de beursgang:


Waar liggen de kansen?

Allereerst, de marktdominantie. Met meer dan 55% van de Amerikaanse markt voor residentiële zonne-omvormers onder zijn vleugels, heeft Enphase een stevige voorsprong opgebouwd. Dit is geen kleine prestatie in een industrie die bulkt van de concurrentie.


RBC wijst op de gepatenteerde technologie en het uitgebreide netwerk van installateurs van Enphase als de sleutel tot dit succes. Maar, RBC's optimisme gaat verder dan alleen marktaandeel. Ze zien een keerpunt in de vraag naar residentiële zonne-energie. Met verbeterend beleggerssentiment en vertrouwen in het productportfolio van Enphase, verwachten ze een uitbreiding van marktaandeel en een toetreding tot nieuwe markten.


De P/E-ratio van 38,13 en Price/Book-multiple van 17,02 suggereren echter dat de markt hoge verwachtingen heeft van de toekomstige winsten van Enphase. Dit betekent dat beleggers veel vertrouwen hebben in de groeivooruitzichten van het bedrijf, maar het verhoogt uiteraard ook het risico als deze verwachtingen niet worden waargemaakt.


Ten slotte, positiever is de de brutowinstmarge van 46,2% over de laatste twaalf maanden, een indicatie van Enphase's vermogen om een mooie marge te behouden in een verslechterende markt het afgelopen jaar.


Enphase een koopje, of toch niet?

Dus, is Enphase Energy een koopje in 2024? Het is een gok, misschien wel een te grote voor de conservatieve belegger. De echte waaghalzen onder ons zouden kunnen inspringen op de huidige koersval, hopend op een toekomst. Maar zoals altijd in de financiële wereld, zijn het de cijfers die het verhaal vertellen – en die cijfers zijn op dit moment niet al te zonnig.


Voor een aandeel als Enphase Energy is het belangrijk de bredere markt van zonnepanelen te volgen, en met name de komende kwartaalcijfers goed in de gaten houden, met een focus op de groei in omzet die we moeten gaan zien bij dit bedrijf.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page