top of page

Zeer positief nieuws voor ASML, aandelen schieten omhoog

In het kort:

  • Aandelen van ASML stegen met 10% na berichtgeving over mogelijke vrijstelling van nieuwe exportbeperkingen naar China.

  • De VS overweegt een uitbreiding van de exportregels, maar bondgenoten zoals Japan, Nederland en Zuid-Korea worden mogelijk uitgezonderd.

  • Positieve effecten ook zichtbaar bij andere halfgeleider- en chipbedrijven, zoals Tokyo Electron en Samsung, na vergelijkbare vrijstellingen en goede kwartaalresultaten.


De aandelen van het Nederlandse technologiebedrijf ASML stegen op woensdag met maar liefst 10% op het hoogtepunt (teruggekomen op een stijging van 5% op het moment van schrijven) nadat Reuters meldde dat de Verenigde Staten overwegen om bondgenoten uit te zonderen van nieuwe exportrestricties op chipapparatuur naar China. Deze mogelijke uitzondering heeft grote gevolgen voor de halfgeleiderindustrie, aangezien ASML een cruciale speler is in de productie van geavanceerde chipmachines.


De aandelenkoers van ASML de afgelopen 5 dagen:

Bron: Yahoo Finance


Volgens de rapporten zou de VS de zogenaamde 'foreign direct product rule' uitbreiden, die bepaalt dat bedrijven die zelfs een klein deel van Amerikaanse technologie gebruiken, hun producten niet naar China mogen exporteren. Bondgenoten die sleutelmachines voor chipproductie exporteren, waaronder Japan, Nederland en Zuid-Korea, zouden echter uitgezonderd worden van deze regels. Hierdoor kunnen bedrijven zoals ASML hun apparatuur blijven leveren aan China, wat een belangrijke markt is voor hun producten.



De beurskoers van ASML schoot omhoog, en dit was niet zonder reden. ASML is wereldwijd leidend in de productie van lithografie machines, die essentieel zijn voor de fabricage van de meest geavanceerde halfgeleiders.


In het tweede kwartaal kwam maar liefst de helft van ASML's €4,7 miljard omzet uit verkochte machines uit China. Dit aandeel is consistent met het eerste kwartaal van hetzelfde jaar, waarin China eveneens goed was voor de helft van de omzet uit verkochte machines. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van 2023 was dit percentage aanzienlijk lager, namelijk 24%. Deze cijfers onderstrepen hoe belangrijk de Chinese markt is geworden voor ASML, vooral omdat Chinese klanten hun aankopen van de oudere generaties Deep Ultraviolet (DUV) machines aanzienlijk hebben verhoogd.


De sterke afhankelijkheid van de Chinese markt brengt ASML echter in een kwetsbare positie. Gezien de huidige geopolitieke spanningen en de strengere exportbeperkingen die de Verenigde Staten overwegen, kan deze afhankelijkheid een risico vormen voor de toekomstige omzetgroei. Het Amerikaanse ministerie van Handel overweegt namelijk om de export van oudere generaties chipfabricage-apparatuur, zoals de DUV-systemen van ASML, te beperken als deze bedrijven blijven leveren aan China.


Voor het derde kwartaal van 2024 voorspelt ASML een omzet tussen €6,7 en €7,3 miljard. De verwachte bruto winstmarge ligt tussen de 50% en 51%, en de onderzoeks- en ontwikkelingskosten zullen naar verwachting rond de €1,1 miljard liggen. ASML beschouwt 2024 als een overgangsjaar en verwacht een totale omzet die vergelijkbaar is met die van 2023, met een lichte druk op de marges.


Ook andere bedrijven in de sector profiteerden van het nieuws. De aandelen van Tokyo Electron, een Japanse producent van halfgeleiderapparatuur, stegen eveneens met meer dan 7%. Daarnaast zagen Zuid-Koreaanse chipfabrikanten zoals Samsung en SK Hynix hun aandelenkoersen stijgen. Samsung boekte bovendien betere dan verwachte resultaten voor het tweede kwartaal, wat bijdroeg aan de positieve stemming rondom hun aandelen.


Eerder deze maand had Bloomberg gemeld dat dezelfde bondgenoten mogelijk zouden worden getroffen door de uitbreiding van de Amerikaanse regels, wat toen leidde tot een daling van de aandelenkoersen van deze bedrijven.


De halfgeleidersector speelt een centrale rol in de technologieoorlog tussen de VS en China. De productie en export van geavanceerde chips zijn van strategisch belang, niet alleen voor commerciële doeleinden, maar ook voor nationale veiligheid en technologische superioriteit. De eventuele uitzonderingen voor bondgenoten onderstrepen de geopolitieke dimensies van deze handelsrestricties en de poging van de VS om strategische allianties te behouden en versterken.



Het nieuws over mogelijke uitzonderingen op de Amerikaanse exportbeperkingen heeft direct een positief effect gehad op de aandelenkoersen van ASML en andere grote spelers in de halfgeleiderindustrie. Deze ontwikkelingen illustreren het complexe samenspel tussen technologie, handel en geopolitiek, en benadrukken hoe belangrijk strategische beslissingen van overheden kunnen zijn voor internationale markten. De situatie blijft echter dynamisch, en verdere officiële bevestigingen en maatregelen zullen nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page