top of page

Workday aandelen dalen flink na zwakke vooruitzichten, is dit een koopkans?

In het kort:

  • Workday rapporteerde sterke Q1-cijfers, maar de aandelen daalden met 13,9% door teleurstellende vooruitzichten en vertraagde besluitvormingsprocessen bij klanten.

  • Vertragingen in aankoopbeslissingen en lagere personeelsniveaus bij verlengingen werden genoemd als oorzaken voor de aangepaste prognose voor 2025.

  • De daling van Workday's aandelen beïnvloedde ook andere technologiebedrijven zoals Salesforce, die eveneens te maken hebben met langzamere besluitvormingsprocessen bij klanten.


Workday heeft recent sterke cijfers over het eerste kwartaal gepubliceerd, maar zag toch zijn aandelenkoers met 13,9% dalen. Dit gebeurde ondanks een omzetstijging van 18% op jaarbasis naar $1,9 miljard en een netto-winst van $107 miljoen. Het probleem lag voornamelijk bij de vooruitzichten voor de abonnementeninkomsten, die lager waren dan de verwachtingen van analisten.


Cijfers en Feiten

  • Q1 Omzet: $1,9 miljard (18% stijging jaar-op-jaar)

  • Netto-winst: $107 miljoen

  • Abonnementsinkomsten: $1,815 miljard (18,8% stijging jaar-op-jaar)

  • Aandelenkoers daalde 15,33%

  • Nieuwe klanten: Baptist Health, Covenant Health Systems, City of Milwaukee, Owning Group, ALS Group USA, Carhartt


Vertraging in Aankoopbeslissingen

CEO Carl Eschenbach wees op een vertraging in het besluitvormingsproces bij klanten. Dit werd toegeschreven aan de complexiteit van volledige platformdeals waarbij meerdere stakeholders betrokken zijn, zoals de CHRO, CIO en CFO. Deze complexiteit zorgt voor langere verkoopcycli. Eschenbach verklaarde dat hoewel de winpercentages bij beslissingen sterk blijven, er binnen het kwartaal meer dealcontrole was vergeleken met eerdere kwartalen. Klanten committeerden zich ook aan lagere personeelsniveaus bij verlengingen dan verwacht.


Wereldwijde Impact

De vertraging was niet beperkt tot de VS, maar was wereldwijd merkbaar, wat de onzekerheid verder vergrootte. Ondanks deze uitdagingen benadrukte Eschenbach dat de grotere kansen die niet in Q1 werden afgesloten, nog steeds in de pijplijn zitten. Dit gaf het bedrijf vertrouwen in de toekomstige groeivooruitzichten.


Beleggers reageerden negatief op de gerapporteerde vertragingen en de bijgestelde vooruitzichten voor het fiscale jaar 2025. Dit leidde tot een aanzienlijke koersdaling, wat ook invloed had op andere technologiebedrijven zoals Salesforce. De markten interpreteerden de langere besluitvormingsprocessen en lagere personeelsniveaus bij verlengingen als tekenen van bredere macro-economische onzekerheden die invloed kunnen hebben op de hele sector.


Breder Effect op de Sector

De daling van Workday's aandelen trok ook bedrijven als Salesforce naar beneden. Deze bedrijven hebben vergelijkbare bedrijfsmodellen en worden beïnvloed door dezelfde macro-economische factoren. Vertraagde beslissingsprocessen en verhoogde dealcontrole suggereren dat klanten voorzichtig zijn met grote investeringen in softwareoplossingen, wat de inkomsten en groeivooruitzichten van deze bedrijven kan beïnvloeden.


Vooruitzichten

Ondanks de huidige uitdagingen blijft Workday investeren in groei, zoals de geplande uitbreiding van £550 miljoen in het VK over drie jaar. Het bedrijf blijft optimistisch over de langetermijnkansen, vooral met nieuwe klanten zoals de US Defense Intelligence Agency en diverse publieke sector entiteiten.


De recente aandelenkoersdaling biedt mogelijk koopkansen voor beleggers die vertrouwen hebben in de langetermijnvisie van Workday. Echter, de onzekerheden in de macro-economische omgeving en de complexiteit van grote deals blijven belangrijke factoren om in de gaten te houden. Het is in mijn watchlist iets naar boven gekropen.


1 opmerking

1 Comment


Hoi @rabi, je geeft aan dat hij in je watchlist iets na boven is gekropen. Zou je voor je leden het weer eens over je watchlist willen hebben. Ben altijd erg benieuwd wat daar op staat, en ook leuk voor de leden om het daar weer over te hebben. Laatst schreef je ook een stukje met 3 aandelen die op je watchlist/boodschappen lijste stonden, maar daar zat deze niet bij.

Edited
Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page