top of page

Wordt dit het nieuwe datacenterparadijs?

In het kort:

  • Maleisië trekt miljardeninvesteringen aan voor datacenters, vooral in Johor Bahru, wat het een belangrijke hub maakt in Zuidoost-Azië.

  • Grote bedrijven zoals Microsoft, Google en ByteDance investeren aanzienlijk in Maleisië's datacenterinfrastructuur.

  • De snelle groei van datacenters is nu echter ook reden voor bezorgdheid over de impact op energie- en waterbronnen in Maleisië.


Maleisië is uitgegroeid tot een belangrijke hub voor datacenters in Zuidoost-Azië, mede dankzij de beslissing van Singapore om de ontwikkeling van nieuwe datacenters te beperken. Dit heeft geleid tot een toename van investeringen in Maleisië, aangetrokken door de lagere operationele kosten, efficiënte telecommunicatie-infrastructuur en betrouwbare energievoorziening. Grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Google en Amazon hebben aanzienlijk geïnvesteerd in de regio, met een focus op Kuala Lumpur, Cyberjaya en Johor. Maleisië, en dan met name de stad Johor Bahru, is de laatste jaren dan ook uitgegroeid tot een belangrijk centrum voor datacenters in Zuidoost-Azië.


Johor Bahru, gelegen aan de grens met Singapore, heeft zich snel ontwikkeld tot een van de grootste markten voor datacenters in Zuidoost-Azië. Volgens het 2024 Global Data Centre Index-rapport van DC Byte, heeft Johor Bahru 1,6 gigawatt aan datacenter capaciteit in aanbouw of gepland. Deze snelle groei betekent dat Johor Bahru binnenkort Singapore kan inhalen als grootste markt in de regio.


De wereldwijde pandemie heeft de digitale transformatie versneld, wat heeft geleid tot een verhoogde vraag naar cloudopslag en datacenters. "De toename van video streaming, dataopslag en alles wat via het internet of een telefoon gebeurt, betekent dat er meer datacenters nodig zijn," aldus James Murphy, managing director bij DC Byte. Vooral de wereldwijde cloud AI-markt groeit hard en wordt naar verwachting significant groter komende jaren, met een projectie van $60,35 miljard in 2023 tot $397,81 miljard in 2030. Dit komt neer op een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 30,9% gedurende deze periode.


De behoefte aan datacenteropslagcapaciteit zal naar verwachting dan ook groeien van 10,1 zettabytes (ZB) in 2023 tot 21,0 ZB in 2027. Deze groei vertegenwoordigt een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 18,5% voor de bredere markt van datacenters. Deze explosieve vraag drijft vastgoedinvesteerders en ontwikkelaars om nieuwe en duurzame energiebronnen te vinden om aan de behoeften van de datacenterinfrastructuur te voldoen.



Met de verwachting dat consumenten en bedrijven in de komende vijf jaar dubbel zoveel data zullen genereren als in de afgelopen tien jaar, staan datacenters voor enorme uitdagingen maar daardoor ook kansen. Generatieve AI vereist aanzienlijke energie, met een geschat verbruik van 300 tot meer dan 500 megawatt per datacenter, waardoor energie-efficiënte ontwerpen en strategische locatiekeuzes noodzakelijk worden.


AI-gespecialiseerde datacenters verschillen van conventionele faciliteiten en vereisen aangepaste ontwerpen om het type data en de ontwikkelingsfase van AI te kunnen ondersteunen. Innovaties zoals vloeistofkoeling, die tot 90% energie-efficiëntie kan opleveren, worden steeds populairder om de hitte die door de apparatuur wordt gegenereerd te beheersen. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met alternatieve energiebronnen zoals kleine modulaire reactoren (SMR's), waterstofbrandstofcellen en aardgas.


Om de energiebehoeften van datacenters te ondersteunen, zijn er wereldwijd aanzienlijke investeringen nodig. In Europa is een derde van de netwerkinfrastructuur meer dan 40 jaar oud, wat een investering van €584 miljard vereist tegen 2030. In de Verenigde Staten is er naar schatting $2 biljoen nodig om de energietransitiedoelen te bereiken en meer hernieuwbare energie in de stroomvoorziening te integreren.


Microsoft heeft aangekondigd om $2,2 miljard te investeren in cloud computing en AI-diensten in Maleisië. Dit omvat onder andere de bouw van een datacenter in Eco World's industriële park in Johor. Deze investering is onderdeel van Microsoft’s duurzaamheidsstrategie om hun datacenters tegen 2025 volledig op hernieuwbare energie te laten draaien. Google heeft eveneens $2 miljard toegewezen voor de bouw van hun eerste datacenter en cloudregio in Maleisië, die digitale diensten en cloudoplossingen zullen ondersteunen.



De kostenvoordelen van goedkope energie en grond maken Maleisië aantrekkelijker dan kleinere stadstaten zoals Hongkong en Singapore. De overheid heeft ook maatregelen genomen om investeringen te stimuleren, zoals het Green Lane Pathway-initiatief, dat goedkeuringsprocessen voor stroomvoorziening versnelt.


Ondanks de economische voordelen roept de snelle uitbreiding van datacenters bezorgdheid op over de druk op de energie- en watervoorraden van Maleisië. De Kenanga Investment Bank Research schat dat de potentiële vraag naar elektriciteit van datacenters in Maleisië tegen 2035 5 GW zal bereiken. Dit is aanzienlijk gezien het huidige geïnstalleerde vermogen van 27 GW in het hele land.


De transformatie van Maleisië tot een datacenter powerhouse benadrukt de aantrekkingskracht van de regio voor technologie-investeringen en de strategische voordelen die het biedt. Echter, de groei moet zorgvuldig worden beheerd om de impact op lokale hulpbronnen te minimaliseren, dit is namelijk de grootste valkuil in deze regio´s.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page