Wordt de rente op je studielening 5 keer zo hoog?
- Rens Boukema
- 3 okt 2023
- 2 minuten om te lezen
Volgend jaar zullen Nederlandse studenten aanzienlijk meer rente moeten betalen op hun studieleningen, met een verwachte stijging van de rente tot ongeveer 2,55%.
Deze verhoging is een aanzienlijke toename ten opzichte van het huidige rentetarief van 0,46% voor hbo- en universitaire studenten.
Studentenorganisaties pleiten voor een renteplafond om de financiële stress voor studenten te verminderen.
Volgend jaar: verwachte stijging van rente op studieleningen
Nederlandse studenten worden geconfronteerd met een aanzienlijke financiële tegenvaller, aangezien de rente op studieleningen volgend jaar naar verwachting aanzienlijk zal stijgen. Waar studenten momenteel een rentepercentage van 0,46% betalen, zal dit naar alle waarschijnlijkheid toenemen tot ongeveer 2,55%, zo blijkt uit berekeningen van het Financieel Dagblad (FD).
Achtergrond: de oorzaak van de renteverhoging
Deze verandering is direct gerelateerd aan de rente op Nederlandse vijfjaarsobligaties, die momenteel een stijging vertoont. Gedurende een lange periode was deze rente negatief, maar sinds het midden van 2021 is deze aanzienlijk gestegen tot 3,1%. Dit heeft geleid tot de verwachte stijging van de rente op studieleningen, die elke vijf jaar wordt aangepast.
Financiële impact: extra kosten voor studenten
Deze renteverhoging heeft aanzienlijke gevolgen voor de financiële situatie van studenten, zelfs voor degenen die op dit moment geen leningen hebben. Voor studenten in het hoger onderwijs, die doorgaans meer lenen dan studenten in het middelbaar beroepsonderwijs, kan de rentestijging jaarlijks enkele honderden euro's aan extra kosten betekenen.
Studentenorganisaties in actie: pleidooi voor een renteplafond
Demi Janssen, voorzitter van de belangenvereniging van studenten Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), wijst op de aanzienlijke stress die deze renteverhoging met zich meebrengt voor (voormalige) studenten, die al te maken hebben met studieschulden. ISO pleit dan ook voor een renteplafond om de onzekerheid over jaarlijkse verhogingen van studieleningrentes te verminderen.
LSVb's standpunt: een harde klap voor studenten
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) sluit zich aan bij dit pleidooi voor een renteplafond, met als referentie het huidige renteniveau. Voorzitter Elisa Weehuizen benadrukt dat deze renteverhoging een extra financiële last legt op studenten, vooral gezien de stijgende kosten van levensonderhoud, zoals huur, energie en collegegeld.
Compensatie voor eerdere jaren: LSVb roept op tot verbetering
De LSVb vraagt ook om een betere compensatieregeling voor studenten die de afgelopen jaren geen gebruik konden maken van de basisbeurs, die in 2015 werd afgeschaft. Het huidige compensatiebedrag van €1400 voor vier studiejaren wordt als ontoereikend beschouwd.
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.