Woningprijs in Nederland bereikt weer nieuw record
In het kort:
De gemiddelde woningwaarde in Nederland bereikte een record van 379.000 euro op 1 januari, een stijging van 3% vergeleken met vorig jaar.
Nieuwe leennormen verhogen de inkomenseisen voor woningkopers, ondanks extra hypotheekmogelijkheden voor duurzame verbeteringen.
De WOZ-waarde, bepaald door gemeenten, wordt gebruikt voor belastingdoeleinden en loopt een jaar achter op de markt.
De gemiddelde waarde van een woning in Nederland heeft een nieuw recordhoogte bereikt van 379.000 euro, volgens de laatst vastgestelde WOZ-waarde op 1 januari. Dit is een stijging van 3 procent vergeleken met het voorgaande jaar. De WOZ-waarde, die door gemeenten wordt vastgesteld, verschilt van de marktprijzen van bestaande koopwoningen doordat het niet alleen de verkochte maar ook niet-verkochte huizen en huurwoningen omvat, en bovendien een jaar achterloopt op de actuele marktontwikkelingen.
De voortdurende stijging van de woningwaarden heeft significante implicaties voor de toegankelijkheid van de woningmarkt, vooral voor diegenen zonder substantiële spaartegoeden of een bovengemiddeld inkomen. Volgens een recente analyse van Calcasa is een jaarinkomen van bijna 100.000 euro nodig om een gemiddelde woning in Nederland te kunnen bekostigen, wat de markt aanzienlijk minder toegankelijk maakt voor een groot deel van de bevolking.
Aan het begin van dit jaar zijn nieuwe leennormen ingevoerd die zowel mogelijkheden als uitdagingen met zich meebrengen. Deze normen faciliteren extra hypotheekmogelijkheden tot 50.000 euro voor woningeigenaren die investeringen willen doen in duurzaamheid, afhankelijk van het energielabel van de woning. Echter, deze nieuwe regelgeving heeft ook geleid tot hogere inkomenseisen voor woningkopers, wat de instap voor nieuwe kopers moeilijker maakt.
Het type woning speelt een steeds grotere rol in de betaalbaarheid. Voor een modaal inkomen van iets meer dan 80.000 euro per jaar blijft de financiering van een appartement of een tussenwoning binnen bereik. Maar voor een twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning zijn inkomens van respectievelijk minstens 95.000 euro en 124.000 euro vereist. Dit toont aan dat met name grotere en vrijstaande woningen steeds moeilijker bereikbaar worden voor middeninkomens.
Lees ook: Een interessante REIT met 12% dividend
Luuk Hovius van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst erop dat de gemeenten de WOZ-waarde vaststellen die vervolgens gebruikt wordt voor het bepalen van de hoogte van diverse belastingen en heffingen, zoals onroerendzaakbelasting en inkomstenbelasting. Deze waarden lopen een jaar achter omdat ze gebaseerd zijn op de transactieprijzen van het voorgaande jaar, wat resulteert in een vertraagde reflectie van de actuele marktcondities in de belastingberekening.
Deze ontwikkelingen benadrukken de huidige complexiteit en de uitdagingen van de Nederlandse woningmarkt, waarbij de prijzen alsmaar blijven stijgen en de betaalbaarheid onder grote druk staat, ondanks de pogingen om de toegang tot financiering en duurzaam wonen te vergroten.
Comments