top of page

Winstmachine? Waarom grote investeerders voor Private Equity kiezen

In het kort:

  • Private equity firma's genereren enorme winsten door slimme financiering, herstructurering en strategische exits.

  • Het gebruik van schulden (leverage) verhoogt het rendement op geïnvesteerd kapitaal, maar brengt ook risico's met zich mee.

  • Investeren in private equity wordt steeds toegankelijker voor particulieren via platforms zoals Capler Private Equity.


Private equity (PE) is een investeringsmodel waarbij kapitaal wordt geïnvesteerd in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. PE-firma's richten zich meestal op bedrijven die ofwel een herstructurering nodig hebben, groeipotentieel hebben, of waar winstgevendheid kan worden verhoogd. Dit kan door een combinatie van financiële en operationele optimalisatie.


Deze investeringen worden meestal gedaan met een lange horizon, vaak tussen de 5 en 10 jaar, waarna een exit plaatsvindt via een beursgang (IPO), verkoop aan een strategische koper of een andere private equity-firma. Deze investeringsmethode heeft ervoor gezorgd dat Private Equity fondsen sterk en vaak zelfs beter dan aandelen presteren (gemiddeld):

Bron: MSCI

PE-firma's halen hun kapitaal op bij institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en vermogende particulieren. Deze firma’s beheren deze fondsen met als doel het rendement voor hun investeerders te maximaliseren, vaak door gebruik te maken van geavanceerde financieringsstrategieën zoals leveraged buyouts (LBO’s) en kostenreductie.


Structuur van Private Equity fondsen:

Bron: Investopedia

Leveraged Buyouts (LBO's): Het gebruik van schuld

Een van de meest voorkomende methoden in private equity is de leveraged buyout (LBO). Dit betekent dat een bedrijf wordt gekocht door een combinatie van eigen kapitaal en geleend geld, waarbij het bedrijf zelf als onderpand dient voor de lening. Dit maakt het mogelijk om met relatief weinig eigen kapitaal grote overnames te doen. Als het bedrijf later winstgevend wordt verkocht, leidt dit tot een verhoogd rendement op eigen vermogen.


Verschillende vormen van Private Equity investeringen:

Bron: Officehours

Bijvoorbeeld, als een PE-firma een bedrijf overneemt voor €1 miljard met slechts €300 miljoen aan eigen vermogen en €700 miljoen aan schuld, en dit bedrijf vijf jaar later voor €1,5 miljard verkoopt, wordt het rendement op het geïnvesteerde eigen vermogen (logischerwijs) dus vele malen groter.


Kostenbesparingen en operationele optimalisatie

Na een overname voeren PE-firma's vaak rigoureuze kostenbesparingen door om de winstgevendheid te vergroten. Dit kan onder andere bestaan uit:


  • Personeelsreductie: Minder werknemers om kosten te verlagen.

  • Optimalisatie van de supply chain: Door efficiëntere processen te implementeren.

  • Heronderhandelingen van contracten: Met leveranciers of andere belangrijke partijen.


De focus op kostenreductie en optimalisatie zorgt ervoor dat het overgenomen bedrijf efficiënter gaat werken, wat de winstgevendheid verhoogt. Het doel is om de waarde van het bedrijf aanzienlijk te verhogen voordat het wordt verkocht.



Schuld als hefboom voor rendement

Een groot deel van het rendement dat PE-firma's realiseren, komt, zoals ik eerder al noemde, voort uit het gebruik van schuld (leverage). Door de overnames grotendeels te financieren met leningen, kunnen ze hun eigen kapitaalinvestering minimaliseren, terwijl de voordelen van de waardestijging bij een verkoop wel maximaal naar hen vloeien. Dit vergroot echter ook de risico's: als het bedrijf niet voldoende cashflow genereert om de schuld af te betalen, kan het failliet gaan.


Herstructureringen en exits

Naast LBO’s maken private equity firma’s gebruik van strategische herstructureringen. Dit kan betekenen dat ze bedrijfsonderdelen verkopen die niet essentieel zijn, fusies doorvoeren met andere bedrijven of kapitaal herinvesteren in snelgroeiende bedrijfsactiviteiten. Het doel is om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor kopers bij de uiteindelijke exit.


De exitstrategie is cruciaal voor het succes van private equity. Dit gebeurt doorgaans door:


  • Een beursgang (IPO): Het bedrijf gaat naar de beurs en aandelen worden verkocht aan het publiek.

  • Verkoop aan een strategische koper: Dit zijn meestal bedrijven die synergiën zoeken met de gekochte onderneming.

  • Verkoop aan een andere private equity firma: Soms wordt het bedrijf doorverkocht aan een andere PE-firma die weer een andere herstructurering of groeistrategie kan toepassen.


Hoewel private equity traditioneel het speelveld was van institutionele beleggers en zeer vermogende individuen, is het tegenwoordig voor een breder publiek toegankelijk geworden. Platforms zoals Capler Private Equity bieden nu particuliere beleggers de mogelijkheid om te investeren in private equity-fondsen zonder dat ze zelf tientallen miljoenen op tafel hoeven te leggen.


Hoewel private equity traditioneel het speelveld was van institutionele beleggers en zeer vermogende individuen (met vaak een stap van boven de paar ton of zelfs miljoenen), is het tegenwoordig voor een breder publiek toegankelijk geworden. Platforms zoals Capler Private Equity bieden nu particuliere beleggers de mogelijkheid om te investeren in private equity-fondsen zonder dat ze zelf tientallen miljoenen op tafel hoeven te leggen.


Capler Private Equity biedt toegang tot vijf grote Private Equity fondsen die wereldwijd bekend staan om hun succes in private equity:

Bron: Capler Private Equity

Via Capler Private Equity kun je als belegger toegang krijgen tot deze fondsen, maar dan met een veel lagere minimale inleg (5.000,-) dan traditionele private equity-fondsen vereisen. Dit maakt het voor particuliere beleggers een interessante optie om te onderzoeken, naast je eigen aandelen portfolio.


Private equity kan enorme winsten opleveren, maar het brengt ook aanzienlijke risico's met zich mee, vooral door het gebruik van schuld. Wanneer een PE-firma een bedrijf overneemt met een grote schuldenlast, kan dit leiden tot financiële druk op het bedrijf, vooral in tijden van economische neergang. In de afgelopen jaren zijn er verschillende voorbeelden geweest van bedrijven die failliet gingen door de zware schulden die private equity hen oplegde. Toys 'R' Us is een bekend voorbeeld, waarbij het bedrijf failliet ging na een LBO die het bedrijf te veel schulden had opgeleverd om te kunnen overleven. Dit onderstreept het belang van het investeren in Private Equity met een goed management en lang track-record.


Daarnaast is private equity vaak minder transparant dan publieke markten, omdat de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd niet verplicht zijn om hun financiële gegevens openbaar te maken.


Private equity biedt dus de mogelijkheid om te investeren in bedrijven die niet publiek verhandeld worden, met als doel hoge rendementen te behalen door actieve betrokkenheid en herstructurering. Hoewel dit model aanzienlijke risico's kent, zoals het gebruik van schuld en de mogelijkheid van financiële druk op bedrijven, hebben private equity-firma's bewezen enorme winsten te kunnen realiseren.

댓글


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page