Winstgroei S&P 500 overtreft verwachtingen, maar deze aandelen verliezen terrein
De kwartaalcijfers van bedrijven in de S&P 500-index laten een sterkere winstgroei zien dan eerder verwacht. Volgens strategen van Goldman Sachs steeg de totale winst in het vierde kwartaal van 2024 met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Dit was aanzienlijk hoger dan de aanvankelijke prognose van 8 procent groei aan het begin van het kwartaal. De mediane winst per aandeel (EPS) binnen de index nam toe met 7 procent, wat ook boven de verwachte 6 procent lag, sterke cijfers dus. Dit wordt voornamelijk geleid door de Magnificent-7 op dit moment, echter is hier een belangrijke trend te ontdekken.
De omzet en marge-groei van de zwaargewichten uit de Mag-7 versus de S&P 500:
Goldman Sachs blijft positief over de vooruitzichten voor 2025 en voorspelt dat de winst per aandeel voor de gehele index met 11 procent zal groeien tot 268 dollar. Dit is weliswaar ongeveer 1 procent lager dan de consensus onder analisten, maar nog steeds een gezonde stijging. De bank stelt dat de onderliggende fundamenten van bedrijven sterk blijven, ondanks toenemende onzekerheden door geopolitieke ontwikkelingen en handelsspanningen.
Een belangrijke risicofactor voor de winstverwachtingen in 2025 is de recente escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. President Trump heeft begin februari 2025 nieuwe importtarieven opgelegd, waarbij Chinese goederen nu met 10 procent worden belast. Als tegenmaatregel heeft China op zijn beurt invoerheffingen van 10 tot 15 procent ingesteld op geselecteerde Amerikaanse producten.
Deze tariefverhogingen kunnen negatieve gevolgen hebben voor multinationals die sterk afhankelijk zijn van de Chinese markt. Bedrijven in sectoren zoals halfgeleiders, auto’s en consumentenelektronica kunnen direct geraakt worden, omdat hogere invoerkosten de winstmarges verkleinen en mogelijk de vraag onder druk zetten.
Mexico en Canada hebben wel een tijdelijke overeenkomst bereikt met de Verenigde Staten om importtarieven gedurende 30 dagen op te schorten. Dit geeft Noord-Amerikaanse bedrijven op korte termijn enige ademruimte, maar biedt geen structurele oplossing voor de handelsconflicten. De impact van de nieuwe tarieven zal pas in de komende kwartaalcijfers echt zichtbaar worden, wat betekent dat analisten de winstverwachtingen voor 2025 nauwlettend zullen volgen.
De zogeheten "Magnificent 7" – Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia en Tesla – hebben de afgelopen jaren een buitenproportionele bijdrage geleverd aan de winstgroei van de S&P 500. In 2024 lag de groei van hun gezamenlijke winst nog een enorme 32% hoger dan die van de andere 493 bedrijven in de index. Deze ijzersterke cijfers kunnen we echter niet langer verwachten als het Goldman Sachs ligt..
Goldman Sachs verwacht namelijk dat deze kloof in 2025 zal slinken naar slechts 6 procentpunten en in 2026 verder zal afnemen tot slechts 4 procentpunten. Dit is een belangrijke trend, aangezien de Mag-7 vandaag de dag zoveel van de S&P 500 uitmaakt, in zowel marktaandeel als het aandeel van deze bedrijven in de omzet en winstgroei van de 500 grootste bedrijven in de VS, echter lijkt 2025 hierin een overgangs-jaar te worden:
Nvidia is hier duidelijk leidend:
Deze trend suggereert dat de rest van de index een groter aandeel krijgt in de winstgroei. Dit kan erop wijzen dat andere sectoren, zoals industrie, gezondheidszorg en financiële dienstverlening, meer momentum krijgen. Toch blijven de Magnificent 7 essentieel voor de marktdynamiek. Op dit moment zagen we bij de laatste kwartaalcijfers al dat veel van deze bedrijven klappen te voorduren kregen, cloud-bedrijven door tegenvallende cloud-resultaten, terwijl Apple en Tesla het om andere redenen moeilijk hebben. Nvidia blijft de belangrijkste speler, waarbij de hele beurs afwachtend kijkt naar de cijfers van 26 februari.
Een mogelijke verklaring voor de afnemende relatieve groei van deze techgiganten is dat hun groeicijfers de afgelopen jaren al uitzonderlijk hoog lagen. Naarmate bedrijven zoals Nvidia en Microsoft groter worden, wordt het logischerwijs op een gegeven moment moeilijker om hun omzet en winst met dezelfde percentages te blijven verhogen. Daarnaast zijn sommige van deze bedrijven kwetsbaar voor toenemende regelgeving, neem de rechtzaak rondom Google´s mogelijke opsplitsing. en veranderende marktomstandigheden, zoals een afkoelende vraag naar consumentenelektronica of uitdagingen in de productie en levering van halfgeleiders.
Goldman Sachs voorspelt dat de S&P 500-index in 2025 nog eens 7 procent kan stijgen, met een koersdoel van 6.500 punten tegen het einde van het jaar. Dit is gebaseerd op de aanname dat de sterke winstontwikkeling aanhoudt en dat de economische omstandigheden gunstig blijven.
De index sloot op 6.026 punten afgelopen 7 februari 2025, wat betekent dat er dus nog ruimte is volgens de bank voor verdere stijging. Toch blijft de markt afhankelijk van factoren zoals de renteontwikkeling, geopolitieke spanningen en de consumentenbestedingen. Als de renteverlagingen van de Federal Reserve in de tweede helft van 2025 doorgaan zoals verwacht, kan dat een extra impuls geven aan de aandelenmarkt.
Een mogelijke uitdaging is dat de winstgroei van bedrijven niet gelijk verdeeld is over de index. Terwijl bepaalde sectoren, zoals technologie en gezondheidszorg, sterke resultaten laten zien, blijven andere industrieën achter. Beleggers moeten daarom kritisch kijken naar welke bedrijven en sectoren de sterkste winstgroei realiseren, in plaats van blind te vertrouwen op de algemene indexprestaties.
De winstgroei van bedrijven in de S&P 500 overtrof in het vierde kwartaal van 2024 ruimschoots de verwachtingen, wat een positief signaal is voor het nieuwe jaar. Toch blijft er onzekerheid, vooral door de handelsconflicten tussen de Verenigde Staten en China, die kunnen leiden tot hogere kosten en margedruk voor bepaalde sectoren. Daarnaast lijkt de dominante winstgroei van de grote technologiebedrijven af te zwakken, wat mogelijk leidt tot een meer evenwichtige verdeling van de winstgroei binnen de index.
Goldman Sachs blijft optimistisch en verwacht dat de S&P 500 in 2025 verder stijgt naar 6.500 punten. Beleggers zullen echter rekening moeten houden met de impact van nieuwe importtarieven, de ontwikkeling van de rente en sector-specifieke trends. De komende kwartalen zullen uitwijzen of de sterke winstgroei van 2024 kan worden doorgezet, of dat externe factoren zoals geopolitieke spanningen en economische onzekerheid alsnog een rem zetten op de vooruitgang.
Comments