top of page

Winsten exploderen in deze sector, maar is het houdbaar?

In het kort:

  • Zuid-Korea zag een recordhoogte in chip-exporten in juni, met een stijging van 50,9% in waarde tot $13,4 miljard.

  • Samsung verwacht een winststijging van 15 keer in het tweede kwartaal dankzij de vraag naar AI-chips, met een verwachte winst van 10,4 biljoen won.

  • De stijgende vraag naar halfgeleiders leidt tot enorme investeringen en groei in productiefaciliteiten wereldwijd, iets wat niet vaker op deze schaal hebben zien gebeuren.


De halfgeleiderindustrie staat onder grote druk om talent aan te trekken en vast te houden, mede door de stijgende vraag naar chips en technologische vooruitgang. GlobalFoundries, de derde grootste chipfabrikant ter wereld, heeft ambitieuze initiatieven gelanceerd om deze uitdaging aan te pakken. Onder leiding van de CHIPS and Science Act, die gericht is op het stimuleren van binnenlandse productie, probeert GlobalFoundries een tekort van naar schatting een miljoen werknemers in de bredere Amerikaanse economie tegen 2030 te voorkomen.


Om het tekort aan talent op te vullen, heeft GlobalFoundries zich gericht op verschillende niet-traditionele bronnen, waaronder veteranen, herintreders op de arbeidsmarkt en vrouwen in de bouw. Het bedrijf heeft ook een leerprogramma opgezet, waarbij deelnemers een betaalde opleiding met voordelen krijgen die binnen twee jaar kan worden afgerond. Tot nu toe hebben ongeveer 50 leerlingen dit programma doorlopen. Daarnaast biedt GlobalFoundries een belastingvrije studielening van $28.500 voor in aanmerking komende werknemers in de VS, wat een aantrekkelijk voordeel blijkt te zijn met meer dan 200 aanmeldingen sinds de lancering in mei.



In juni 2024 noteerde Zuid-Korea een recordhoogte in chip-exporten, met een stijging van 50,9% ten opzichte van het voorgaande jaar tot $13,4 miljard. Deze groei werd gedreven door de toenemende vraag naar high-performance geheugenchips, zoals DRAM voor AI-servers. De totale export van bijvoorbeeld Zuid-Korea groeide met 5,1% op jaarbasis tot $57 miljard, terwijl de import met 7,5% daalde tot $49 miljard, wat resulteerde in een handelsoverschot van $8 miljard. Dit markeert de grootste overschot sinds september 2020 en de 13e opeenvolgende maand van overschot.


Samsung Electronics verwacht een winststijging van bijna 15 keer in het tweede kwartaal van 2024, aangedreven door de groeiende vraag naar geheugenchips voor AI-toepassingen. Het bedrijf voorspelt een winst van 10,4 biljoen won ($7,55 miljard), wat boven de verwachtingen van analisten ligt. Deze winststijging volgt op een periode van tegenvallende resultaten en markeert Samsungs grootste winst sinds het derde kwartaal van 2022. De verwachte omzet bedraagt 74 biljoen won, een stijging van 60,4 biljoen won ten opzichte van een jaar eerder.


Ondanks de groeiende vraag naar geavanceerde chips, blijven de prijzen voor algemene DRAM- en NAND-flashchips al vier maanden stabiel. Volgens bronnen in de Zuid-Koreaanse media zijn de prijzen na een stijging tot januari 2024 sinds april gelijk gebleven. Deze stagnatie wordt toegeschreven aan een trager dan verwacht herstel van de Chinese economie.


China, dat 60-70% van de wereldwijde elektronica produceert, heeft te kampen met een verminderde vraag naar elektronische apparaten zoals computers, tv's en smartphones. Dit heeft geleid tot een vertraging in de uitputting van voorraden bij fabrikanten, wat de prijsstijgingen voor algemene DRAM- en NAND-chips beperkt. Aangezien China 37% van de Zuid-Koreaanse halfgeleiderexport absorbeert, beïnvloedt een trage Chinese markt de Zuid-Koreaanse geheugenindustrie aanzienlijk.


Daarnaast heeft de wereldwijde economische neergang geleid tot een verhoogde vraag naar budget-pc's, wat de winstprestaties van algemene geheugenchips onder druk zet. Marktwaarnemers verwachten dat de verbetering van de vraag naar smartphones en andere apparaten in de tweede helft van 2024 minder dan 10% zal bedragen, waardoor de ruimte voor prijsstijgingen van geheugenchips beperkt blijft.


De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de bijbehorende toepassingen zoals OpenAI's ChatGPT hebben echter geleid tot een enorme vraag naar infrastructuur om deze technologieën te ondersteunen. Nvidia's CEO Jensen Huang voorspelt dat de investeringen in datacentra de komende vijf jaar zullen verdubbelen tot $2 biljoen. Echter, de capaciteit om deze faciliteiten te bouwen, van stroom te voorzien en te koelen, bepaalt de fysieke grenzen van deze groei.


In het Engelse Northumberland heeft Blackstone plannen om een van Europa's grootste datacentra te bouwen voor £10 miljard ($13 miljard). Dit project illustreert de uitdagingen van het verkrijgen van elektriciteit en vergunningen. Terwijl datacentra essentieel zijn voor de groei van AI, verbruiken ze enorme hoeveelheden energie. Hyperscaler-datacentra, die voornamelijk worden gebruikt voor cloud computing, hebben een capaciteit van 20 tot 50 megawatt, maar AI-geoptimaliseerde centra hebben tot 500 megawatt nodig.


Het energieverbruik door datacentra is dan ook aanzienlijk. In 2022 verbruikten datacentra wereldwijd ongeveer 460 terawattuur (TWh), wat 2% van de wereldwijde elektriciteitsvraag vertegenwoordigt. In Europa zal dit naar verwachting stijgen tot 4% tegen 2035, volgens analisten van Morgan Stanley. In landen zoals Ierland is het aandeel van elektriciteitsverbruik door datacentra gestegen van 5% in 2015 tot 18% in 2022, met een verwachte stijging tot 28% in 2031.


De enorme energievraag roept vragen op over duurzaamheid en efficiëntie. Hoewel regio's zoals Scandinavië aantrekkelijk zijn vanwege hun koele klimaat en overvloed aan waterkracht, zijn er toch voorzorgsmaatregelen van overheden, zoals belastingverhogingen in Zweden, die de groei kunnen beperken.


De groeiende vraag naar AI en datacentra biedt kansen maar dus ook uitdagingen. De bouw van datacentra vereist aanzienlijke investeringen en infrastructuurverbeteringen. Bedrijven zoals Microsoft investeren miljarden in nieuwe faciliteiten in Europa, terwijl alternatieve energiebronnen zoals geothermische energie en kernfusie worden overwogen om aan de energievraag te voldoen. Echter is het nu de vraag in hoeverre deze uitdagingen voor een (tijdelijke) vertraging zouden kunnen zorgen in de productie van chips, wat vervolgens rake klappen kan beteken voor deze aandelen, gezien de torenhoge verwachtingen die beleggers hebben van alles rondom AI en chips-productie op dit moment. Hoewel ik denk dat de groei zeker zal aanhouden, is het verstandig ten alle tijden de ontwikkelingen in de afzetmarkt (datacenters, IoT etc. ) in de gaten te houden.


De combinatie van een toenemende vraag en beperkte middelen belooft echter een lucratieve markt voor verhuurders van datacentra, maar stelt AI-operators ook voor uitdagingen. Het succes van de AI-boom hangt niet alleen af van geavanceerde zelflerende modellen, maar ook van de fysieke mogelijkheden van datacentra om deze groei te ondersteunen.



De halfgeleiderindustrie blijft een dynamische en uitdagende markt, gedreven door technologische innovaties en wereldwijde vraag naar geavanceerde chips. Bedrijven als GlobalFoundries en Samsung zijn mooie recente voorbeelden van zowel de groei als de uitdagingen van de ontwikkeling rondom AI.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Yorumlar


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page