top of page

Wie koopt en verkoopt er op dit moment Bitcoins?

In het kort:

  • De recente Bitcoin-daling van meer dan 20% in een maand komt vooral door nieuws rondom verkopen van de Duitse overheid en Mt.Gox-reserves.

  • In de afgelopen weken zijn er nieuwe stijgende instromen in spot Bitcoin ETF's geregistreerd, ondanks de marktcorrectie.

  • Wereldwijde interesse in Bitcoin aankopen, vooral in landen zoals Nigeria en Singapore, stijgt sterk tijdens de recente prijsdalingen.


De crypto-markt is de afgelopen maand flink in beweging geweest, met een scherpe daling van meer dan 20%. Deze schommelingen zijn niet alleen het resultaat van paniekverkopen, maar ook van strategische beslissingen door grote spelers en regeringen. In dit artikel ga ik verder in op wie op dit moment eigenlijk Bitcoins kopen, en wie er Bitcoin verkopen.


De Bitcoin prijs het afgelopen jaar:

Bron: TradingEconomics


Na de koersdaling van Bitcoin op 4 juli, waarbij de prijs meer dan 10% daalde, keerden Amerikaanse handelaren terug naar hun schermen en maakten gebruik van de gelegenheid om Bitcoin te kopen. Volgens gegevens verzameld door Farside Investors zagen Amerikaanse spot Bitcoin ETF's afgelopen vrijdag een netto-instroom van $143,1 miljoen, de hoogste in minstens twee weken. Als we kijken naar wie juist Bitcoin verkochten, zien we dat, zoals meestal het geval is, vooral korte termijn investeerders hun Bicoins verkocht hebben.


De recente volatiliteit op de Bitcoin-markt heeft geleid tot een aanzienlijke verkoopgolf door nieuwe investeerders. De prijs van Bitcoin daalde donderdag opnieuw naar $54.000, on-chain data laat zien dat veel van de recente verkopen afkomstig waren van investeerders die dit jaar in de markt zijn gestapt.


VanEck beschouwt de huidige Bitcoin-crash naar eigen zeggen als een ideale 'buy the dip' mogelijkheid. On-chain platform Santiment ondersteunt dit sentiment en wijst erop dat historische niveaus van FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt) op sociale media vaak juist koopkansen bieden. Terwijl het marktsentiment negatief is en veel traders verliezen lijden, lijken de Bitcoin ETF´s nu juist een heropleving te zien. Dit vind ik een interessante ontwikkeling, gezi



CryptoQuant meldde dat ongeveer $2,4 miljard aan Bitcoin, tussen drie en zes maanden oud, tijdens de prijsdaling over het netwerk werd verplaatst. Deze activiteit suggereert dat munten die recentelijk tussen wallets zijn verplaatst, eerder verkocht worden bij prijsvolatiliteit dan munten die langer worden vastgehouden. Veel van deze investeerders kochten waarschijnlijk in op de hype rond de Bitcoin spot ETF's, die in de eerste twee maanden na hun lancering meer dan $13 miljard aan netto-instroom zagen. Echter, de prestaties van deze fondsen en de prijs van Bitcoin zijn sindsdien vlak gebleven.


Daarentegen tonen entiteiten die Bitcoin langer dan een jaar vasthouden geen tekenen van zware verkoop op dit moment, wat aangeeft dat zij veerkrachtiger zijn tijdens de daling. Volgens LookIntoBitcoin is de gerealiseerde prijs voor kortetermijnhouders van Bitcoin momenteel rond de $64.614, ongeveer 10% hoger dan de huidige marktprijs. Dit wijst erop dat deze groep mogelijk verlies lijdt als ze nu verkopen, wat hun verkoopdruk verhoogt.


Volgens het crypto-analysebedrijf Glassnode is de verkoopdruk van Bitcoin aanzienlijk afgenomen in vergelijking met twee maanden geleden, met meer langetermijnhouders die hun BTC vasthouden. James Check, hoofdanalist bij Glassnode, benadrukte een "epische afkoeling" in Bitcoin's "Value Days Destroyed (VDD) Multiple", wat wijst op een terugkeer naar de accumulatiemodus. Deze maatstaf vergelijkt het uitgavenpatroon van Bitcoin op korte termijn met het jaarlijkse gemiddelde, met de focus op munten die langer worden vastgehouden.


Bitcoin Value Days Destroyed Multiple

Bron: CoinMarketCap


De Fidelity's Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) leidde de instroom met $117,4 miljoen aan nieuw kapitaal. Andere fondsen, zoals de Bitwise Bitcoin ETF (BITB), de ARK/21 Shares Bitcoin ETF (ARKB) en de VanEck Bitcoin Trust (HODL), zagen ook netto-instroom. De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) daarentegen bleef activa verliezen, iets wat al sinds de introductie van de Bitcoin ETF´s aan de gang is.


De in- en outflow van Bitcoin ETF´s:

Bron: Farside Investors


De Duitse overheid heeft recentelijk een grote hoeveelheid Bitcoin verkocht. Volgens on-chain data heeft Duitsland op 4 juli ongeveer $175 miljoen aan Bitcoin verkocht. Dit is slechts een fractie van de 40.000 Bitcoin die de Duitse overheid nog in bezit heeft. Deze verkoopdruk heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de recente prijsdaling van Bitcoin.


Naast de Duitse overheid speelt ook de enorm berg Bitcoins van Mt.Gox een rol. Mt.Gox, ooit een van de eerste grote gecentraliseerde crypto-exchanges, ging failliet en sindsdien zijn er juridische procedures gaande om de gebruikers terug te betalen. Recentelijk is er ongeveer $9 miljard aan Bitcoin vrijgegeven als onderdeel van deze schikkingen. Deze vrijgave heeft mogelijk geleid tot extra verkoopdruk op de markt.



Ondanks de verkoopdruk zijn er ook veel kopers op de markt, die de recente prijsdaling als een koopkans zien. Volgens Google Trends zijn zoekopdrachten naar "buy Bitcoin" naar hun hoogste niveau in een maand gestegen. Vooral in landen zoals Nigeria, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en Australië is de interesse groot.


Institutionele beleggers zien ook potentie in de huidige marktomstandigheden. Spot Bitcoin ETF's hebben na de recente prijsdaling een nieuwe gestegen instroom gezien. De Fidelity Bitcoin ETF (FBTC) registreerde een indrukwekkende instroom van $117 miljoen, terwijl de Bitwise Bitcoin ETF (BITB) $30,2 miljoen aan nieuwe investeringen aantrok. Dit suggereert dat sommige institutionele beleggers de huidige dip gebruiken om Bitcoin te accumuleren tegen lagere prijzen. Zelf blijf ik vooral deze onderliggende stromen in de gaten houden, om zo te zien welke investeerders Bitcoin kopen, en wie er verkoopt. Wat zeker is is dat de komende maanden volatiel zullen worden voor Bitcoin, en de bredere crypto-markt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

תגובות


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page