top of page

Wereldwijde Microsoft-storing legt luchtvaart en financiële markten plat

In het kort

  • Een wereldwijde storing bij Microsoft heeft talloze sectoren getroffen, waaronder luchtvaartmaatschappijen, supermarkten en beurzen.

  • In India zijn luchtvaartmaatschappijen zoals SpiceJet, Akasa Air, IndiGo en Vistara zwaar getroffen, met handmatige incheck procedures als gevolg.

  • Ook wereldwijd zijn er significante verstoringen, zoals bij de London Stock Exchange en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.


Een wereldwijde storing bij Microsoft heeft geleid tot ernstige verstoringen in verschillende sectoren, waaronder de luchtvaart, supermarkten, banken en de aandelenmarkt. Deze storing, die veel gebruikers de "Blue Screen of Death" (BSOD) op hun Windows-computers heeft bezorgd, heeft wereldwijd een domino-effect veroorzaakt.


De storing lijkt te zijn veroorzaakt door een kritieke fout in de Microsoft-infrastructuur, die de kern systemen van veel bedrijven beïnvloedt. De BSOD-fout is een teken dat Windows-computers onverwacht moeten afsluiten of herstarten vanwege een ernstig probleem, wat resulteert in verloren gegevens en tijd.


In India ondervinden luchtvaartmaatschappijen zoals Vistara, IndiGo, SpiceJet en Akasa Air aanzienlijke problemen. Ze hebben allemaal aangegeven dat hun boekings- en incheck systemen verstoord zijn, wat leidt tot handmatige incheck procedures en vertraagde vluchten.


Delhi en Bengaluru luchthavens rapporteren ook verstoringen, waarbij passagiers wordt geadviseerd vroeg op de luchthaven te arriveren.


In Australië zijn supermarkten zoals Woolworths getroffen, waarbij kassasystemen niet meer werkten en kaart betalingen faalden. De ABC News 24 kon geen nieuwsuitzendingen meer afspelen. Politie- en luchthaven systemen in Melbourne waren ook niet operationeel, wat leidde tot vertragingen en annuleringen van vluchten.


De London Stock Exchange en verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta, United en American Airlines, zijn getroffen door deze storing, met geaarde vluchten als gevolg. In Europa melden luchthavens in Amsterdam en Berlijn vertragingen en annuleringen.


De storing heeft aanzienlijke economische gevolgen. De London Stock Exchange meldde dat handel systemen werden verstoord, wat kan leiden tot verlies aan transacties en markt volatiliteit. Ook banken en retail sectoren wereldwijd worden geraakt, wat resulteert in verminderde klant transacties en operationele inefficiënties.


Microsoft heeft aangegeven dat ze de storing onderzoeken en werken aan een oplossing. Het herstelproces is echter tijdrovend, gezien de omvang van de getroffen systemen. Bedrijven wereldwijd moeten zich voorbereiden op verdere verstoringen en mogelijk gegevens verlies, wat aanzienlijke herstel- en schade beperkende maatregelen kan gaan vereisen. Voor nu is het afwachten hoe lang de storing zal duren, en hoe het aandeel Microsoft vandaag zal reageren hierop.


Dit incident onderstreept maar weer het kritieke belang van robuuste IT-infrastructuur en nood herstelplannen om de impact van dergelijke storingen te minimaliseren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page