Kredietbeoordelaar Fitch verlaagt de vooruitzichten voor China, dit is waarom
In het kort:
Fitch heeft de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van China verlaagd naar negatief.
China's totale schuld-tot-BBP-verhouding steeg naar een nieuw record van 287,8% in 2023, met een verwachte toename van de overheidsschuld tot 61,3% van het BBP in 2024.
Ondanks economische uitdagingen en een krimpende bevolking, blijft Beijing terughoudend met het stimuleren van de economie.
China bevindt zich op een kritiek punt in zijn economische transitie, met toenemende onzekerheid over zijn toekomstige groeipad. Fitch's recente verlaging van de vooruitzichten voor China's kredietwaardigheid naar negatief onderstreept de complexiteit van de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd.
Deze beslissing volgt op een soortgelijke actie door Moody's in december en komt op een moment dat Beijing zijn inspanningen opvoert om het post-COVID herstel te stimuleren met fiscale en monetaire steun. Volgens veel analisten komt deze steun echter te laat, en had China eerder moeten ingrijpen.
Een beklemmende financiële situatie
China's financiën staan onder druk. Fitch verwacht dat de expliciete centrale en lokale overheidsschuld zal stijgen naar 61,3% van het bruto binnenlands product (BBP) in 2024, een opmerkelijke stijging ten opzichte van 56,1% in 2023. Deze stijging is deels te wijten aan een langdurige daling in de vastgoedsector, die zwaar weegt op schuld-belaste lokale overheden. Bovendien wordt een toename van het algemeen overheidstekort tot 7,1% van het BBP in 2024 voorspeld, het hoogste sinds 2020.
Groeiambities in het geding
Ondanks een verlaging van de kredietvooruitzichten behoudt Fitch China's 'A+' rating. China's economische groeiprognose is bijgesteld naar 4,5% in 2024, van 5,2% vorig jaar, een duidelijke indicatie van de bank over de toenemende fiscale risico's en onzekerheid over het economische vooruitzicht van China.
Deze prognose komt op een moment dat China tekenen van stabilisatie vertoont, met fabrieksoutput en detailhandelsverkopen die de verwachtingen overtreffen, wat de hoop van Beijing voedt om een ambitieus BBP-groeidoel van rond de 5,0% voor 2024 te bereiken.
Wankelend vastgoedverhaal en terughoudendheid van Beijing
De vastgoedmarkt, ooit een pijler van China's economie, bevindt zich in een aanpassingsfase, met een afnemende bevolking die extra druk uitoefent op de vraag naar woningen. Er is nu een absolute noodzaak voor een overtuigend groeiverhaal om consumenten en bedrijven aan te moedigen tot lenen en investeren.
De terughoudendheid van Beijing om de economie krachtig te stimuleren, geworteld in de perceptie dat eerdere stimuleringspakketten niet succesvol waren, voegt een extra laag van complexiteit toe aan het economisch herstel. Er is dan ook veel discussie
Strategieën voor herstel
China's financiële strategieën, waaronder de uitgifte van 1 biljoen yuan aan speciale lange termijn staatsobligaties, tonen een bereidheid om een groter deel van de groeilast te dragen. Deze maatregelen, bedoeld om binnenlandse vraag te stimuleren en economische groei te ondersteunen, weerspiegelen de uitdagingen waarvoor lokale overheden staan in termen van tragere fiscale inkomsten en gedaalde grondverkopen.
De weg vooruit voor China is er een van veel keuzes en uitdagingen tussen stimulering van groei en beheersing van schulden, terwijl wordt gezocht naar een duurzamer groeimodel voor het land. De recente beoordelingen en economische indicatoren wijzen op een kritiek moment in China's economische traject, waarbij de noodzaak voor een overtuigende en duurzame groeistrategie urgenter is dan ooit.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
Comments