Weekoverzicht: Krijgen de doemdenkers gelijk?
- Rabi Safi
- 14 mei 2023
- 2 minuten om te lezen
In het kort:
D-day voor het schuldenplafond, ook wel bekend als de "X-datum", zal niet vóór 1 juni worden bereikt, maar de onderhandelingen en de gevolgen ervan kunnen de beurs flink doen schommelen.
De recente daling van de volatiliteit kan een vals gevoel van veiligheid geven en maakt de markt kwetsbaar voor schokken, waaronder de kwestie van het Amerikaanse schuldenplafond.
De geschiedenis leert dat aandelenmarkten meer volatiel kunnen zijn tijdens een impasse over het schuldenplafond, zoals in 2011, toen de markten al instabiel waren en aandelen zowel voor als na de resolutie verkocht werden.
Veel kwartaalcijfers maar geen bedrijven die meteen mijn interesse wekken.
Laten we eerlijk zijn, in Washington is het bijna onmogelijk om overeenstemming te bereiken. Maar er is wel consensus over één ding: de zogenaamde "X-datum", de dag waarop het ministerie van Financiën de rekeningen van de regering niet meer kan betalen tenzij het schuldenplafond wordt verhoogd, zal niet vóór 1 juni komen.
"Dat is goed nieuws voor de markten volgende week: geen default, geen kredietbeoordelingsverlaging, geen apocalyps", zou je denken. Maar er is ook een soort zelfgenoegzaamheid op de beurs, zoals blijkt uit de CBOE Market Volatility Index (de VIX) die vrijdag bijna 22% is gedaald.
Goldman Sachs denkt dat de volatiliteit is gedaald omdat de obligatierentes in 2023 zijn gedaald, wat gunstig is voor techbedrijven, de Amerikaanse economische groei stabiel is gebleven en de bedrijfswinsten in het eerste kwartaal solide waren.
De recente geschiedenis leert beleggers dat aandelen heftiger zullen bewegen tijdens een patstelling over het schuldenplafond zodra de X-date nadert. Vergelijkbare impasses in 1996 en 2013 vonden plaats midden in de bullmarket en werden gevolgd door langdurige rally's en hogere koersen. Maar wat doemdenkers het meeste zorgen baart, vond plaats in 2011, toen de markten al wankel waren, net als nu. Aandelen werden zowel voor als na de X-date verkocht, en bleven in de twee maanden erna nog eens 12% dalen.
Het is cruciaal dat de mannen in de VS elkaar treffen en de economie draaiende te houden om een recessie in de VS te vermijden. Economen van Morgan Stanley veronderstellen dat "de consumentenbestedingen met 8% tot 12% in een gegeven maand kunnen dalen als huishoudens alle sociale voordelen verliezen zoals dreigt te gebeuren als ze er niet uit komen"
John Williams, president van de New York Fed, staat volgende week twee keer gepland om te spreken, terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell een gesprek heeft met voormalig Fed-chef Ben Bernanke bij een bijeenkomst van de centrale bank in Washington volgende vrijdag.
De vraag blijft dus: staat ons een herhaling van 2011 te wachten? We hopen het niet, maar je moet ook niet naïef zijn. Alles kan gebeuren. Of zoals de doemdenkers wel eens beweren wanneer ze random charts met elkaar vergelijken: "Wie niet van de geschiedenis leert, is gedoemd haar te herhalen."
Weekagenda

Laat altijd een like achter als je een artikel tof vindt! Dan maken we meer ervan!
21 - 25 Juni gaan we met de community naar Spanje! Er zijn nog 3 tickets beschikbaar dus wees er snel bij! Lees hier meer informatie! Je mag ook een partner meenemen!
Comments