Eurobonds: wat zijn het en worden ze ingevoerd?
- Rens Boukema
- 28 sep 2023
- 2 minuten om te lezen
Brussel streeft naar invoering van eurobonds voor gezamenlijke financiering van Europese 'publieke goederen', maar dit stuit op aanzienlijke weerstand binnen de EU.
Eurobonds worden gezien als een middel om de Europese markt voor veilig schuldpapier te vergroten en de EU competitiever te maken in een geglobaliseerde wereld.
Het debat over eurobonds draait om het vinden van een evenwicht tussen gezamenlijke financiering en begrotingsdiscipline, en wordt beschouwd als een cruciale kwestie voor de toekomst van Europa.
Brussel zet koers naar eurobonds
De Europese Unie staat op een kruispunt, klaar om een nieuwe stap te zetten in haar streven naar eenheid. Brussel heeft zijn ogen gericht op eurobonds als een mogelijke oplossing om gezamenlijke financiering van Europese 'publieke goederen', zoals energienetwerken en defensie, te realiseren. Dit zou een grote stap voorwaarts betekenen in de Europese eenwording, maar het stuit op aanzienlijke weerstand.
Wat zijn eurobonds?
Eurobonds zijn voorgestelde obligaties die bedoeld zijn om lidstaten van de Europese Unie met aanzienlijke staatsschulden de mogelijkheid te bieden om tegen een lagere rente geld te lenen op de kapitaalmarkt. Het idee achter Eurobonds is om de rentetarieven te harmoniseren en te delen over de hele eurozone, waardoor landen met hoge staatsschulden kunnen profiteren van gunstigere voorwaarden voor leningen.
In eenvoudige bewoordingen zouden Eurobonds betekenen dat de rente op schulden voor alle eurozone-lidstaten wordt gecentraliseerd. Dit heeft aanzienlijke voordelen omdat gezamenlijke obligaties meer vertrouwen wekken dan obligaties van individuele landen.
Een verdeeld Europa
De introductie van eurobonds is geen nieuw concept, maar het blijft een gevoelig onderwerp in Europa. Landen met lage staatsschulden, zoals Nederland, maken zich zorgen dat ze garant zullen staan voor lidstaten met hoge schulden, zoals Italië en Spanje, zonder veel invloed te hebben op hun begrotingsbeleid. Dit zou de kosten voor hen kunnen verhogen. Kortom, er bestaat aanzienlijke argwaan over het idee van een 'transferunie', waarbij geld van sterke naar zwakke lidstaten vloeit.
De roep om gezamenlijke financiering
Aan de andere kant pleiten voorstanders, waaronder voormalig ECB-president Mario Draghi, voor meer gezamenlijke financiering om supranationale uitdagingen zoals klimaatverandering, energiezekerheid en veiligheid aan te pakken. Ze benadrukken dat deze uitdagingen te groot zijn om door individuele lidstaten te worden aangepakt. In dit opzicht zien ze eurobonds als een manier om grootschalige investeringen mogelijk te maken en te financieren om hiermee Europa competitiever te maken.
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.