top of page

Wat ze je niet vertellen over de Starbucks kwartaalcijfers

In het kort:

  • Starbucks rapporteerde een daling in de omzet tot $9,11 miljard en een winst van $1,05 miljard, waarbij het op beide gebieden teleurstelde.

  • Innovaties zoals de Summer-Berry Refreshers en de terugkeer van Pumpkin Spice drankjes tonen potentieel voor omzetverbetering, ondanks de huidige uitdagingen.

  • Strategische verbeteringen en operationele efficiëntie bieden Starbucks mogelijkheden om de toekomstige groei te stimuleren.

Starbucks rapporteerde deze avond haar kwartaalcijfers die op het eerste oog teleurstellend leken, maar beleggers lijken er toch positief op te reageren. De totale omzet daalde met 1% tot $9,11 miljard, terwijl analisten een omzet van $9,24 miljard hadden voorspeld. Dit resulteerde in een winst van $1,05 miljard, of 93 cent per aandeel, een daling ten opzichte van $1,14 miljard, of 99 cent per aandeel, een jaar eerder.


Op zowel de omzet en winst stelt Starbucks dus teleur? Maar hoe komt dit? Vooral de internationale tak van Starbucks heeft te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen, zoals blijkt uit de daling van de comparable (vergelijkbare) omzet met 7% in het derde kwartaal van 2024, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze daling werd vooral gevoeld in transacties en ticketprijzen. Het aantal transacties daalde met 3%, terwijl de gemiddelde ticketprijs met 4% daalde.

Transacties verwijst naar het aantal transacties of verkopen die plaatsvinden in de winkels van Starbucks. Een daling in het aantal transacties, zoals gerapporteerd met een afname van 3% in het internationale segment, suggereert dat er minder klanten de winkels van Starbucks bezochten. Ticket betekent eigenlijk de gemiddelde besteding per order. Een afname van 4% in de gemiddelde ticketprijs kan duiden op verschillende trends, zoals klanten die goedkopere producten kiezen of minder per bezoek kopen.


Deze twee factoren zijn cruciaal voor Starbucks, omdat ze direct invloed hebben op de totale omzet en winstgevendheid. Een daling in zowel transacties als de gemiddelde waarde van deze transactie (ticketprijs) kan een dubbele uitdaging vormen voor het bedrijf, aangezien het wijst op zowel verminderd klantenbezoek als lagere uitgaven per klant. Vrij problematisch dus.


In China, waar Starbucks zijn op een na grootste markt heeft, was de situatie zelfs nog ernstiger met een afname van de vergelijkbare omzet met 14%. Deze aanzienlijke daling werd beïnvloed door wederom zowel een afname in het aantal transacties als een vermindering in de gemiddelde orderwaarde. Deze terugval is gedeeltelijk te wijten aan de intense lokale concurrentie, die Starbucks dwingt tot strategische heroverwegingen en aanpassingen. Het enige positieve wat we hebben kunnen vinden is dat Starbucks flink wat nieuwe winkels in China kon openen.

Maar we maken het nog wat erger, want voor 2024 heeft Starbucks haar guidance weer omlaag bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu een groei van de totale omzet in de lage enkelcijferige percentages. Dit is een verlaging ten opzichte van eerdere voorspellingen die een omzetgroei van 7% tot 10% voorspelden, en zelfs nog verder verlaagd van een initiële richtlijn van 10% tot 12%.


In China verwacht het bedrijf een daling in de comporable store sales in de enkelcijferige percentages, een aanpassing van de eerdere verwachtingen die nog een lage enkelcijferige groei voorspelden. Deze bijgestelde voorspellingen houden rekening met de aanhoudende concurrentiedruk en macro-economische factoren die de vraag beïnvloeden. Voor de komende kwartalen hoeven beleggers dus ook niet veel te verwachten.


Maar op het moment van schrijven is de voorbeurs van Starbucks toch flink positief met eens stijging van zo'n 3%. Hoe kan dit? Laten we eens kijken naar de belangrijke details waar beleggers wellicht positief over kunnen worden.


Ten eerste introduceerde Starbucks succesvolle nieuwe producten zoals de Summer-Berry Refreshers, die meteen records braken voor de verkoop in de eerste week. Deze innovaties kunnen helpen om klanten weer naar de winkels te lokken. Verder komt de populaire Pumpkin Spice-lijn terug, wat historisch gezien de verkoop stimuleert. Bij vrijwel iedere introductie van een Pumpkin Spice, was er een groei te zien in de comporable store sales. Deze twee nieuwe producten zouden dus zomaar voor een herstel kunnen zorgen in de omzet.

De CEO, Narasimhan, sprak ook over verbeteringen in de mobiele app van Starbucks, die nu nauwkeuriger voorspelt wanneer bestellingen klaar zullen zijn. Dit heeft geleid tot een afname van klachten en verbeterde klanttevredenheid. Dit is cruciaal omdat een efficiëntere service kan bijdragen aan een hogere klanttevredenheid en potentieel meer terugkerende klanten. Dit soort operationele verbeteringen zijn volgens Narasimhan cruciaal voor het verbeteren van de klanttevredenheid en het efficiënt beheren van de drukke perioden, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een sterkere merkloyaliteit en daarmee weer hogere omzetten.

Wat betreft de internationale markten, met name China, erkende Narasimhan de intense concurrentie die Starbucks momenteel ervaart. Hij gaf echter aan dat er tekenen van verbetering zijn met een toename in dagelijkse transacties die al een beetje zichtbaar aan het worden is. De onderneming is zelfs bezig met het verkennen van strategische partnerschappen om de groei in China te versnellen, wat blijk geeft van een proactieve benadering om de uitdagingen in deze belangrijke markt aan te pakken.


Als we kijken naar de voorspellingen van analisten zien we dat ook zij een acceleratie in de groei verwachten voor de winst van Starbucks in de komende jaren. Voor 2025 wordt een stijging van 13,39% naar een EPS van $4.04 voorspeld, en voor 2026 wordt een verdere stijging van 12,53% naar $4.55 verwacht. Dit zou een forward PE-ratio van rond de 20 opleveren, wat niet extreem duur is voor de verwachte winstgroei in de dubbele cijfers.

Daarnaast hebben analisten een gemiddelde price-target van ongeveer $87 op Starbucks geplakt. wat een potentieel rendement van 15% betekent. Analisten zijn er blijkbaar vrij zeker van dat Starbucks zich goed kan herstellen van de huidige moeilijke tijden.

Ondanks de tegenvallende resultaten in de meest recente kwartaalcijfers, toont het bedrijf zeker tekenen van veerkracht en potentieel voor toekomstige groei. Het bedrijf zal echter enkele strategische aanpassingen moeten maken om zijn positie in zowel de binnenlandse als internationale markten te versterken. De introductie van nieuwe, populaire producten en verbeteringen in de klantenservice via de mobiele app zijn bemoedigende stappen die kunnen helpen om klanten terug te winnen en de omzet en de winst op te krikken. Belangrijk is om vooral te letten op enige tekenen van herstel in de kwartaalcijfers van Q3, vooral in China waar de CEO al aangeeft groei te zien.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page