top of page

Wat ze je niet vertellen over Avantium aandelen

In het kort:

  • Enorme Verliezen: Avantium rapporteert bijna twee keer zoveel verlies als omzet, met cijfers die de wenkbrauwen doen fronsen: bijna 17 miljoen euro omzet tegenover een verlies van bijna 30 miljoen euro.

  • Verwatering van Aandeelhouders: Het bedrijf heeft onlangs gigantische bedragen opgehaald, waardoor aandeelhouders verder verwaterd zijn, ondanks de belofte van toekomstige omzet uit licenties.

  • Risicovolle Fase: Avantium bevindt zich nog steeds in de R&D-fase, een fase waarin de kosten hoog zijn en het rendement allesbehalve zeker. Voor de voorzichtige belegger is dit misschien niet het juiste moment om in te stappen.


In de wereld van beleggen zijn er altijd bedrijven die beloven de volgende grote doorbraak te zijn. Avantium, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van duurzame chemische technologieën, heeft zeker de aandacht getrokken met zijn ambitieuze projecten, zoals de FDCA-fabriek. Hierdoor krijg ik dagelijks vragen over dit bedrijf en of het een goede belegging zou kunnen zijn. Maar laten we even door de rooskleurige bril van innovatie heen kijken en de cijfers nader onderzoeken.


Verlies groter dan omzet: Het is alsof je een gat graaft waar je zelf steeds dieper in valt. Met een verlies van bijna 30 miljoen euro tegenover een omzet van bijna 17 miljoen euro, lijkt Avantium meer op een financiële zeef dan op een solide investering. Het is een beetje alsof je twee stappen achteruit zet voor elke stap vooruit - niet echt de dans die de meeste beleggers willen doen.


De Verwateringswals: Terwijl Avantium druk bezig is met het ophalen van vers kapitaal, lijken de aandeelhouders meer op een verdunde limonade bij een slecht buffet - de smaak van potentieel rendement wordt steeds zwakker. Een recente kapitaalinjectie van 70 miljoen euro klinkt misschien als muziek in de oren, maar het leidt tot een onvermijdelijke verwatering van bestaande aandeelhouders. Degroof Petercam zet weliswaar een koopadvies op het aandeel, maar de vraag blijft of dit advies niet te optimistisch is gezien de omstandigheden.


Risicovolle Fase: Het is belangrijk te onderstrepen dat Avantium nog steeds in de R&D-fase verkeert. Dit is een fase gekenmerkt door hoge kosten, grote onzekerheden en een pad dat bezaaid is met financiële landmijnen. De overgang van R&D naar een daadwerkelijke winstgevende operatie is een reis die vele bedrijven niet overleven. De belofte van 100 miljoen euro aan omzet uit licenties in 2026 is aantrekkelijk, maar lijkt meer op een financieel luchtkasteel in de huidige staat van zaken. Bovendien zijn ze jaarlijks tientallen miljoenen kwijt waardoor het de vraag is of die 100 Miljoen iets waard is. Zeker als je als aandeelhouder in de tussentijd wordt verwaterd.


Kostenoverschrijdingen: De FDCA-fabriek, het vlaggenschipproject van Avantium, heeft al te kampen met kosten die 63 miljoen euro hoger liggen dan initieel beraamd. Dit duidt op een gebrek aan controle over de financiën, een rode vlag voor elke investeerder die zijn geld liever niet ziet verdampen in de hete lucht van overschrijdingen.


Terwijl de toekomst wellicht groen en duurzaam lijkt voor Avantium, is het pad ernaartoe bezaaid met financiële struikelblokken. Voor degenen die hun investeringen baseren op meer dan alleen hoop en beloften, lijkt Avantium op dit moment een te riskante gok. Het is misschien verstandiger om te wachten op een bedrijf dat zich al bewezen heeft in de groeifase, in plaats van te investeren in de speculatieve fase van wat een financiële krater kan worden. In de tussentijd, houd uw portemonnee dicht en uw scepticisme open. Het kan werken maar het is een gok en geen belegging.

Yorumlar


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page