Wat maakt iemand een goede belegger?
- Rabi Safi
- 16 nov 2024
- 7 minuten om te lezen
Samenvatting:
Goede beleggers combineren harde vaardigheden zoals financiële analyse en waarderingstechnieken met zachte vaardigheden zoals geduld, discipline en onafhankelijk denken.
De filosofieën van Charlie Munger, Warren Buffett en Peter Lynch draaien om een lange termijnvisie, rationele besluitvorming en een diepe kennis van bedrijven.
Concrete voorbeelden, zoals Buffett's investering in Coca-Cola en Munger's focus op kwaliteitsbedrijven, illustreren hoe deze principes in de praktijk leiden tot succes.
Beleggen is een kunst en een wetenschap. Het vereist harde vaardigheden om bedrijven te analyseren en kansen te identificeren, maar ook zachte vaardigheden om emoties te beheersen en strategisch te blijven denken. Charlie Munger, Warren Buffett en Peter Lynch worden vaak gezien als iconen van succesvol beleggen, omdat zij deze eigenschappen tot in de perfectie combineren. In dit artikel gaan we dieper in op hun filosofieën en leggen we uit welke vaardigheden essentieel zijn voor iedereen die wil excelleren in de wereld van beleggen.
Harde vaardigheden – de basis van beleggen
Diepgaande bedrijfsanalyse
Een van de fundamenten van succesvol beleggen is het begrijpen van een bedrijf van binnen en van buiten. Peter Lynch benadrukte in zijn boek One Up on Wall Street dat een belegger niet moet investeren in iets wat hij of zij niet begrijpt. Dit principe noemt hij “know what you own”.
Praktisch voorbeeld: Lynch ontdekte het succes van Hanes (bekend van de panty’s) door simpelweg naar de winkels te kijken en te zien dat hun producten constant werden verkocht, hij probeerde uit te vogelen wat deze panty's zo uniek maakt dat mensen liever dit kopen dan alle andere panty's op de markt. Hij onderzocht verder de cijfers en zag dat Hanes een winstgroei van meer dan 20% per jaar liet zien. Uiteindelijk leverde dit aandeel zijn fonds, Fidelity Magellan, enorme rendementen op. Over een periode van 13 jaar heeft zijn fonds 29% rendement per jaar geboekt. Voor je beeldvorming.. als je er €100.000 in had geinvesteerd zou dit €2.800.000 waard zijn geweest.
Wat te doen als belegger?
Bestudeer de winst-en-verliesrekening: Kijk naar omzetgroei, winstmarges en kasstromen, cashpositie en de schulden. Een stabiele omzetgroei van 20% of meer, gepaard met hoge marges, zoals bij Hanes destijds, kan een indicatie zijn van een gezond bedrijf.
Begrijp het verdienmodel: Hoe verdient het bedrijf geld? Zijn de inkomsten afhankelijk van één product of zijn ze gediversifieerd? Wat maakt het bedrijf uniek en concurrerend tegenover hun peers?
Waarderingstechnieken
Buffett en Munger hebben altijd benadrukt dat een aandeel alleen een goede investering is als het wordt gekocht tegen een prijs die lager ligt dan de intrinsieke waarde. Dit vereist vaardigheid in waarderingstechnieken zoals de veel gebruikte Discounted Cash Flow (DCF)-analyse binnen de financiele sector, of een scenario analyse van toekomstige winsten en omzetten die veel door Buffett en Lynch werd gebruikt.
Voorbeeld: In 1988 kocht Buffett een groot belang in Coca-Cola, ter waarde van $1 miljard. Hij berekende dat Coca-Cola's kasstromen, winsten en omzetten over een periode van 15 jaar, verdisconteerd naar de huidige waarde, veel hoger waren dan de beurswaarde van het bedrijf op dat moment. Sindsdien is dit belang uitgegroeid tot een waarde van meer dan $25 miljard en op een gegeven moment kreeg Warren Buffett enkel aan dividend bijna een miljard dollar per jaar.
Hoe doe je dit zelf?
Bereken de intrinsieke waarde door toekomstige kasstromen, winsten en omzetten in te schatten en deze terug te rekenen naar vandaag. Gebruik een conservatieve discount om risico te minimaliseren. Bereken meerdere scenarios om te begrijpen hoeveel risico je neemt. Als je dit nog niet kan.. geen zorgen, een lidmaatschap bij De Belegger helpt je verder! Je kan de kortingscode: "Miljoen" gebruiken voor een mooie korting om de trainingen hierover te volgen!
Zorg voor een margin of safety: koop een aandeel pas als het aanzienlijk ondergewaardeerd lijkt. Munger zegt hierover: "You don't have to be brilliant, just avoid big mistakes."
Sector- en marktkennis
Een goed begrip van de markt en de sector waarin een bedrijf opereert is essentieel. Peter Lynch gebruikte zijn beroemde “grassroots”-benadering door bedrijven te onderzoeken. De grassroots-methode van Peter Lynch houdt in dat beleggers bedrijven onderzoeken die ze tegenkomen in hun dagelijks leven, zoals winkels, producten of diensten die ze zelf gebruiken. Het idee is dat gewone mensen trends en succesvolle bedrijven vaak eerder opmerken dan Wall Street omdat ze precies weten waarom ze dat product of dienst prefereren over een ander bedrijf. Daarnaast heeft Warren Buffett altijd gezegd dat je binnen je circle of competence moet blijven. Als je in een specifiek sector werkt of gestudeerd hebt ligt je kennis daar en omdat je er veel over weet heb je altijd een voorsprong op de rest van de markt. Door vervolgens diepgaand onderzoek te doen naar de financiële gezondheid en groeipotentie van deze bedrijven, kun je investeringskansen ontdekken voordat de bredere markt dit doet.
Voorbeeld: Toen Lynch ontdekte dat mensen massaal naar Taco Bell gingen nadat hij in de diner zat en zich afvroeg waarom hij nou elke keer weer naar Taco Bell gaat en waarom het er altijd zo gigantisch druk is, besloot hij de financiële gegevens te onderzoeken. Hij ontdekte dat het bedrijf hoge groeipercentages realiseerde (winstgroei van meer dan 30% in de jaren '80) en investeerde zwaar. Het aandeel werd een van zijn grootste winnaars en droeg flink bij aan de 29% rendement per jaar dat hij boekte.

Zachte vaardigheden – karaktereigenschappen die het verschil maken
Geduld en een lange termijnvisie
Buffett staat bekend om zijn vermogen om aandelen jarenlang vast te houden. Zijn filosofie is simpel: koop geweldige bedrijven en laat compound interest zijn werk doen.
Voorbeeld: Buffett’s investering in American Express in de jaren ’60 is legendarisch. Tijdens een crisis waarin het bedrijf beschuldigd werd van fraude, zakte het aandeel enorm in waarde. Buffett analyseerde de kernactiviteiten en concludeerde dat het bedrijf fundamenteel gezond was. Hij investeerde flink meer dan hij al had gedaan terwijl het aandeel tientallen procenten bleef dalen. In de decennia daarna groeide de waarde van zijn belang tot tientallen miljarden dollars.

Waarom is dit belangrijk? Veel beleggers worden ongeduldig en verkopen te vroeg. Geduld is essentieel om volledig te profiteren van de groeipotentie van een bedrijf. Daarnaast is de beurs als een slingerende aap die van totale waanhoop naar boomknuffelende euforie slingert en weer terug. Het is belangrijk om hierin gebalanceerd en geduldig mee om te gaan zodat je niet zoals de meeste beleggers juist geld verlies door mega emotionele keuzes te maken
Onafhankelijk denken en rationeel blijven
Charlie Munger benadrukt dat het vermogen om onafhankelijk te denken een van de meest cruciale eigenschappen is van een goede belegger. In een wereld waar kuddegedrag vaak overheerst, is het belangrijk om rationeel te blijven en niet mee te gaan in de waan van de dag.
Voorbeeld: Tijdens de dotcom-bubbel in de late jaren '90 weigerden Buffett en Munger te investeren in .combedrijven, ondanks de enorme hype. Elk bedrijf dat .com achter zijn naam had en geen winst of omzet werd flink gehyped en iedereen wilde speculeren over hun potentie in plaats van daadwerkelijke waarde en concurrentie positie. Charlie en Munger zeiden simpelweg dat ze deze bedrijven niet begrepen en dat de waarderingen te hoog waren. Toen de bubbel barstte, gingen veel van deze bedrijven failliet, terwijl Buffett en Munger’s portefeuilles ongeschonden bleven.
Hoe kun je dit ontwikkelen?
Ontwikkel een rationele beleggingsstrategie en houd je eraan, ongeacht wat anderen zeggen. Kijk naar de feiten en probeer niet gelijk of ongelijk te krijgen. Dan ben je vanuit je ego aan het beleggen. Probeer verschillende scenarios te schetsen die zowel positief als negatief zijn zodat je een gevoel krijgt bij de risico's. Als het te mooi is om waar te zijn heb je waarschijnlijk iets gemist. Als het zo ernstig is dat ze morgen failliet zijn dan heb je ook mogelijk iets gemist. Zo niet, check het dan 10 keer en raadpleeg andere beleggers zoals op discord om mee te denken. Koop nooit zomaar iets omdat anderen het doen.
Stel jezelf vragen zoals: "Als ik dit aandeel zou bezitten, zou ik het dan kopen voor de huidige prijs?" of "Als ik de eigenaar was van dit bedrijf.. dus volledig eigenaar met 100% van de aandelen en ik zou kijken naar de financiele situatie, marktpositie en beurs waardering, wat zou ik dan doen?"
Emotionele stabiliteit
De grootste vijand van een belegger is vaak zichzelf. Angst en hebzucht kunnen ervoor zorgen dat beleggers verkeerde beslissingen nemen. Lynch waarschuwde dat veel beleggers slechte rendementen behalen omdat ze in paniek verkopen wanneer de markt daalt of soms in paniek verkopen als de beurs daalt. Zodra je merkt dat je angstig wordt.. of dat angst voor verlies is of hoogtevrees.. is het belangrijk dat je een stap terug doet en je feiten en waardering erbij neemt.
Voorbeeld: Tijdens de financiële crisis van 2008 stortte de S&P 500 met meer dan 38% in. Buffett bleef echter kalm en gebruikte de crisis als een kans. Hij investeerde in bedrijven zoals Goldman Sachs en General Electric tegen zeer lage waarderingen. Toen de markt herstelde, behaalde hij enorme winsten terwijl veel beleggers flink nat gingen.
Praktisch advies:
Vermijd het volgen van de dagelijkse koersbewegingen als je hier emotioneel van wordt; dit kan leiden tot irrationele beslissingen. Dagelijkse koersbewegingen horen als entertainment en als een rationele blik te voelen. Als het je emotioneel raakt kan je beter er niet naar kijken. Denk aan bijvoorbeeld mensen die last hebben van een slecht lichaamsbeeld en die dagelijks naar de weegschaal kijken en er dood ongelukkig van worden als er kilo's bij komen. Terwijl je als mentaal gezond persoon prima naar de weegschaal kan kijken als entertainment of om te zien of je wat kilos erbij of eraf moet werken. Weet dus wat je emotioneel raakt en werk er aan. Het zal je ook buiten het beleggen enorm helpen.
Focus op de lange termijn en beoordeel bedrijven op basis van hun fundamenten en toekomst verwachtingen, niet op basis van de waan van de dag.
Nieuwsgierigheid en constante zelfverbetering
Charlie Munger leest dagelijks urenlang om zijn kennis te vergroten en noemt dit een van de sleutels tot zijn succes. Hij benadrukt dat het belangrijk is om continu te leren en je denkmodellen te verbeteren.
Praktisch voorbeeld: Buffett en Munger hebben een brede kennisbasis die hen helpt bij het nemen van beleggingsbeslissingen, van psychologie tot micro-economie. Dit geeft hen een enorme voorsprong op andere beleggers. Lees boeken zoals Thinking fast en Slow bijvoorbeeld van Nobelprijswinnaar Daniel Kahnemann.
Een goede belegger combineert harde vaardigheden, zoals financiële analyse en waarderingstechnieken, met zachte vaardigheden, zoals geduld, discipline en emotionele stabiliteit. De filosofieën van Munger, Buffett en Lynch bieden een tijdloos kader om consistent succes te behalen. Of je nu net begint of een ervaren belegger bent, de kernprincipes blijven hetzelfde: begrijp wat je bezit, wees geduldig, blijf rationeel en blijf leren. Zoals Munger treffend zei: "The big money is not in the buying and selling, but in the waiting."
Comments