top of page

Wat kunnen we verwachten van SoFi?

In het kort:

  • SoFi Technologies (SOFI) heeft in Q2 2024 de verwachtingen overtroffen met een hogere omzet, EBITDA en nettowinst.

  • Ondanks uitdagingen in de banksector blijft CEO Anthony Noto optimistisch over de toekomstige groei, dankzij sterke ledengroei en potentiële samenwerkingen.

  • SOFI opereert in een competitieve sector zonder fysieke vestigingen, wat zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. De technologische platformen en financiële diensten bieden aanzienlijke groeimogelijkheden.


SoFi Technologies (NASDAQ:SOFI) heeft in het tweede kwartaal van 2024 indrukwekkende resultaten geboekt. De aangepaste netto-omzet bedroeg $597 miljoen, wat $30,5 miljoen boven de consensusverwachtingen lag. De aangepaste EBITDA groeide met 80% op jaarbasis tot $138 miljoen.


De nettowinst volgens GAAP bedroeg $17,4 miljoen, wat neerkomt op $0,01 per aandeel en hiermee de verwachtingen overtrof. CEO Anthony Noto beschreef het kwartaal als “uitzonderlijk” en voorspelde een winst van $0,04 per aandeel in het huidige kwartaal. Analisten hadden een break-even kwartaal verwacht met een omzet van $565 miljoen, wat aangeeft dat SoFi de verwachtingen aanzienlijk heeft overtroffen.


De aandelenkoers van SoFi sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De sterke prestatie van SOFI wordt vooral gedreven door de diversificatie van hun inkomstenstromen. Waar vroeger het herfinancieren van studieleningen de grootste inkomstenbron was, komt nu 45% van de aangepaste netto-omzet uit financiële diensten en technologisch platformen, met een groei van respectievelijk 46% en 23% op jaarbasis. De kredietverlening blijft echter de grootste inkomstenbron met 57% van de totale aangepaste netto-omzet.



SoFi's ledenbestand blijft indrukwekkend groeien, met 643.000 nieuwe leden in Q2 2024, wat het totaal op 8,77 miljoen brengt. Sinds Q1 2022 heeft SOFI zijn deposito’s met $21,84 miljoen zien toenemen en het ledenbestand met 126,84%. De groei in financiële producten is ook aanzienlijk, met een toename van 39% op jaarbasis tot 11 miljoen producten.


Het technologisch platform van SOFI, bestaande uit Galileo en Technisys, blijft groeien en telt nu 158 miljoen accounts met een winstmarge van 33%. Dit platform stelt SOFI in staat om op innovatieve wijze nieuwe functies te lanceren en te profiteren van kostenbesparingen door interne technologie te gebruiken. Bovendien biedt het white-labelen van deze technologie aan andere financiële instellingen extra inkomstenmogelijkheden.


SOFI heeft sterke vooruitzichten voor Q3 2024, met een verwachte aangepaste netto-omzet van $645 miljoen, een aangepaste EBITDA van $165 miljoen en een nettowinst van $45 miljoen. De jaarlijkse guidance voor 2024 werd verhoogd naar een aangepaste netto-omzet van ongeveer $2,45 miljard en een nettowinst van $180 miljoen.


Toch zijn er risico's, zoals de sterke concurrentie van traditionele banken en de mogelijkheid van een economische recessie. De hoge werkloosheid kan een negatieve invloed hebben op de kredietverlening en leiden tot hogere wanbetalingen. SoFi lijkt echter dankzij de goede checks op dit moment weinig vatbaar te zijn voor wan-betalende klanten.


Waar ik op let de komende jaren bij SoFi:


  1. Technologische innovaties: De investeringen in technologie en het aanbieden van diensten aan andere banken via Galileo en Technisys kunnen de inkomsten blijven verhogen. Deze platformen hebben het potentieel en worden tevens verwacht om een belangrijk onderdeel van de inkomstenstructuur van SoFi te worden.

  2. Klantengroei en productaanbod: De continue toename van nieuwe klanten en de adoptie van financiële producten zullen naar verwachting doorzetten, het is dan ook belangrijk dat dit in lijn en uiteraard het liefst boven verwachting blijft. SoFi's focus op jonge professionals en het aanbieden van concurrerende producten zoals hoge spaarrentes en aantrekkelijke wisselaanbiedingen, zullen naar mijn mening zeker helpen bij het behouden en uitbreiden van hun klantenbestand.

  3. Uitdagingen in de kredietverlening: De kredietverleningsactiviteiten blijven een risicovol gebied, vooral met de mogelijkheid van hogere wanbetalingen bij een economische neergang die er mogelijk aan zit te komen. SoFi moet een balans vinden tussen groei en risicobeheer om langdurige winstgevendheid te garanderen.


De kwartaalresultaten van SoFi Technologies onderstrepen hun groeiende potentieel en het vermogen om de marktverwachtingen te overtreffen. De diversificatie van inkomstenstromen, sterke ledenaanwas en technologische innovaties positioneren SoFi voor aanhoudend succes. Hoewel er risico's zijn, biedt het bedrijf aanzienlijke groeimogelijkheden, vooral wanneer de rentevoeten dalen en als de economische omstandigheden toch verbeteren vanaf hier.


De negatieve sentimenten rond Sofi op dit moment zijn deels te wijten aan zorgen over de leningportefeuille van SoFi. Hoewel de kredietverleningen in alle categorieën toenamen, was de groei langzamer dan verwacht. Het management neemt een conservatieve benadering van kredietverlening vanwege de hoge rentetarieven en het risico op wanbetalingen, wat niet goed werd ontvangen door de markt.


Een ander punt van zorg voor beleggers die we niet moeten vergeten was de eerdere omzetting van schulden in aandelen, wat leidt tot verwatering van het aandelenkapitaal, en de verkoop van laat stadium-delinquente leningen, wat kan wijzen op problemen met wanbetalingen. Hoewel deze updates op zichzelf misschien niet verontrustend zijn, dragen ze gezamenlijk bij aan een beeld van verhoogd risico.



Ondanks de sterke kwartaalresultaten en verhoogde winstprognose bleef de aandelenkoersreactie van SoFi beperkt na de kwartaalcijfers. Dit kan deels te wijten zijn aan het feit dat het deze periode voor het bedrijf nog steeds als een “transitiejaar” wordt gezien. De voortdurende groei in financiële diensten en technologie, gecombineerd met een toename in kredietverleningen, benadrukt echter de sterke fundamentele basis van het bedrijf.


Ik geloof op dit punt echter dat de positieve updates van het bedrijf zwaarder wegen dan de negatieve, maar dat het sentiment rond het aandeel simpelweg lastig vervaagd. SoFi heeft een geweldig product dat klanten waarderen, wat het belangrijkste kenmerk is van elk bedrijf. Bovendien wordt het bedrijf winstgevend, wat arguably het op één na belangrijkste kenmerk is. Vooral komende kwartalen zullen, zoals voor vrijwel elk aandeel overigens, erg interessant worden naar mijn mening gezien de economische richting en de verwachting dat SoFi de EPS sterk kan gaan opvoeren in 2024 en 2025. Vooral dit laatste kan denk ik investeerders over de streep gaan trekken, in combinatie met hopelijk een aanhoudende en versnellende groei van het tech-platform van SoFi.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page