top of page

Wat kunnen we verwachten van Enphase Energy?

In het kort:

  • Aandelen van Enphase Energy doen slechte zaken op de beurs met een daling van bijna 80% vanaf het hoogtepunt in 2022.

  • De strategie van Enphase gericht op het creëren van waarde in plaats van kostenbesparing kan op korte termijn leiden tot een lagere omzet.

  • Ondanks directe concurrentie met bedrijven zoals SolarEdge en de huidige uitdagingen toont Enphase potentieel voor toekomstige groei.


We weten allemaal dat Enphase Energy het zwaar heeft. Dit jaar staat het aandeel bijna 70% lager en vanaf het hoogtepunt in 2022 is het aandeel zelfs 80% gedaald. Deze daling komt samen met een algemene daling in de zonne-energiesector. Bijna alle bedrijven worden geraakt. Voor veel beleggers is het nu de vraag: is Enphase Energy op deze lage koersen een interessante belegging?


Daarvoor is het belangrijk om de strategie van Enphase te begrijpen. Deze is zeker interessant, maar ook enigszins risicovol. In 2020 boekte het bedrijf $774 miljoen omzet, gevolgd door $1,38 miljard in 2021 en $2,33 miljard in 2022. Volgens de meest recente voorspellingen zal de omzet in 2023 echter slechts op $2,31 miljard uitkomen, wat een daling betekent ten opzichte van het voorgaande jaar - de eerste sinds 2017. Voor een groeibedrijf als Enphase is een omzetdaling misschien wel het laatste wat beleggers willen zien


In de recente kwartaalcijfers van Enphase Energy onderstreepte CEO Badri Kothandaraman een belangrijk aspect van de strategie. Hij benadrukte dat Enphase zich niet alleen wilt richten op kosten, maar vooral op waarde. Deze strategie, door Badri samengevat in zijn uitspraak "Innoveren of sterven," laat zien hoe het bedrijf zich niets wilt aantrekken van marktcyclussen, maar zich blijft focussen op kwaliteit. Dit kan betekenen dat de omzet op korte termijn wellicht lager uitvalt, maar er op lange termijn wel waarde wordt gecreëerd.


Deze strategie van Enphase vertoont overeenkomsten met de vroegere strategie van Apple. Net als Apple, dat bekend staat om hoge prijzen te vragen voor zijn producten, vertrouwt Enphase op de kracht van zijn merk en de innovatieve aspecten van zijn producten om hogere prijzen te rechtvaardigen. Deze benadering gaat uit van het principe dat consumenten bereid zijn meer te betalen voor producten die ze als superieur beschouwen in termen van kwaliteit en duurzaamheid.


Dit vertrouwen van Enphase is gebaseerd op hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling, wat resulteert in producten die niet alleen efficiënter zijn, maar ook gebruikersvriendelijker en technologisch geavanceerder. Echter, deze focus op kwaliteit en innovatie heeft een belangrijke keerzijde: het kan de groei van de omzet beperken. Door vast te houden aan hogere prijzen, loopt Enphase mogelijk bepaalde marktsegmenten mis die gevoeliger zijn voor prijs. Dit is een strategische keuze die kan leiden tot gemiste kansen in termen van marktuitbreiding.



De markt voor zonne-energie is bovendien zeer competitief, en Enphase Energy bevindt zich in directe concurrentie met bedrijven zoals SolarEdge. SolarEdge staat ook bekend om zijn geavanceerde zonne-energie-inverters en optimalisatietechnologieën. Terwijl Enphase zich vooral richt op het handhaven van hoge marges door innovatie en kwaliteit, focust SolarEdge zich ook op technologische vooruitgang, maar heeft het een iets andere marktbenadering, die wat meer gericht is op kostenefficiëntie.


Ondanks de huidige uitdagingen is er zeker potentieel voor Enphase. Het bedrijf blijft innoveren en breidt ook geografisch uit, wat een goede basis legt voor groei als de industrie zich weer herstelt. Opvallend is dat de internationale omzet in het derde kwartaal van 2023 hoger waren dan een jaar eerder, wat wijst op een afnemende afhankelijkheid van de Amerikaanse zonne-energiemarkt.


Wat betreft de waardering van het aandeel, verwacht het management dat de cijfers tegen het tweede kwartaal van 2024 weer zullen normaliseren, met een terugkeer naar een kwartaalomzet van $450 miljoen tot $500 miljoen. Als Enphase zijn hoge marges kan handhaven en ongeveer $2 miljard aan omzet kan genereren in 2024, lijkt de huidige marktkapitalisatie van $10,9 miljard eigenlijk vrij redelijk, vooral in vergelijken met de totale markt. Maar dit is natuurlijk alleen aantrekkelijk als je gelooft in het groeipotentieel van Enphase. Anders is 5x de jaaromzet betalen het zeker niet waard.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page