top of page

Wat je moeten weten over de Arm IPO

In het kort:

  • Arm Holding, een groot chipbedrijf, staat op het punt om (opnieuw) de beurs op te gaan.

  • De initiële beurswaarde wordt geschat op meer dan $55 miljard, maar is dat wel gerechtvaardigd?

  • Grote IPO’s zijn de afgelopen jaren niet altijd succesvol geweest. Daarom is het belangrijk om je af te vragen hoe Arm zal presteren.


September is een spannende maand voor beleggers. Na een periode van uitstel en weinig beweging tijdens de markt van 2022, maakt Arm Holding zich nu op voor een re-introductie op de beurs, ook wel een ‘re-IPO’. En dat heeft de aandacht van investeerders wereldwijd stevig te pakken.


Laten we even teruggaan in de tijd. In 2016 kocht SoftBank Group, een van de grootste Japanse investeringsmaatschappijen, Arm voor een indrukwekkende $32 miljard. Vier jaar later kondigt het bedrijf aan een deel van hun aandelen weer aan de openbare markt aan te bieden. Voor wie nog nooit van Arm heeft gehoord, vergis je niet. Ze zijn een grote kracht in de tech-wereld, onmisbaar voor de werking van veel van onze dagelijkse producten.


De naam Arm verschijnt misschien niet tijdens je dagelijkse koffiegesprekken, maar hun technologie is wel overal. Ze zijn bijvoorbeeld het brein achter de chips in Apple's iPhones en MacBooks. En het houdt niet op bij consumenten-elektronica. Grote namen zoals Nvidia, die de leiding heeft in de explosief groeiende markt van kunstmatige intelligentie, vertrouwen ook op de technologie van Arm.

Terwijl de beursgang van Arm nadert, kijken veel beleggers vol spanning toe. Wordt dit de IPO van het jaar of een teleurstelling zoals zoveel veelbelovende IPO's uiteindelijk zijn geworden? September lijkt de antwoorden voor ons klaar te hebben.


Wat is Arm en hoe goed is het bedrijf nu echt?

Arm is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van zogeheten ARM-processoren. Wat betekent dat? "ARM" staat voor "advanced RISC machines". Zonder al te technisch te worden: RISC, of "reduced instruction set computer", is een manier om de instructies waarmee computers werken te vereenvoudigen. Hierdoor kunnen computers sneller en efficiënter werken. Hoewel Arm voornamelijk bekend is vanwege hun CPU's (de "hersenen" van een computer), hebben ze hun horizon verbreed naar GPU's, die zich richten op grafische processen.

Het unieke aan ARM-processoren is hun "system on a chip"-ontwerp. Dit betekent simpelweg dat alles wat een computer nodig heeft op één chip zit, in plaats van verspreid over verschillende componenten.


Misschien denk je nu: "Dit gaat mijn pet te boven", maar geen zorgen. Voor de gemiddelde investeerder is het belangrijkste om te weten dat Arm's producten geliefd zijn in de techwereld. Ze zijn vernieuwend, efficiënt en kosteneffectief. Ook al ken je Arm misschien niet bij naam, de kans is groot dat je een apparaat in handen hebt gehad dat door hun technologie wordt aangedreven. Bekende merken zoals Qualcomm, Samsung en Apple maken allemaal gebruik van Arm's technologie. Het bedrijf is bijna overal en de groei van de afgelopen tientallen jaren is erg indrukwekkend.

Bron: 2023 Arm Report

Wat Arm onderscheidt van veel andere chipbedrijven, is dat ze hun designs niet zelf produceren. Ze verdienen hun geld door hun ontwerpen in licentie te geven aan andere bedrijven, die vervolgens deze processoren in hun producten verwerken. Interne schattingen van het bedrijf suggereren een jaarlijkse groei van bijna 7% tot 2025 voor hun markt.


Dit onderscheid van Arm maakt het analyseren van dit bedrijf als investeringskans helaas wel erg uitdagend. Het bedrijfsmodel verschilt namelijk aanzienlijk van andere chipbedrijven. En deze strategie was bovendien waarschijnlijk een van de redenen waarom de deal met Nvidia in 2020 spaak liep. Toen probeerde Nvidia namelijk (een deel van) Arm over te nemen.



Als je Arm wilt vergelijken met andere bedrijven in deze industrie, denk dan aan namen als Intel, AMD, Nvidia en TSMC. Maar vergeet niet: elk van deze bedrijven heeft een uniek bedrijfsmodel. Bijvoorbeeld, TSMC en Intel produceren zelf hun chips, terwijl AMD en Nvidia hun ontwerpen niet zelf maken. En hoewel allemaal actief in dezelfde industrie, heeft elk bedrijf zijn eigen specialiteit en klanten. Dit vergt enorm veel onderzoek om hier een goed beeld bij te krijgen.

De grootste uitdaging: De waardering van Arm

De wereld van IPO's zit vol met lachwekkende waarderingen, maar soms ook met hele interessante beleggingsmogelijkheden. Als we naar Arm kijken, zien dat het bedrijf een indrukwekkende waardering van $55 miljard heeft gekregen, ondanks het feit dat ze vorig jaar een operationele winst van 'slechts' $671 miljoen boekten. Deze cijfers roepen terechte vragen op over de werkelijke waarde van het bedrijf en of deze waardering wel in lijn is met hun financiële resultaten.


Het is mogelijk dat SoftBank, het bedrijf dat de IPO van Arm begeleid, probeert te profiteren van de huidige hype rondom chipbedrijven en daardoor even snel flink wil cashen. Dit is niet ongebruikelijk in de wereld van beursgangen. Maar het is essentieel voor beleggers om je altijd af te vragen: is dit werkelijk een goede investering of is het gewoon een manier voor de grote spelers om hun winsten te kunnen pakken? De kans is namelijk groot dat ook het management vrij snel een deel van hun aandelen zullen verkopen na de beursgang.


Jay Ritter, een veel geprezen professor gespecialiseerd in de studie van IPO's, heeft ooit gezegd: "Voor de meeste individuele beleggers is de beste strategie simpelweg het kopen en vasthouden van een indexfonds met lage kosten." Uit zijn studies en onderzoek is gebleken dat IPO's vaak ontzettend slechte rendementen generen op lange termijn. Zijn woorden zijn een herinnering dat, hoewel er altijd veel hype is rond nieuwe beursintroducties, de basisprincipes altijd simpel blijven.


Arm stelt een beursprijs voor van maximaal $51 per aandeel, wat het bedrijf zou kunnen waarderen op een indrukwekkende $55 miljard. We beschreven net al even dat dit wel heel hoog is voor een bedrijf met een operationele winst van een kleine $700 miljoen. Dit maakt het ook meteen het hoogst gewaardeerde bedrijf dat in New York naar de beurs gaat sinds de elektrische autofabrikant Rivian Automotive in 2021 zijn debuut maakte. Goed om te weten is dat Rivian sinds haar IPO is gedaald met meer dan 80%. Geen goed teken dus.


Een vergelijkbaar verhaal zien we bij de bezorgdienst DoorDash. Sinds hun hoogtepunt op de dag van hun beursgang in december 2020, is hun aandelenkoers met meer dan de helft gedaald. Interessant is dat in de afgelopen vier jaar meer dan 260 bedrijven met een marktwaarde van meer dan $1 miljard hun beursdebuut hebben gemaakt. De meeste van deze bedrijven zijn actief in technologie, gezondheidszorg en consumentendiensten. Gemiddeld genomen zijn deze bedrijven 29% gedaald van hun introductieprijs en zelfs 49% van hun piekwaarde op de eerste dag.


Zoals altijd is het belangrijk voor beleggers om je huiswerk te doen en goed geïnformeerd te zijn. Investeren in IPO's gaat gepaard met hoge risico's, en zoals de eerder genoemde voorbeelden aantonen, zijn tegenvallers en teleurstellingen vaker de regel dan uitzondering.


Conclusie: De beursgang van Arm

De beursgang van Arm heeft ongetwijfeld de hele financiële wereld in zijn greep, met beloftes van aanzienlijke rendementen. Maar zoals de geschiedenis ons vaak leert, gaan schitterende beloftes niet altijd hand in hand met daadwerkelijke resultaten.


Terwijl Arm een duidelijke impact heeft in de techwereld, moeten beleggers zich niet laten meeslepen door de schitterende cijfers en daarmee ook de bizarre waarderingen. In de volatiele markt van beursintroducties is voorbereiding, inzicht en een gezonde dosis scepsis een echte must. Terwijl we de komende tijd steeds meer informatie krijgen over wat Arm in petto heeft, blijft de eeuwenoude uitspraak: 'Caveat Emptor', oftewel 'Laat de koper oppassen' enorm relevant.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page