top of page

Wat je moet weten over de ASML kwartaalcijfers

In het kort:

  • ASML rapporteerde een omzet van €6,2 miljard en een nettowinst van €1,6 miljard in het tweede kwartaal, met een opvallende groei in nieuwe orders van €5,6 miljard.

  • Ondanks de positieve financiële resultaten, daalde de aandelenkoers van ASML met bijna 9% door zorgen over nieuwe Amerikaanse exportbeperkingen.

  • Voor Q3 2024 voorspelt ASML een omzet tussen €6,7 en €7,3 miljard met investeringen in technologie die hun marktpositie moeten versterken.


ASML rapporteerde vandaag haar kwartaalcijfers, waarop de koers vrijwel direct in elkaar stortte en zelfs bijna de -9% aantikte. Toch waren de kwartaalcijfers op het eerste oog vrij positief. Het bedrijf rapporteerde een totale omzet van €6,2 miljard en een nettowinst van €1,6 miljard, wat de blijvende en hoge vraag benadrukt. De resultaten tonen ook een aanzienlijke groei vergeleken met het eerste kwartaal, met een stijging van ongeveer 18% (QoQ) in de omzet en een toename in de nettowinst van €1,2 miljard naar €1,6 miljard.

Bovendien haalde ASML in het tweede kwartaal een indrukwekkend bedrag van €5,6 miljard aan nieuwe orders binnen. Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van de €3,6 miljard in het eerste kwartaal, wat wederom duidt op een sterke vraag naar de geavanceerde lithografietechnologie waarover ASML beschikt. Maar waarom worden de aandelen van ASML dan toch zo hard afgestraft vandaag?


Dit heeft alles te maken met de recente ontwikkelingen rond ASML en de verscherpte exportbeperkingen door de Verenigde Staten beroeren de chipindustrie aanzienlijk. Het Amerikaanse ministerie van Handel overweegt nu ook de oudere generaties chipfabricage-apparatuur, zoals die van ASML, te beperken als deze bedrijven blijven service verlenen in China. Deze maatregelen zijn bedoeld om de technologische vooruitgang van China in de halfgeleidersector te beperken, een sector waarin ASML een belangrijke positie inneemt door hun levering van lithografiesystemen voor chipproductie.


ASML speelt namelijk een cruciale rol in de ontwikkeling en productie van geavanceerde chipmachines, waaronder de Extreme Ultraviolet (EUV) systemen die essentieel zijn voor de productie van de nieuwste generatie halfgeleiders. Echter, sinds de sancties van 2022, die de verkoop van de meest geavanceerde EUV-machines aan China blokkeerden, heeft ASML zich moeten aanpassen aan een veranderend geopolitiek klimaat. De oudere generaties machines, zoals de Deep Ultraviolet (DUV) systemen die momenteel nog wel naar China geëxporteerd mogen worden, vertegenwoordigen een significant deel van ASML's omzet.

In het tweede kwartaal van 2024 kwam maar liefst de helft van ASML's €4,7 miljard omzet uit verkochte machines uit China. Dit is consistent met het eerste kwartaal van hetzelfde jaar, waar China eveneens goed was voor de helft van de omzet uit verkochte machines. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van 2023 was dit percentage aanzienlijk lager, namelijk 24%. Deze cijfers onderstrepen hoe belangrijk de Chinese markt is geworden voor ASML, vooral omdat Chinese klanten hun aankopen van de oudere generaties Deep Ultraviolet (DUV) machines aanzienlijk hebben verhoogd.


Deze sterke afhankelijkheid van de Chinese markt brengt ASML in een kwetsbare positie, gezien de huidige geopolitieke spanningen en de strengere exportbeperkingen die de Verenigde Staten overwegen. De VS hebben aangegeven dat ze mogelijk de strengst mogelijke handelsbeperkingen gaan invoeren tegen bondgenoten die geavanceerde chiptechnologie aan China blijven leveren. Dit omvat niet alleen de nieuwere EUV-machines waarvoor al restricties gelden, maar zou ook kunnen uitbreiden naar de oudere DUV-machines die momenteel nog wel naar China mogen worden geëxporteerd.


Een uitbreiding van de exportrestricties naar deze machines zou directe gevolgen hebben voor de verkoopcijfers van ASML en daarmee ook voor hun algehele financiële prestaties en dus waardering. Bovendien, als ASML gedwongen wordt om te stoppen met het verlenen van diensten aan machines die al in China zijn geïnstalleerd, kan dit leiden tot verdere financiële verliezen en schade aan langdurige klantrelaties in een van hun grootste markten.


Vooruitzichten van het management en analisten:

ASML heeft daarnaast in het kwartaalrapport ook zijn verwachtingen voor de rest van 2024 gedeeld. Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht het bedrijf een omzet tussen de €6,7 en €7,3 miljard. Dit is onderdeel van hun bredere visie voor 2024, dat zij als een overgangsjaar beschouwen. In dit jaar verwacht ASML een totale omzet te behalen die vergelijkbaar is met die van 2023, terwijl ze hun investeringen in technologie en productiecapaciteit voortzetten, om zo in 2025 de groei weer te kunnen accelereren.


De verwachte bruto winstmarge voor het derde kwartaal ligt tussen de 50% en 51%, wat aantoont dat ASML in staat blijft om efficiënt te opereren. De onderzoeks- en ontwikkelingskosten zullen naar verwachting rond de €1,1 miljard liggen. Hier zou ASML dus vanaf 2025 van moeten gaan profiteren. Voor het gehele jaar 2024 verwacht ASML een vergelijkbare totale omzet als in 2023 te realiseren, met een iets lagere bruto winstmarge. Dit suggereert een lichte druk op de marges.

De tijdelijk lagere marges en daardoor hogere investeringen zijn overigens cruciaal, aangezien ASML ook in de toekomst een belangrijke speler wilt blijven. De voortdurende ontwikkeling en uitbreiding van hun productiecapaciteiten zijn essentieel om te voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar complexere en efficiëntere chips.


Daarnaast kijken ook analisten natuurlijk goed naar de ontwikkelingen tussen China en de VS. Volgens analist Correonero van Morningstar, zijn ernstige gevolgen van dergelijke restricties voor ASML echter niet direct te verwachten. Correonero gelooft niet dat een strenge aanpak waarschijnlijk is en handhaaft daarom een Fair Value schatting van €900 voor het aandeel ASML.


Hij voorspelt dat, zelfs indien de VS striktere maatregelen zouden invoeren tegen ASML, China waarschijnlijk zal blijven bestellen van de huidige onbeperkte DUV-machines en mogelijkheden zal zoeken om beperkingen via andere routes in de toeleveringsketen te omzeilen. Daarnaast benadrukt Correonero dat een effectieve inperking van de technologische vooruitgang van China meer zou vereisen dan enkel restricties op lithografische apparatuur. Andere technologieën, zoals geavanceerde verpakkingstechnieken en depositie- of etsapparatuur, zouden dan namelijk ook moeten worden meegenomen in dergelijke restricties. Dat is volgens Correonero erg onwaarschijnlijk.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page