top of page

Wat is het gemiddelde vermogen in Nederland per leeftijd?

In het kort:

  • Het gemiddelde vermogen per leeftijd in Nederland varieert sterk van jong tot oud.

  • Het bezit van een eigen woning heeft een significante impact op het totale vermogen.

  • Vergelijking met gemiddelden kan nuttig zijn, maar het is essentieel om te onthouden dat ieders situatie uniek is. Het beste is om te focussen op jouw eigen situatie.

We doen het allemaal weleens: onszelf vergelijken met anderen. En in financieel opzicht kan dit best interessant zijn. Stel je voor: hoe verhoudt jouw vermogen zich tot dat van andere Nederlanders van jouw leeftijd? Dankzij data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen we je een antwoord geven op deze vraag. De data in dit artikel komt wel uit 2021, dus het kan zijn dat de cijfers vandaag de dag een beetje anders liggen.


Waar komt die nieuwsgierigheid naar het vermogen van andere eigenlijk vandaan? Mensen hebben een aangeboren drang om te zien hoe ze presteren in vergelijking met anderen. Dit geeft een indicatie van waar je staat, zeker als je hoge ambities hebt om bepaalde financiële doelen te bereiken.


Echter, zoals een wijs man, Robert Langford, ooit zei: "Het is essentieel om verder te kijken dan alleen naar oppervlakkige cijfers". Dus hoewel het leuk is om te weten waar je staat ten opzichte van het gemiddelde, is het cruciaal om je eigen financiële situatie in perspectief te plaatsen. De cijfers vertellen immers niet het hele verhaal.


Het gemiddelde vermogen per huishouden in Nederland

Het gemiddeld vermogen per leeftijd wordt berekend door alle bezittingen te nemen en hier de schulden vanaf te trekken. Voor deze inzichten leunen we op de betrouwbare data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meest recente data komt wel uit 2021, dus het kan zijn dat de cijfers vandaag de dag een beetje anders liggen. In dit artikel houden we ook rekening met de eventuele waarde van een eigen woning.


Een ander klein detail: de beschikbare gegevens zijn gebaseerd op huishoudens, waarbij de leeftijd van de persoon die het meest bijdraagt aan het inkomen als uitgangspunt wordt genomen. Maar maak je geen zorgen, in veel huishoudens schelen partners meestal minder dan 10 jaar in leeftijd. Dit zorgt dus voor een erg kleine mogelijke afwijking.


Dat gezegd hebbende, is het belangrijk te onthouden dat de genoemde cijfers het gecombineerde vermogen van een heel huishouden laten zien, wat betekent dat het de financiële waarde van meerdere personen kan vertegenwoordigen. Verderop in dit stuk zullen we ook nog proberen een inschatting maken van wat het gemiddelde vermogen per persoon zou kunnen zijn.


Leeftijdscategorie tot 25 jaar: €11.900

In de categorie tot 25 jaar is het gemiddelde vermogen €11.900. Dit is de leeftijd waar er nog niet veel vermogen is opgebouwd. Een groot deel van deze groep is echter wel al een relatief lange periode actief in de arbeidsmarkt (al dan niet met een bijbaan), maar er is vaak nog geen sprake van een eigen huis. Bovendien krijgt een aanzienlijk deel ook te maken met studieschulden die het vermogen naar beneden drukken.


Leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar: €69.000

Wat ons betreft de meest misleidende categorie van dit artikel. De verschillen zijn namelijk enorm: dit is de leeftijd waar mensen uiteindelijk écht een kant op gaan en dat is vaak heel uiteenlopend. De meeste mensen zijn wel actief als starter op de woningmarkt, maar een ander groot deel huurt een woning of appartement.


Ook de verschillen tussen eerder gaan werken of langer studeren, worden goed zichtbaar in deze categorie. Veel oud-studenten zitten met een forse studieschuld, maar maken nu juist een comeback. Toch is de invloed van een eigen woning hier het meest merkbaar.


Het gemiddelde vermogen inclusief waarde van eigen woning is €69.000. Maar als we de eigen woning niet meetellen, komen we uit op een bedrag van €29.000 - bijna 60% lager. Het is daarom in het bijzonder gevaarlijk om te gaan vergelijken, omdat de verschillen zo enorm groot zijn per unieke situatie.


Leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar: €172.300

In deze levensfase beginnen velen serieus na te denken over hun financiële toekomst en start het proces van vermogensopbouw. Mensen hebben hun studies afgerond, zijn vaak al een tijdje aan het werk, en hier start ook vaak het carrière willen maken in de bedrijfswereld. Ondanks deze volwassen stappen, blijkt uit de cijfers dat het gemiddelde netto vermogen voor huishoudens in deze leeftijdscategorie toch nog onder de 200.000 euro ligt.


Interessant is dat dit ook de periode is waarin de financiële kloof tussen verschillende huishoudens duidelijker wordt. Terwijl sommigen wellicht profiteren van lucratieve banen, erfenissen of slimme investeringen, kunnen anderen worstelen met schulden of de uitdagingen van het leven in een dure economie. De kloof tussen arm en rijk groeit enorm snel in deze leeftijdscategorie.


Leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar: €303.000

In deze leeftijdsgroep merken we een opvallende toename in het gemiddelde vermogen per huishouden, dat zich rond de 303.000 euro bevindt. Een aanzienlijk deel hiervan is te danken aan de overwaarde van huizen, aangezien veel mensen in deze fase van hun leven al jarenlang een eigen woning bezitten.


Daarnaast hebben velen, na jaren van werken en carrièreontwikkeling, een stabieler en hoger inkomen verworven. Bovendien hebben ze door de jaren heen beter geleerd om met hun financiën om te gaan, wat resulteert in slimmere investeringen en beter spaargedrag. Deze combinatie van factoren leidt tot een solide groei in hun vermogen.


Leeftijdscategorie 55 tot 65 jaar: €371.000

Het vermogen piekt vaak in de categorie tussen de 55 en 65 jaar. Het bereiken van deze levensfase komt vaak samen met een toegenomen financiële stabiliteit. Na jaren van hard werken, investeren en het nemen van financiële beslissingen, hebben veel mensen in deze groep aanzienlijke vermogens opgebouwd. Bovendien hebben ze door de jaren heen de gelegenheid gehad om grotere schulden, zoals hypotheken of leningen, grotendeels of volledig af te lossen.


Leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar: €339.500

Wanneer Nederlanders de leeftijdsgroep van 65 tot 75 jaar bereiken, markeert dit vaak het moment waarop velen van hen al van hun welverdiende pensioen genieten. Gedurende deze jaren is het niet ongebruikelijk om een lichte afname van het vermogen te zien. Waarom? In plaats van actief bij te dragen aan hun spaargeld, beginnen velen in deze levensfase hun opgebouwde vermogen te gebruiken om hun levensstandaard te handhaven en van hun vrije tijd te genieten.


Leeftijdscategorie 75 en ouder: €300.000

Dit zijn de jaren waarin de meeste mensen al een flink deel van hun pensioen achter de rug hebben en de tijd nemen om te reflecteren op een leven vol ervaringen, avonturen en lessen. In financieel opzicht heeft deze leeftijdsgroep ook een indrukwekkende prestatie neergezet.


Het gemiddelde vermogen van huishoudens binnen deze categorie bedraagt namelijk zo'n 300.000 euro. Dit is het resultaat van jarenlang sparen, investeren en verstandig financieel beheer. Voor velen is dit vermogen een combinatie van hun levenslange inspanningen, waaronder de overwaarde van hun huis, pensioenfondsen, spaargelden en andere investeringen.


Het gemiddelde vermogen per persoon in Nederland

Als het aankomt op vermogen, zijn we vaak benieuwd: hoe verhoudt mijn financiële situatie zich tot anderen? Hoewel we eerder het gemiddelde vermogen per leeftijd voor Nederlandse huishoudens hebben besproken, is het interessant om deze cijfers te extrapoleren naar het gemiddelde vermogen per persoon binnen deze leeftijdsgroepen.


Het uitgangspunt hier is de informatie van huishoudens. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft alleen gegevens op huishoudniveau. Dat betekent dat er enigszins een vertekend beeld kan zijn als je dit direct toepast op een individu.


Om toch een inschatting te maken, kijken we naar gegevens over eenpersoons-huishoudens. Het is hierbij van essentieel belang te benadrukken dat deze schatting enigszins speculatief is. Voor deze berekening hanteren we een aantal basisaannames:

  1. Het vermogen van een individu is gelijk aan dat van een eenpersoonshuishouden.

  2. De verdeling van eenpersoonshuishoudens is consistent binnen elke leeftijdsgroep.

  3. Het verschil in vermogen tussen algemene huishoudens en eenpersoonshuishoudens blijft consistent over alle leeftijdsgroepen.

Berekening van het Gemiddelde Vermogen van de Individuele Nederlander

De cijfers van het CBS tonen dat het algemene gemiddelde vermogen voor alle leeftijdscategorieën €260.800 is, rekening houdend met de eigen woning. Als we de eigen woning niet meetellen, daalt dit bedrag naar €138.300. Bij eenpersoonshuishoudens ligt dit bedrag op €143.700 met de eigen woning inbegrepen en €68.600 zonder.


Wanneer je deze cijfers nader bekijkt, vertegenwoordigt een eenpersoonshuishouden ongeveer 50% van het totale gemiddelde vermogen (zonder de eigen woning) en 55% als je de eigen woning wel meeneemt. Door deze percentages toe te passen op het gemiddelde vermogen per huishouden dat we eerder hebben besproken, krijgen we een beter beeld van het geschatte gemiddelde vermogen per Nederlander.


Hieronder zie je de schattingen van het vermogen per persoon in Nederland per leeftijdsgroep.


Hoewel het interessant is om je eigen vermogen te vergelijken met gemiddelden, is het ook van belang om je eigen situatie te realiseren. Misschien ben je net afgestudeerd, terwijl een leeftijdsgenoot al jaren werkt. Cijfers zijn nuttig, maar de context is koning.


De volgende keer dat je jezelf vergelijkt, onthoud dan dat jouw financiële reis uniek is. Gebruik de cijfers als enkel inspiratie of motivatie, maar vergeet zeker niet je eigen verhaal te waarderen.


Wellicht vind je deze artikelen ook interessant:


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page