Wat is een "Gebroken boekjaar"?
In het kort:
Gebroken boekjaren zijn financiële jaren die niet samenvallen met het kalenderjaar.
Redenen voor gebroken boekjaren zijn onder andere seizoensgebondenheid van de bedrijfsactiviteiten en strategische financiële planning.
Voorbeelden zijn bedrijven zoals MongoDB die in Q1 2024 rapporteren over FY25 Q1.
Wat zijn gebroken boekjaren?
Soms zie je bijvoorbeeld in posts dat we het hebben over Q1 2025 terwijl het nu 2024 is en veel nieuwe beleggers begrijpen niet dat dit om gebroken boekjaren gaat. Gebroken boekjaren zijn financiële verslagleggingsperiodes die niet samenvallen met het kalenderjaar (1 januari tot en met 31 december). In plaats daarvan kiezen bedrijven ervoor om hun financiële jaar te beginnen en te eindigen op andere data, zoals bijvoorbeeld van 1 juli tot 30 juni, of van 1 april tot 31 maart. Dit betekent dat wanneer ze rapporteren over bijvoorbeeld het eerste kwartaal (Q1) van hun boekjaar 2025 (FY25), dit in de kalenderjaren 2024 en 2025 kan vallen.
Waarom kiezen bedrijven voor gebroken boekjaren?
1. Seizoensgebonden activiteiten
Veel bedrijven, vooral in sectoren zoals retail, tech en landbouw, ervaren seizoensgebonden schommelingen in hun inkomsten. Door een gebroken boekjaar te hanteren dat beter aansluit bij hun operationele cycli, kunnen ze een nauwkeuriger beeld geven van hun prestaties. Bijvoorbeeld, een retailer kan ervoor kiezen om hun boekjaar te laten eindigen na het drukke kerstseizoen in plaats van middenin het jaar.
2. Strategische financiële planning
Sommige bedrijven vinden dat een gebroken boekjaar hen helpt om hun financiële planning en belastingen beter te beheren. Het kan handig zijn om fiscale verplichtingen te spreiden of om investeringsstrategieën op te zetten die beter passen bij hun specifieke bedrijfsmodel en marktdynamiek.
Voorbeelden van bedrijven met gebroken boekjaren
Een voorbeeld van een bedrijf met een gebroken boekjaar is MongoDB. In hun geval rapporteren ze in Q1 2024 over het eerste kwartaal van hun boekjaar 2025 (FY25 Q1). Dit kan verwarrend zijn voor beleggers die gewend zijn aan het standaard kalenderjaar, maar het biedt een beter inzicht in hoe het bedrijf presteert in relatie tot hun specifieke bedrijfsactiviteiten en seizoensgebonden trends.
Hoe lees je de rapporten van bedrijven met gebroken boekjaren?
Het begrijpen van de financiële rapporten van bedrijven met gebroken boekjaren vereist aandacht voor detail. Hier zijn enkele tips:
Let op de begin- en einddata van het boekjaar: Dit helpt bij het plaatsen van de financiële prestaties in de juiste context.
Vergelijking met voorgaande periodes: Kijk hoe de huidige cijfers zich verhouden tot dezelfde periode in voorgaande jaren, rekening houdend met de gebroken boekjaren.
Seizoensinvloeden: Wees je bewust van eventuele seizoensgebonden invloeden die de prestaties in een bepaald kwartaal kunnen beïnvloeden.
Gebroken boekjaren zijn een strategische keuze die bedrijven maken om een nauwkeuriger beeld te geven van hun financiële prestaties. Ze helpen bij het beheren van seizoensgebonden fluctuaties en strategische financiële planning. Voor beleggers is het belangrijk om de specifieke tijdsperiode en context van deze rapportages te begrijpen om een goed geïnformeerde analyse te kunnen maken.
Comments