top of page

Wat gaat er fout bij PayPal? Een diepgaande analyse van de recente problemen

Met de aandelenkoers 80% lager dan de piek tijdens de pandemie en een dalend marktaandeel in online betalingen, hebben de fintech-pionier en de nieuwe CEO Alex Chriss een succes nodig.


De afgelopen drie jaar zijn zwaar geweest voor PayPal, een van de oudste en grootste fintech-bedrijven in Silicon Valley, een legendarisch bedrijf dat Elon Musk, Max Levchin, Peter Thiel en Reid Hoffman onder zijn oprichters en vroege medewerkers telt. De aandelenkoers is 80% gedaald ten opzichte van de all-time high van $360 miljard in juli 2021; het aandeel van de wereldwijde e-commerce verkopen dat via de PayPal-knop verloopt, neemt af; en sommige recente pogingen van het bedrijf om het productaanbod te vernieuwen, hebben weinig respect gekregen van analisten.

In januari hield PayPal een "Innovation Day"-conferentie die de nieuwe CEO Alex Chriss had beloofd "de wereld zou verbazen". Een onderzoeksrapport van Financial Times vatte de reactie van investeerders samen door de bijeenkomst "Innovationless Day" te noemen en te schrijven dat de aankondigingen "grotendeels bestonden uit inspiratieloze/gerecycleerde advertentiemethoden variërend van het plaatsen van advertenties in PayPal-ontvangsten en Venmo’s sociale feed tot het reorganiseren van PayPal’s in-app cashback-aanbiedingen".


De reacties van Wall Street waren waarschijnlijk een harde realiteitscheck voor de 46-jarige Chriss, die pas vorig najaar CEO van PayPal werd na 19 jaar bij Intuit, waar hij executive vice president was en toezicht hield op de QuickBooks-business. Hij werd aangetrokken om het 26-jarige bedrijf uit San Jose weer op gang te helpen, maar dat lijkt niet gemakkelijk.


Bijna een decennium na de afsplitsing van eBay (dat de betalingsstartup in 2002 overnam), heeft PayPal nog steeds een winstgevend franchise, met een nettowinst van meer dan $4 miljard in 2023. Het digitale financiële netwerk van 220 miljoen maandelijks actieve klanten is een van de grootste ter wereld, achter giganten als Apple Pay en China's Alipay.


Hoewel PayPal tientallen overnames heeft gedaan en bijna evenveel nieuwe bedrijfssegmenten is binnengegaan, komt meer dan 60% van de $14 miljard aan bruto winst nog steeds van de PayPal-knop, volgens Autonomous Research. Dat is het icoontje waarop mensen klikken om te betalen voor alles, van prullaria op eBay of Etsy tot luiers van Target en lidmaatschappen van De Belegger (Gebruik de code MIJNKORTING voor een mooie korting). Veel gebruikers zien het nog steeds als een veiligere manier om transacties uit te voeren in plaats van een onbekende website of persoon te vertrouwen. Maar de transactiegroei van PayPal’s merkknop vertraagt - vorig jaar groeide het met slechts 7% in dollarbedragen, vergeleken met ongeveer 9% voor e-commerce in het algemeen.


Van buitenaf lijkt die knop grotendeels hetzelfde als jaren geleden. "De kernactiviteit is nog steeds feitelijk het contant geld van het internet - betalingen 1.0," zegt FT Partners managing director Craig Maurer. Een deel van het probleem lijkt te zijn dat PayPal al lang moeite heeft om de verschillende onderdelen van zijn betalingsinfrastructuur te moderniseren en te integreren. Ondertussen zijn de risico- en fraudepreventievoordelen die PayPal zo lang hebben gesteund, niet langer de concurrentievoordelen die ze ooit waren, met producten als Apple Pay en Shopify’s Shop Pay die een groeiend aandeel van de markt innemen.


Nu hangt Chriss, die in 2023 een salarispakket van $42 miljoen kreeg van PayPal (waarvan een deel afhankelijk is van de toekomstige prestaties van het bedrijf), zijn hoop op nieuwe strategieën, waaronder een "Fastlane"-product om het afrekenen voor gasten te versnellen. Maar sommige analisten zijn sceptisch over de impact die het zal hebben op de winst en denken dat het plan veel langer zal duren om een verschil te maken dan investeerders beseffen.


Voordat Alex Chriss bij PayPal aantrad, leidde de voormalige American Express-executive Dan Schulman het bedrijf negen jaar lang, waarbij hij de jaarlijkse omzet van PayPal bijna verviervoudigde tot $30 miljard en de winst per aandeel liet groeien van minder dan $1,00 tot $3,85, volgens FactSet. Toch wijzen sommige Wall Street-analisten vandaag, met de kennis van nu, Schulman erop dat hij te veel verschillende richtingen insloeg.


Ze wijzen op overnames die niets lijken te hebben opgeleverd, zoals iZettle, een Zweeds bedrijf dat apparaten voor point-of-sale checkouts maakt, waarvoor PayPal in 2018 $2,2 miljard betaalde, en Hyperwallet, gekocht voor $400 miljoen hetzelfde jaar, dat uitbetalingsoplossingen maakt voor e-commerce platforms. Honey, een platform dat bezoekers van websites automatisch helpt kortingscodes en cashback-aanbiedingen te vinden, kostte PayPal $4 miljard in 2020.


Schulman, 66, die ongeveer $40 miljoen aan PayPal-aandelen bezit, vertelde Forbes dat sommige overnames "uitzonderlijk goed" hebben gewerkt, terwijl hij erkende dat andere slechter hebben gepresteerd dan verwacht. Hij voegt eraan toe dat overnames soms langer duren om waarde te creëren en merkt op dat Honey de basis is voor een nieuw advertentietechnologieproduct dat PayPal onlangs heeft aangekondigd.


Gevraagd of hij te veel verschillende prioriteiten had gesteld, antwoordt Schulman: "Elk jaar keken we naar wat we probeerden te bereiken en probeerden we minder dingen te doen, in plaats van meer dingen. Het is niet altijd makkelijk om te doen." Hij voegt eraan toe: "Alex Chriss doet uitstekend werk in zijn nieuwe rol. Een van de grote redenen waarom ik vertrok, was dat ik er bijna tien jaar was geweest. Je wilt dat er iemand binnenkomt die anders over dingen denkt, gedurfd denkt, ziet waar je kunt profiteren van wat al is gedaan."


Venmo, soort tikkie in de VS waarvan CashApp en Zelle een concurrent zijn, is een ander actief besproken onderwerp in de geschiedenis van PayPal. In 2013, twee jaar voordat PayPal zich afsplitste van eBay en een jaar voordat Schulman CEO van PayPal werd, kocht eBay de white-label betalingsverwerker Braintree en de opkomende peer-to-peer betalingsapp die eigendom was van Braintree, Venmo, voor $800 miljoen. In 2023 deed Venmo $270 miljard aan transacties, volgens Autonomous, maar de omzet die het genereert en de marges zijn mager vergeleken met PayPal’s kernactiviteiten.

Dat is deels omdat monetisatie betekent proberen klanten te laten gebruiken van Venmo’s creditcard en de app te gebruiken als een neobank zoals SOFI, voor uitgaande aankopen (in plaats van alleen overboekingen binnen het Venmo-systeem) - twee categorieën waar de concurrentie al hevig is. Ondertussen heeft PayPal moeite gehad om Venmo te integreren met het kernplatform van PayPal om synergie te creëren.


Bij zijn laatste beleggerssconferentie in juni 2023 gaf Schulman’s antwoord op een vraag van Craig Maurer van FT Partners inzicht in PayPal’s aanhoudende uitdagingen om zijn gefragmenteerde betalingsinfrastructuur te integreren. Schulman zei dat het een probleem was waar hij aan werkte sinds hij in 2014 bij PayPal kwam. PayPal alleen had vier verschillende betalingsstacks, terwijl Venmo en Braintree elk hun eigen aparte betalingsrails hadden. "Het doel, acht jaar geleden begonnen, was om al deze samen te brengen op een enkel modern betalingsplatform," zei Schulman. "Het is als openhartchirurgie op ons terwijl we een marathon rennen, omdat het onze betalingsverwerkingsstack is. Het kan geen seconde uitvallen."


De verschillende systemen maakten het moeilijk om efficiënt op te schalen en dwongen een "enorm" aantal ingenieurs om zich alleen te concentreren op het oplossen van problemen, zei Schulman. "Het is een lange, harde strijd geweest, eerlijk gezegd, op dat gebied, maar we zijn klaar," voegde hij eraan toe, opmerkend dat PayPal, Venmo en Braintree eindelijk op dezelfde betalingsrails zaten, en het bedrijf kon "beginnen met het doen van een hoop dingen die we niet konden doen met die verouderde infrastructuur die we eerder hadden, inclusief dingen zoals interoperabiliteit tussen Venmo en PayPal."


In wezen duurde het acht jaar voordat PayPal twee van zijn eigen systemen integreerde, en al die tijd kon het bedrijf het niet volbrengen met zijn eigen technologie - ze hadden nog steeds hulp nodig van een Visa-product genaamd Visa+ om de integratie te ondersteunen. "Het was een verbazingwekkende bekentenis," zegt Maurer. Schulman tegenwerpt vandaag, "Het was een zeer complexe, uiterst gedetailleerde migratie die moest worden geïmplementeerd en getest met elk onderdeel van de architectuur ... Zonder al dat harde werk dat perfect moest verlopen, is er geen manier waarop PayPal nu kan innoveren op een modern technologiestack."


PayPal stopte met het rapporteren van Venmo’s omzet na 2021, toen het ongeveer $900 miljoen was, waarschijnlijk een teken dat de groei is gestagneerd. Naast Venmo kunnen de integratie-uitdagingen ook helpen verklaren waarom PayPal moeite heeft gehad om maximale rendementen te behalen uit meer van zijn overnames.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page