top of page

Was Powell té positief en stijgt de beurs onterecht? Dit moeten beleggers weten

In het kort:

  • De Fed heeft aangegeven dat de rente de komende maanden zal dalen, maar de snelheid en grootte van deze verlagingen blijven onzeker.

  • Financiële markten zijn verdeeld over of de Fed in november de rente met 25 of 50 basispunten zal verlagen, met beleggers die een kans van 55% geven aan een grotere verlaging.

  • Powell's speech aanstaande maandag wordt verwacht beter inzicht te geven in het tempo van de renteverlagingen.


De renteverlagingen die de Federal Reserve de komende maanden zal doorvoeren, zijn op dit moment een groot onderwerp van discussie op de financiële markten. Na een periode van scherpe renteverhogingen om inflatie te bestrijden, kiest de Fed nu voor een tegenovergestelde koers. De bedoeling is om de economie te stimuleren en te voorkomen dat de werkloosheid te hard oploopt.


Wat nog onduidelijk is, is hoe snel de Fed de rente moet gaan verlagen en hoe groot deze verlagingen zullen zijn. Beleggers hopen dat de toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Fed, aanstaande maandag meer duidelijkheid gaat geven over de richting van het rentebeleid. Beleggers speculeren op een volgende renteverlaging in november, waarbij het onduidelijk is of de Fed vasthoudt aan een standaard verlaging van 25 basispunten of wederom kiest voor een forsere stap van 50 basispunten. Volgens de FedWatch-tool van CME Group, die op basis van futures de waarschijnlijkheid van renteveranderingen inschat, rekenen beleggers op een kans van 55% op een grotere verlaging.


De komende beslissingen van de Fed zullen voornamelijk afhangen van economische data. De Fed heeft laten weten dat vooral inflatiecijfers en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt bepalend zullen zijn voor het rentebeleid, zoals ik ook al aangaf in eerdere artikelen. Hoewel de inflatie recentelijk is afgenomen, is de werkloosheidsgraad toegenomen, wat de druk op de Fed vergroot om sneller te handelen.


Volgens de gemiddelde schatting van economen die door Bloomberg zijn ondervraagd, zullen de Amerikaanse banen met 146.000 toenemen in september, wat vergelijkbaar is met de groei in augustus. Dit zou betekenen dat de gemiddelde banengroei over drie maanden het laagste punt bereikt sinds halverwege 2019. Het werkloosheidspercentage zal naar verwachting op 4,2% blijven, terwijl de gemiddelde uurloonstijging 3,8% verwacht word te stijgen, op jaarbasis.


De non-farm payrolls/nieuwe banen in de VS per maand:

Bron: TradingEconomics

Gezien de FED erg positief was tijdens de laatste meeting (renteverlaging), waarna de beurs had steeg zoals we allemaal hebben gemerkt, is de kans aanwezig dat de verwachtingen van beleggers wat getemperd zullen worden morgen. Dit zou met name het geval zijn als ze mindere banencijfers verwachten later volgende week, waarbij we eerdere ook al hebben gezien dat de FED dit vaak van te voren al door laat schemeren. Kortom, weer een spannende week voor de aandelenbeurs dus.


De verwachte toename van het aantal banen wijst op een nog steeds gezonde arbeidsmarkt, maar wel een markt die langzaam aan het afkoelen is. Dit afkoelen wordt versterkt door recente onrust op de arbeidsmarkt, zoals stakingen bij Boeing en dreigende werkonderbrekingen van havenarbeiders aan de Atlantische en Golfkusten.


Het banenrapport van september zal mogelijk een van de laatste, en dus belangrijke datapunten zijn voordat de Fed op 6-7 november bijeenkomt. Hoewel de markten verdeeld zijn over de omvang van de renteverlaging, blijft een grotere groep beleggers speculeren op een verlaging van 50 basispunten. Dit wordt verder gevoed door recente economische data die wijzen op een vertraging van de vraag naar arbeid, zoals blijkt uit de verwachte cijfers van het aantal openstaande vacatures dat op het laagste punt staat sinds begin 2021.



Naast het banenrapport zullen ook andere economische indicatoren van belang zijn. Het Institute for Supply Management (ISM) publiceert dinsdag en donderdag enquêtes over de werkgelegenheid in respectievelijk de maakindustrie en de dienstensector, die een verdere indicatie kunnen geven van de gezondheid van de arbeidsmarkt.


Ook internationaal spelen er belangrijke economische ontwikkelingen. In de eurozone zullen inflatiecijfers uit Duitsland en Italië, evenals het bredere cijfer voor de gehele regio, nauwlettend worden gevolgd. Deze cijfers zullen de verwachtingen voor de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) in oktober of december beïnvloeden. In Turkije wordt verwacht dat de inflatie voor het eerst in jaren lager zal uitvallen dan het belangrijkste rentetarief van 50%, wat wijst op een afkoeling van de economie na jaren van hoge inflatie.

Ondertussen zullen in Azië de PMI-cijfers uit China, samen met data uit Japan, Zuid-Korea en Vietnam, inzicht bieden in de gezondheid van de economieën in de regio, die ook te maken hebben met vertragingen en inflatiedruk.


De balans vinden tussen voldoende renteverlagingen om de economie te stimuleren zonder de inflatie weer te laten oplopen, blijft een uitdaging. Powell heeft herhaaldelijk benadrukt dat de Fed vastbesloten is om de inflatie onder controle te houden en niet te snel te handelen.


Recente economische gegevens versterken het idee dat de Amerikaanse economie nog steeds sterk is. Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in het tweede kwartaal van 2024 met een robuuste 3%, en het bruto binnenlands inkomen (bbi) steeg met 3,4%. Deze cijfers suggereren dat de economie standhoudt, ondanks de stijgende werkloosheid. Echter wordt het belangrijk wat de komende data ons gaan vertellen over de economische staat van Amerika en andere landen over de wereld. Aangezien een recessie de nare eigenschap er als het ware 'ineens' te zijn kan een dergelijke negative spiraal ineens ingezet zijn. Voor nu is dit echter nog niet te zeggen, maar is de komende data erg belangrijk.


Groei van het Amerikaanse BBP:

Bron: TradingEconomics

De groei in BBP roep vragen op over de noodzaak van agressieve renteverlagingen. Michelle Bowman, lid van de Fed’s beleidscomité, uitte eerder al haar zorgen over de scherpe renteverlaging in september en stemde tegen deze beslissing. Dit laat zien dat er binnen de Fed ook verdeeldheid bestaat over de snelheid en grootte van de rentebewegingen.



De toespraak van Powell op maandag wordt daarom nauwlettend gevolgd door marktpartijen, in de hoop dat hij meer inzicht biedt in de komende stappen van de Fed. Of de renteverlagingen stapsgewijs plaatsvinden of in grotere stappen, hangt vooral af van de komende economische data. Beleggers speculeren al volop over de uitkomst, maar uiteindelijk zal Powell's visie en de feitelijke economische prestaties de doorslag geven. De komende weken zullen cruciaal zijn voor het Amerikaanse monetaire beleid en de wereldwijde financiële markten.

תגובות


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page