Warren Buffett's geheim: kansen in onrustige markten
- Jelger Sparreboom
- 10 minuten geleden
- 3 minuten om te lezen
In het kort:
Warren Buffett blijft kalm in onrustige markten, omdat hij gelooft dat volatiliteit juist kansen creëert voor beleggers.
In plaats van paniekverkopen, zoekt Buffett naar verkeerd geprijsde aandelen tijdens marktdalingen.
Zijn strategie draait om geduld en het kopen van sterke bedrijven tegen aantrekkelijke prijzen, zelfs in tijden van crisis.
Terwijl de markt onrustig is en sommige beleggers massaal naar de uitgang zoeken, blijft één stem opvallend stil: die van Warren Buffett. De inmiddels 94-jarige beurslegende houdt het hoofd koel. Niet uit koppigheid, maar uit overtuiging. Juist in onrustige tijden bieden markten soms meer kansen, omdat de kans groter is dat aandelen verkeerd geprijsd worden.
“Het land verdwijnt niet zomaar,” - Buffett in 1997, terugblikkend op de crash van 1974 - “Mensen gedragen zich extreem op markten. En op de lange termijn is dat juist heel goed voor mensen die hun hoofd erbij houden.”
Zoals zo vaak bij paniek op de beurs, biedt een vergelijking met het verleden meer inzicht. De parallellen tussen 1974 en vandaag zijn opvallend. Destijds implodeerde de Dow met meer dan 50%, onder druk van inflatie, olieschaarste en het Watergate-schandaal.
Vandaag is het decor misschien anders, maar is de paniek even voelbaar. Handelsbeperkingen, door de invoering van Trumps importtarieven, schokten de markten.
De Dow Jones noteerde tweemaal achter elkaar een verlies van 1.500 punten — iets wat sinds de oprichting in 1896 niet eerder voorkwam. De S&P 500 dook eerder dit jaar zelfs kort in bear territory: meer dan 20% onder het hoogtepunt van februari.

Buffett lijkt zich er nauwelijks door te laten afleiden. Waar anderen in paniek verkopen, ziet hij een markt die opnieuw haar rol speelt. “De aandelenmarkt is er om jou te dienen, niet om jou te instrueren,” herhaalde hij eerder.
Het is een les die hij sinds de oprichting van Berkshire in de praktijk brengt.
Zijn reputatie als meester in marktcrises is dan ook niet uit de lucht gegrepen. In 2008 stapte hij in bij Goldman Sachs, in het midden van de financiële crisis. “Buy American. I am.” schreef hij toen - terwijl aandelenmarkten zo'n 30% lager stonden.
In 2020, toen de wereld op slot ging en beurzen kelderden, verkocht hij juist aandelen — een teken dat hij niet in elke crisis kansen ziet, maar zorgvuldige overweging maakt wanneer hij instapt.
Cash is king
Met een recordhoeveelheid cash van $334 miljard, oftewel bijna 30% van Berkshire Hathaway’s totale balans, heeft Buffett de ruimte om nu toe te slaan. Toch laat de scherpe afbouw van posities in onder meer Apple en Bank of America begin dit jaar, zien dat hij zich voorbereidt op onrust — en mogelijk op koopkansen.
“Het maakt ons niets uit of de markt gemiddeld een halve procent per dag beweegt of vijf procent. Sterker nog, we verdienen meer geld als de volatiliteit hoger is, want dan worden er meer fouten gemaakt op de markt,” aldus Buffett.
Waar de gemiddelde belegger risico ziet in rumoerige aandelenkoersen, ziet Buffett juist de afwezigheid van risico in het bezitten van sterke bedrijven — gekocht tegen een aantrekkelijke prijs. Het is het verschil tussen kijken naar koersgrafieken en kijken naar ondernemingen.
De belangrijkste les is dus niet wat Buffett koopt, maar hoe hij denkt. Geen haast, geen kuddegedrag, maar kalm wachten tot de markt een fout maakt. En dan toeslaan.
Of hij dat binnenkort zal doen? De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway over twee weken zal wellicht meer onthullen.
Comments