top of page

Warren Buffett investeert in deze drie AI-bedrijven

In het kort:

  • Ondanks Warren Buffett's reputatie voor conservatieve beleggingen, onthult zijn portfolio bij Berkshire Hathaway een redelijke focus op Artificial Intelligence.

  • Een van deze bedrijven, die vandaag de dag bijna de helft van Berkshire's portefeuille beslaat, is sinds 2016 enorm hard gegroeid.

  • Twee andere bedrijven weten ook hard te groeien - met voornamelijk een focus op de cloud-sector en op Artificial Intelligence.


Bij de naam Warren Buffett denk je misschien aan saaie beleggingen, maar niets is minder waar. Warren Buffett heeft met enkele beleggingen namelijk enorm veel exposure in de Artificial Intelligence- en tech sector. In dit artikel gaan we in op drie van de meest interessante tech-bedrijven uit de portefeuille van Berkshire Hathaway. Want ook nu nog, kunnen we enorm veel leren van de beste belegger ter wereld.


Aandeel 1: Apple

Dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar het eerste aandeel uit de lijst is natuurlijk Apple. Buffett heeft bijna 44% van zijn portefeuille in dit bedrijf zitten. Sinds Buffett in 2016 besloot te investeren in Apple, is het aandeel niet alleen gigantisch gestegen, maar heeft het bedrijf ook zijn positie als leider in de tech-sector versterkt. Dit succes is mede te danken aan de goede integratie van AI in het aanbod van Apple's producten en diensten. Het feit dat Buffett zijn positie grotendeels vasthoudt, en dus niet verkoopt, onderstreept zijn geloof in de vooruitzichten van Apple en de onwrikbare loyaliteit van zijn klanten.


Nu vraag je je misschien af wat Apple dan precies doet op het gebied van Artificial Intelligence. Apple's gebruik van AI is zichtbaar in allerlei functies die het dagelijks leven van ons allemaal beïnvloeden, waaronder bijvoorbeeld Siri, de gezichtsherkenning en gepersonaliseerde aanbevelingen. Onlangs heeft het bedrijf ook nog aangekondigd dat het zijn investeringen in AI-technologieën gaat opschalen. Deze stap suggereert een toekomst waarin Apple nog meer aanwezig zal zijn binnen de AI-sector.


Daarnaast blijft het 'diensten'-segment van Apple, met onder meer omzet uit de App Store en diverse abonnementen zoals Apple Music, Apple TV+, en iCloud, een constante bron van groei. Dit is des te belangrijker geworden nu de verkoop van fysieke producten tijdelijke stagnaties ervaart. Het is de combinatie van Apple's sterke merkloyaliteit en de diversificatie in diensten die het bedrijf een groeiende en betrouwbare stroom van winst biedt, zelfs in tijden van economische neergang. Buffett heeft dit in 2016 al knap opgemerkt.


Aandelen Apple zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Aandeel 2: Amazon

Amazon is een relatief recente toevoeging aan Berkshire's portfolio - de eerste aankoop werd gedaan in 2019 - maar heeft al een indrukwekkende groei laten zien. Amazon staat bekend om zijn dominante rol op het gebied van e-commerce en cloud computing en heeft nu zijn innovatieve kracht gericht op Artificial Intelligence. Amazon gebruikt bijvoorbeeld generatieve AI om de klantervaring binnen het e-commerce platform te verbeteren en biedt tegelijkertijd geavanceerde AI-tools via zijn cloudservice, AWS.


Met een dominante positie in zowel de e-commerce als de cloud-sector, is Amazon goed gepositioneerd om verder te groeien. AWS, met een operationele marge van 30% in het vierde kwartaal van 2023, onderstreept daarnaast de winstgevendheid en het schaalvoordeel van Amazon's cloud-segment. Tot slot speelt Amazon nog een niet te onderschatten rol in de digitale advertentiemarkt, waar het in 2023 $14,7 miljard omzette. De verwachting is dat AWS een hele grote rol zal blijven spelen in Amazon's toekomstige groei, vooral met het oog op de groeiende focus op AI.


Aandelen Amazon zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Aandeel 3: Snowflake

Snowflake is slechts een klein deel van Berkshire's portfolio , maar tegelijkertijd is het wel een unieke positie binnen de AI-investeringen van Buffett. Sinds de beursgang in 2020 heeft Snowflake zich weten te onderscheiden door zijn geavanceerde cloud-platform dat dataopslag en -analyse faciliteert. Dit is een essentieel proces voor de ontwikkeling van Artificial Intelligence.


Snowflake staat momenteel voor de uitdaging om de groei te stimuleren te midden van lagere consumptiepatronen, maar de lange termijn trends lijken nog steeds erg gunstig. De verbetering van marges en de focus op kwaliteitsdata maken Snowflake dan ook tot een interessante speler in de AI-markt, ondanks de huidige kleine omvang binnen Berkshire's portfolio. Mocht je meer over Snowflake willen weten, dan raden we je aan onderstaand artikel te lezen.



Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page