Warren Buffett dumpt massaal dit aandeel
In het kort:
Warren Buffett heeft recentelijk 150 miljoen aandelen van Bank of America verkocht, ter waarde van $6,2 miljard.
Deze verkopen verminderen Buffett's positie in Bank of America met 33%, wat wijst op zorgen over de financiële gezondheid van de bank.
Ondanks deze verkopen blijven analisten positief met een gemiddeld koersdoel dat een potentieel rendement van 12% suggereert.
Warren Buffett mocht recent zijn 94e verjaardag vieren, maar Bank of America is waarschijnlijk wat minder vrolijk. Vanaf begin juli is Buffett namelijk begonnen met het verkopen van aandelen in Bank of America en in zelfs drie dagen tijd heeft Buffett bijna $1 miljard aan aandelen van de Amerikaanse bank verkocht. In totaal zijn er zelfs al 150 miljoen aandelen verkocht voor ongeveer $6,2 miljard.
Toch blijft Bank of America een zeer belangrijke positie voor Buffett's portefeuille, waarbij het verantwoordelijk is voor 11% van de totale (aandelen)portefeuille van Berkshire Hathaway. Voor deze verkopen was het echter nog 15%, waardoor we kunnen concluderen dat Buffett zijn positie met ruim 33% heeft verlaagd. Duidelijk zit hem iets dwars als het gaat om de ontwikkelingen van Bank of America.
De specifieke redenen achter deze verkopen zijn niet publiekelijk door Buffett of Berkshire Hathaway toegelicht, wat ruimte laat voor speculatie. Sommige analisten suggereren dat dit een reactie kunnen zijn op veranderende waarderingen die steeds hoger worden, of een strategische herpositionering van Berkshire’s portefeuille in anticipatie op economische veranderingen. Maar als we een kijkje nemen in de cijfers van Bank of America dan zien we misschien wel waarom Buffett geen groot fan meer is.
Warren Buffett neemt namelijk enorm goed alle details van de cijfers van het bedrijf in kwestie door. Als we gaan kijken naar de cijfers van Bank of America zien we misschien wel een paar potentiële redenen waarover je negatief zou kunnen zijn. Allereest is de provisie voor kredietverliezen sterk toegenomen in het afgelopen kwartaal naar $1.5 miljard (van $1.1 miljard). De provisie voor kredietverliezen is een fonds dat banken aanleggen als voorzorgsmaatregel voor mogelijke toekomstige verliezen op uitstaande leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Als een bank een stijging ziet in deze voorziening betekent dit dat de bank anticiperen op hogere verliezen dan voorheen. Deze stijging kan veroorzaakt worden door een verslechtering van de economische vooruitzichten, waardoor de situatie van leners onder druk komt te staan en de kans groter wordt dat zij hun leningverplichtingen niet kunnen nakomen.
Daarnaast zijn de netto afboekingen gestegen in het tweede kwartaal. Netto afboekingen zijn het bedrag dat daadwerkelijk van de winst wordt afgeschreven als gevolg van leningen die als verloren worden beschouwd. Dit gebeurt wanneer alle pogingen om de lening te innen zijn mislukt en de lening officieel als oninbaar wordt geclassificeerd. Een toename in netto afboekingen wijst op een verslechtering van de kwaliteit van de kredietportefeuille van de bank. Dit betekent dat meer leners standaard zijn geworden op hun leningen dan in voorgaande perioden, wat wijst op mogelijk grotere financiële problemen onder de klanten van de bank.
Het is belangrijk om wel even goed te vermelden dat deze ontwikkelingen relatief klein zijn ten opzichte van de totale grootte van Bank of America. Hoewel er enige druk kan zijn op de korte termijn winsten door deze hogere kosten voor kredietverliezen, zal dit waarschijnlijk niet leiden tot zware financiële problemen voor de bank. Maar zoals gezegd is het wel een indicatie dat de bank het op korte termijn (de komende kwartalen tot jaren) slechter kan doen gemiddeld.
Maar het afgelopen kwartaal viel ook op dat de winst uit de rentes zo'n $500 miljoen lager is uitgevallen. Een belangrijke reden voor de daling kan de stijging van de depositokosten zijn. Als de rente die de bank betaalt voor deposito's sneller stijgt dan de rente die zij ontvangt uit leningen, krimpt de rentemarge. Dit kan gebeuren tijdens perioden van snelle rentestijgingen, waarbij banken hun depositorente moeten verhogen om klanten te behouden of aan te trekken.
Een daling in de net interest income kan ook wijzen op bredere economische zwaktes, zoals een afkoelende kredietmarkt of een stijging in de rentes die niet volledig kan worden doorberekend aan leners. Dit kan een negatief effect hebben op de kredietvraag en de algemene financiële gezondheid van de consumenten en bedrijven die de bank bedient.
Voor een investeerder als Buffett, die bekend staat om zijn focus op lange termijn waarde en sterke onderliggende financiële gezondheid van bedrijven, zouden deze ontwikkelingen een signaal kunnen zijn om de positie in Bank of America nog eens te heroverwegen. Het kan duiden op een fundamentele verzwakking van de competitieve positie van de bank, wat implicaties kan hebben voor toekomstige winstgevendheid.
Ondanks de recente uitdagingen en verkopen van Warren Buffett, blijven de verwachtingen van analisten voor de toekomst van Bank of America overwegend positief. Uit de recente gegevens blijkt dat analisten een gemiddeld koersdoel van $45,57 hanteren voor het aandeel Bank of America, wat een potentieel rendement van bijna 12% vertegenwoordigt ten opzichte van de huidige koers.
12% is een aardig rendement en als Buffett hier ook overtuigd van zou zijn, zou hij zeer waarschijnlijk niet ruim een derde van zijn positie hebben verkocht. Het is dus de vraag: Wie zal er gelijk krijgen, Buffett of analisten. Ik denk dat het antwoord zeer waarschijnlijk voor zichzelf zal spreken.
留言