top of page
Rens Boukema

Wacht Europa een zwaar beursjaar in 2025?

In het kort:

  • Economische en politieke turbulentie in Europa: Duitsland en Frankrijk, de grootste economieën van de eurozone, kampen met politieke onrust en begrotingsproblemen.

  • Structurele problemen bedreigen groei: Lage productiviteitsgroei, concurrentieverlies en fiscale disbalans zorgen voor slechts 0,8% groeiverwachting in 2025, vergeleken met 2,5% in de VS.

  • Dringende hervormingen nodig: Economisten benadrukken dat zonder fundamentele veranderingen in budgetbeleid en investeringen Europa verder zal afglijden.


Het afgelopen jaar heeft de eurozone opnieuw laten zien hoe kwetsbaar haar economische en politieke fundamenten zijn. De twee grootste economieën, Duitsland en Frankrijk, hebben 2025 ingeluid zonder definitieve begrotingen, een situatie die wordt aangeduid als een alarmerend signaal door veel analisten.


De GDP-groei in de Eurozone:

Bron: TradingEconomics

Neil Shearing, hoofdeconoom bij Capital Economics, benadrukte dat de huidige crisis niet beperkt blijft tot de kleinere economieën zoals Griekenland, maar juist de kern van Europa raakt.


“De toekomst van Europa zal zonder structurele hervormingen bestaan uit lage groei, voortdurende fiscale zorgen en een dalend geopolitiek gewicht,”

aldus Shearing.


Duitsland, bekend om zijn conservatieve begrotingsbeleid, heeft zichzelf vastgezet met een zogenaamde "Schuldenrem". Deze regel, die strenge beperkingen oplegt aan overheidsschulden, heeft geleid tot onderinvestering in infrastructuur en een stagnerende economie. Ondanks een relatief lage schuldquote (63% van het BBP), blijft Duitsland worstelen met economische groei.


De vooruitzichten voor de Europese aandelenmarkten in 2025 zijn dan ook matig, met zowel optimistische als voorzichtige verwachtingen. Volgens een recente peiling van Reuters onder 14 aandelenstrategen wordt een stijging van de pan-Europese STOXX 600-index naar 536 punten tegen eind 2025 verwacht, wat neerkomt op een bescheiden toename van iets meer dan 5% ten opzichte van de slotstand van 508,78 aan de start van dit jaar.


"Onze basisverwachting is dat Europa een behoorlijk moeilijk jaar tegemoet gaat in 2025,"

zei Jari Stehn, hoofdeconoom Europa bij Goldman Sachs. De investeringsbank voorspelt een groei van 0,8% voor de eurozone in 2025.


In vergelijking tot de VS laat de Eurozone een zeer magere GDP-groei zien:

Bron: TradingEconomics

Volgens Shearing zou een versoepeling van de fiscale discipline Duitsland niet alleen helpen, maar ook een positieve spillover hebben naar andere landen zoals Frankrijk en Italië. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk, gezien de politieke verdeeldheid en de aankomende verkiezingen in februari.


Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Frankrijk, dat kampt met een begrotingstekort van 6,1% en een schuldquote van 112%. Politieke onrust, met regeringswisselingen en herhaalde no-confidence votes, heeft de situatie verergerd. De nieuwe premier François Bayrou staat voor de schijnbaar onmogelijke taak om een begroting door te voeren in een verdeeld parlement. Moody’s verlaagde eerder al de kredietwaardigheid van Frankrijk, wat de druk op het land verhoogt.



De problemen van Europa gaan echter verder dan enkel begrotingsbeleid. De hele regio kampt met structurele zwaktes zoals lage productiviteitsgroei, afnemende concurrentiekracht en hoge energiekosten. Deze factoren worden versterkt door geopolitieke onzekerheden, zoals de spanningen met China en mogelijke nieuwe handelstarieven van de VS onder president Donald Trump. Helemaal als deze landen alle zeilen bijzetten om de eigen economie te stimuleren, kan het maar zo zijn dat Europa verder achteraakt als het niet meedoet aan deze trend.


De rentestand in de Eurozone:

Bron: TradingEconomics

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft geprobeerd de groei te stimuleren met renteverlagingen, waaronder een recente verlaging van 25 basispunten naar 3%. Toch is het effect hiervan beperkt.


“Renteverlagingen lossen geen structurele problemen op,”

waarschuwde Jari Stehn, hoofdeconoom Europa bij Goldman Sachs.


Voor 2025 voorspellen economen een moeilijke weg voor Europa. Met een groeiverwachting van slechts 0,8% staat de regio in schril contrast met de VS, waar 2,5% groei wordt voorzien. Zonder ingrijpende hervormingen, zowel politiek als economisch, blijft Europa kwetsbaar voor verdere achteruitgang in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door de VS en China.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page