top of page

Waarom Zoom een falend businessmodel heeft

Zoom heeft cijfers gerapporteerd en stijgt ruim 7% in de nabeurs. Maar voordat we in de cijfers duiken... Laten we eerst even het verhaal achter zoom duidelijk krijgen. Ik heb bewust nooit in zoom geïnvesteerd en ik zal dat ook niet doen. Hieronder leg ik uit waarom zoom een falend business model heeft en geen sterke concurrentie positie.


Het aandeel is nog altijd 86% gedaald vanaf de all time high. Zoom werd voor het eerst gelanceerd in 2013, maar het werd pas echt bekend tijdens de pandemie van 2020, toen veel mensen over de hele wereld gedwongen werden om vanuit huis te werken.

Met Zoom konden gebruikers gemakkelijk videocalls organiseren en in realtime samenwerken, waardoor teams op afstand nog steeds efficiënt konden samenwerken. Dit maakte Zoom tot een essentieel hulpmiddel voor bedrijven en individuen om hun werk voort te zetten, zelfs tijdens de pandemie.

Het belang van Zoom tijdens de pandemie kan niet worden overschat. Het hielp bedrijven, scholen en andere organisaties om te blijven functioneren en in contact te blijven met hun klanten en medewerkers, terwijl ze tegelijkertijd de fysieke afstand bewaarden die nodig was om de verspreiding van COVID-19 te vertragen. Zoom maakte het mogelijk voor miljoenen mensen om te blijven werken, leren en communiceren met vrienden en familie, ondanks de lockdowns en beperkingen die werden opgelegd.

Nu de pandemie langzaam afneemt, bevindt het bedrijf zich in een nieuwe fase van groei en ontwikkeling. Zoom heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat het zich zal richten op het verbeteren van de functies voor hybride werkmodellen, waarin sommige medewerkers op kantoor werken en andere vanuit huis. Het bedrijf heeft ook aangekondigd dat het zal investeren in nieuwe technologieën, zoals AI en machine learning, om de gebruikerservaring te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te bieden voor online samenwerking en communicatie.


Falend Businessmodel


Bij het ontwikkelen van enterprise software is het belangrijk om een end-to-end oplossing te bieden die de gehele workflow van de klant ondersteunt. Dit is belangrijk om verschillende redenen, waaronder het voorkomen van concurrentie en het verbeteren van de gebruikerservaring.

Wanneer een bedrijf slechts één specifieke functie aanbiedt in een bepaalde workflow, kan het gemakkelijk door concurrenten worden gekopieerd en in de markt worden gebracht als een apart product. Dit kan resulteren in een vermindering van de marktpositie van het oorspronkelijke bedrijf en leiden tot verlies van klanten. Bij software is een end-to-end oplossing cruciaal voor je businessmodel en concurrentie positie.

Een voorbeeld van een dergelijke concurrentie is de recente toevoeging van videobellen aan de populaire chat-apps Teams en Slack, die aanvankelijk alleen bedoeld waren voor teamcommunicatie en samenwerking. Door deze nieuwe functie aan te bieden, bieden Teams en Slack nu een meer complete oplossing voor hun gebruikers, waardoor ze een bredere markt kunnen bereiken en een voorsprong op hun concurrenten kunnen behouden. Het bieden van een end-to-end oplossing kan ook leiden tot verbeterde gebruikservaringen, doordat de software naadloos aansluit bij de behoeften van de klant. Wanneer verschillende delen van de workflow zijn geïntegreerd in één enkele oplossing, hoeven klanten niet meer te schakelen tussen verschillende applicaties, wat kan leiden tot verhoogde efficiëntie en vermindering van menselijke fouten. Dat is een end-to-end oplossing zoals een Salesforce en Microsoft dit bieden.

Bovendien biedt een end-to-end oplossing bedrijven de mogelijkheid om hun klanten volledige ondersteuning te bieden gedurende het hele proces. Door de volledige workflow te kennen, kunnen ontwikkelaars anticiperen op mogelijke problemen en deze proactief aanpakken, waardoor de klanttevredenheid wordt verhoogd.

Kortom, het bieden van een end-to-end oplossing is essentieel voor enterprise software om te kunnen concurreren in de markt en de beste gebruikerservaring te bieden. Door een geïntegreerde oplossing te bieden die de gehele workflow van de klant ondersteunt, kunnen bedrijven een voorsprong behouden op hun concurrenten en tegelijkertijd de klanttevredenheid verhogen. Zoom is een essentie, een belangrijke feature geweest, die nu zowel Slack, als Teams aanbieden. Hierdoor zal ik persoonlijk niet in Zoom beleggen.


De Kwartaalcijfers

Totalen omzet van Q4 was $1.117 Miljard, een stijging van 4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Na correctie voor valuta-effecten bedroeg het inkomen in constante valuta $1,140.2 miljoen, een stijging van 6%. Het inkomen van Enterprise-software was $636.1 miljoen, een stijging van 18%, terwijl het inkomen van Online $481.7 miljoen was, een daling van 10%. Het netto verlies was $104.1 miljoen, of $0.36 per aandeel. Na correctie voor bepaalde kosten zoals ontslagen en acquisities, was het netto inkomen $366.6 miljoen, of $1.22 per aandeel. Het totale kas- en marktwaarde van de effecten bedroeg $5,412.7 miljoen, en de netto kasstroom bedroeg $211.6 miljoen.


Je ziet dus online verkopen afnemen en Enterprise langzaam toenemen. Daar moet Zoom het van hebben in de toekomst.


Laat me weten hoe jij erover denkt!

3 opmerkingen

3 Kommentare


Gast
27. Feb. 2023

Wait a sec, maakt zoom onderaan de streep nou winst of (netto)verlies? ben het even kwijt!! ;)

Gefällt mir
Rabi Safi
Rabi Safi
27. Feb. 2023
Antwort an

Verlies, tenzij je alle eenmalige kosten weg denkt zoals Zoom dat zou willen 😁

Gefällt mir

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page