top of page

Waarom zelf beleggen je meer kan kosten dan je denkt

In het kort:

  • Onderzoek toont aan dat 92% van de fondsmanagers de S&P 500 niet verslaat over een periode van 15 jaar, wat de uitdaging voor particuliere beleggers nog groter maakt.

  • Particuliere beleggers behalen vaak veel lagere rendementen door slechte timing en stock-picking, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode gemiddeld veel beter presteert.

  • De S&P 500 biedt een eenvoudige en stabiele beleggingsoptie met sterke lange termijn resultaten, ondersteund door de grootste Amerikaanse bedrijven en een robuuste economie.


Aandelenmarkten zijn voor velen het pad naar vermogensgroei. De mogelijkheid om zelf de beste bedrijven te kiezen en enorme rendementen te behalen spreekt natuurlijk ook veel beleggers aan. Maar hoewel dit prachtig klinkt, laten onderzoeken keer op keer zien dat zelfs de meest ervaren professionals – fondsmanagers die er hun fulltime baan van hebben gemaakt – moeite hebben om de markt consistent te verslaan. Voor de gemiddelde belegger is het daarom vaak veel verstandiger om het avontuurlijke stock-picking te laten voor wat het is en te kiezen voor de eenvoud en stabiliteit van indexfondsen, zoals de S&P 500.

Het lijkt misschien logisch dat professionele beleggers de markt zouden moeten kunnen verslaan. Ze hebben immers toegang tot dure onderzoeksrapporten en diepgaande financiële data. Bovendien hebben ze jarenlange ervaring, de beste opleidingen, en ze zijn letterlijk de hele dag bezig met het analyseren van bedrijven, sectoren en economische trends om de beste aandelen te selecteren. Toch blijkt dat zelfs voor hen het consistent verslaan van de markt een enorme uitdaging is.


Om dit beter te begrijpen, kijken we naar de resultaten van een studie van Standard & Poor’s (S&P Dow Jones Indices). Deze studie onderzocht de prestaties van actieve fondsmanagers in de periode van 2001 tot 2020. Wat bleek? Maar liefst 92% van de fondsmanagers deed het slechter dan de S&P 500 over een periode van 15 jaar. Dit betekent dat slechts een klein percentage van de fondsmanagers erin slaagde om hun klanten meer winst te bezorgen dan wat ze zouden hebben verdiend door simpelweg in een indexfonds te beleggen dat de S&P 500 volgt.

Met andere woorden, zelfs de experts die beschikken over de beste hulpmiddelen en dag in dag uit bezig zijn met het analyseren en voorspellen van de markt, slagen er zelden in om deze te verslaan. Als de professionals, met al hun tijd, kennis en middelen, er al niet in slagen om consequent beter te presteren dan de brede markt, hoe groot is dan de kans dat een particuliere belegger – zonder dezelfde tools, kennis en ervaring – dat wél kan? De realiteit is dat het voor de meeste mensen vrijwel onmogelijk is om de markt te verslaan.


En dit zeggen we niet zomaar. De cijfers bevestigen dat de meeste particuliere beleggers het veel slechter doen dan de markt. Uit een onderzoek van Dalbar, een onderzoeksbureau dat zich richt op beleggersgedrag, blijkt dat particuliere beleggers regelmatig slechte beslissingen nemen. Het onderzoek, uitgevoerd over de periode 1991 tot 2020, laat zien dat de gemiddelde belegger een jaarlijks rendement behaalde van slechts 5,04%, terwijl de S&P 500 in diezelfde periode een gemiddeld rendement van 10,28% per jaar opleverde. Ruim twee keer zoveel dus.

En nu kun je misschien nog denken: Dit verschil van ruim 5% per jaar is niet gigantisch, maar op de lange termijn maakt dit een wereld van verschil. Over een periode van bijvoorbeeld 30 jaar betekent dit dat een belegger die de S&P 500 volgt zijn vermogen kan zien groeien met bijna het dubbele rendement vergeleken met de gemiddelde particuliere belegger. Dat gaat in dat geval over miljoenen euro's die je misloopt. Maar waarom is het zo moeilijk om de markt te verslaan?

Het selecteren van individuele aandelen vereist een enorme tijdsinvestering en diepgaand onderzoek. Particuliere beleggers moeten continu op de hoogte blijven van bedrijfsresultaten, marktnieuws, en economische ontwikkelingen. Dit vergt niet alleen veel tijd, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid kennis. De meeste particuliere beleggers hebben echter niet de tijd, kennis of de middelen om dit effectief te doen. Dit maakt het op lange termijn enorm moeilijk om met succes aandelen te kiezen die de markt zullen overtreffen.


En in plaats van consistent te blijven investeren en te profiteren van lange termijn groei, proberen particuliere beleggers daarnaast vaak de markt te timen op basis van slechte of inaccurate doe-het-zelf waarderingen of zelfs gewoon op gevoel. Ze denken dat ze kunnen voorspellen wanneer de markt of specifieke aandelen gaan stijgen of dalen, maar dit is buitengewoon moeilijk, zelfs voor professionals. Zoals Dalbar’s onderzoek aantoont, resulteert dit in slechtere prestaties dan wanneer ze simpelweg hun geld hadden geïnvesteerd in een passief beheerd indexfonds zoals de S&P 500.


Je hebt het nu al een aantal keer voorbij horen komen, maar De S&P 500 wordt wereldwijd gezien als een van de meest betrouwbare en succesvolle indexen. De index bestaat uit 500 van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten, die een breed scala aan sectoren vertegenwoordigen. Dit zorgt ervoor dat de S&P 500 een goede afspiegeling is van de Amerikaanse economie. Door de jaren heen heeft de index enorm sterke lange termijn resultaten laten zien. Zelfs in tijden van crises, zoals de Grote Depressie en de financiële crisis van 2008, is de index telkens weer hersteld en bleef het vertrouwen van beleggers groot.

Een van de redenen voor het succes van de S&P 500 is de weging van bedrijven op basis van hun beurswaarde. Dit betekent dat grotere, succesvollere bedrijven zoals Apple en Microsoft een grotere invloed hebben op de index, waardoor de S&P 500 profiteert van de prestaties van de grootste marktleiders. Daarnaast zijn er strenge eisen voor toelating tot de index: bedrijven moeten winstgevend zijn en voldoen aan specifieke eisen zoals marktkapitalisatie en liquiditeit, wat zorgt voor een sterke en stabiele selectie van bedrijven.


Daarnaast speelt de Amerikaanse economische cultuur een grote rol. Amerika staat wereldwijd bekend als een van de meest kapitalistische en productieve landen, waar de focus op innovatie, ondernemerschap en economische groei zeer sterk is. Dit maakt de Amerikaanse markt aantrekkelijk voor bedrijven en investeerders, wat op zijn beurt de kracht van de S&P 500 versterkt. De hoge productiviteit en vrijheid van Amerikaanse bedrijven, draagt bij aan het succes van de index.


Hoewell het dus misschien verleidelijk is om te proberen individuele aandelen te selecteren en de markt te verslaan, tonen de feiten en data aan dat dit voor de meeste beleggers extreem moeilijk is. Zelfs professionele fondsmanagers slagen er zelden in om de markt consequent te overtreffen. De S&P 500 biedt daarentegen een eenvoudige, betrouwbare en bewezen manier om te profiteren van lange termijn groei van de beste bedrijven. De combinatie van lage kosten, sterke selectiecriteria en de robuuste Amerikaanse economie maakt de S&P 500 een van de meest interessante opties voor beleggers die op zoek zijn naar rendement zonder de stress van zelf beleggen.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page