top of page

Waarom verkoopt Nvidia CEO Jensen Huang elke dag aandelen?

In het kort:

  • Jensen Huang, CEO van Nvidia, verkoopt dagelijks aandelen ter waarde van $14 miljoen volgens een gereguleerd schema om insider trading te voorkomen.

  • Hoewel deze verkopen op het eerste gezicht zorgwekkend lijken, is het een gebruikelijke praktijk die is bedoeld om transparantie te waarborgen.

  • Huang bezit nog steeds meer dan $92 miljard aan Nvidia-aandelen, waardoor de dagelijkse verkopen een relatief klein percentage van zijn totale bezit vormen.


Jensen Huang, de CEO van Nvidia, heeft onlangs veel aandacht gekregen omdat hij elke dag aandelen van het bedrijf verkoopt ter waarde van ongeveer $14 miljoen. Dit roept vragen op en sommige beleggers raken door deze insider selling in paniek. In dit artikel nemen we de situatie even wat beter onder de loep en kijken we naar de impact daarvan.


Allereerst is het goed om te benadrukken dat Jensen Huang's vermogen enorm is veranderd in korte tijd. In 2022 was Jensen Huang's vermogen nog ongeveer $3,73 miljard. Sindsdien is zijn vermogen echter flink gestegen door de gigantische stijging in de waarde van Nvidia-aandelen. Op dit moment heeft hij een vermogen van meer dan $92 miljard, hoewel dit recentelijk iets is gedaald van een piek van $119 miljard.


Huang verkoopt nu dagelijks grote hoeveelheden van zijn aandelen volgens een specifiek plan dat is ontworpen om problemen met insider trading te voorkomen. Dit plan, de Rule 10b5-1, zorgt ervoor dat de verkoop van aandelen volgens een vooraf vastgesteld schema gebeurt. Dit betekent dat de hoeveelheden, prijzen en data van de verkopen van tevoren zijn vastgelegd en dat een onafhankelijke partij de transacties uitvoert. Dit systeem helpt ervoor te zorgen dat de aandelenverkoop eerlijk gebeurt en voorkomt dat Huang profiteert van informatie die andere beleggers niet hebben. Het zorgt ervoor dat de verkoop niet op een manier gebeurt die de aandelenkoers opzettelijk zou beïnvloeden.

Hoewel Huang’s verkoop van aandelen volgens een gecontroleerd schema verloopt, zijn er toch zorgen. Experts zoals Nell Minow, die werkt bij ValueEdge Advisors, vinden dat het er niet goed uitziet als een CEO regelmatig aandelen verkoopt, vooral na een periode van hoge koersen. Dit kan volgens hem een signaal zijn dat de CEO niet volledig vertrouwt in de toekomst van het bedrijf, wat beleggers nu dus onzeker kan maken.


Daarnaast lopen beleggers ook al ver op de zaken vooruit door zich zorgen te maken over hoe Nvidia zich voorbereidt op het moment dat Jensen Huang niet meer aan het roer staat. Huang is een belangrijk gezicht voor het bedrijf, en er zijn vragen over wie zijn rol zal overnemen als hij vertrekt of met pensioen gaat. Op dit moment lijkt Nvidia volgens analisten niet goed voorbereid op een soepele overgang naar een nieuwe leider. De raad van bestuur van Nvidia bestaat uit twaalf leden, maar slechts één daarvan heeft ervaring in corporate governance. Dit betekent dat er waarschijnlijk verbetering nodig is in hoe het bedrijf zijn leiderschap en opvolging organiseert.


Op het eerste oog lijkt het misschien dat beleggers zich terecht zorgen maken over de selling van Jensen Huang. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit eigenlijk heel erg normaal is. De verkoop van aandelen door CEO's volgens een vooraf vastgesteld plan, zoals de Rule 10b5-1, is een gangbare en geaccepteerde praktijk. Dit systeem is specifiek ontworpen om transparantie te waarborgen en om te voorkomen dat executives insiderinformatie gebruiken om persoonlijke voordelen te behalen. Door een vooraf bepaald schema te volgen, kunnen topmanagers aandelen verkopen zonder de indruk te wekken dat ze informatie achterhouden of de aandelenkoers beïnvloeden.

En hoewel $14 miljoen per dag veel lijkt, is het belangrijk te weten dat Jensen Huang nog steeds een aanzienlijk belang heeft in Nvidia. Zijn totale vermogen aan Nvidia-aandelen bedraagt meer dan $92 miljard. De bedragen die hij dagelijks verkoopt zijn dus relatief klein in vergelijking met zijn totale aandelenbezit. Deze verkopen vormen slechts een klein percentage van zijn totale bezit, wat betekent dat zijn resterende aandelen een enorme waarde vertegenwoordigen.


Beleggers maken zich vaak zorgen over grote verkopen van aandelen door CEO's omdat ze kunnen denken dat deze verkopen een teken zijn van een gebrek aan vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. Echter, in dit geval zijn de verkopen van Huang een routine van zijn financiële planning en risicospreiding. Het feit dat Huang zijn aandelen verkoopt volgens een gereguleerd plan betekent dat er geen verborgen agenda is en dat de verkopen zorgvuldig zijn gepland om geen onnodige verstoringen op de markt te veroorzaken. Dus, maak je niet te druk en focus op de kwartaalcijfers en daadwerkelijke resultaten van het bedrijf!

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page