top of page

Waarom traden voor de meeste mensen een slecht idee is

In het kort:

  • Daytraden lijkt aantrekkelijk op social media, maar 97% van de traders verliest geld, zoals onderzoek laat zien.

  • Hoge transactiekosten en onvoorspelbare marktvolatiliteit maken winstgevend daytraden moeilijk.

  • Slechts een klein percentage behaalt consistent succes, terwijl de meeste traders verliezen.


Mensen op social media delen zo nu en dan de grote winsten die ze hebben behaald, vaak in een korte tijd op speculatieve aandelen. Voor sommigen is deze manier van daytrading erg verleidelijk. Wat is er nu beter dan een paar aandelen te kopen, even een paar uur wachten, en vervolgens €10.000 verdienen?


Het lijkt allemaal zo gemakkelijk. De realiteit is dat consistent geld verdienen als daytrader eigenlijk bijna niet voorkomt. Niet dat het onmogelijk is, maar het is wel een hele risicovolle manier om je zuurverdiende centen te investeren. Dus, voor de mensen die overwegen om te beginnen met daytraden, is het in ieder geval belangrijk om een aantal valkuilen te vermijden.


Daytraden is voor het overgrote deel van mensen simpelweg niet weggelegd. Het wordt algemeen aangenomen dat 95% van de daytraders uiteindelijk geld verliezen. En degenen die verliezen gaan ook nog eens koppig door ondanks dat ze geen winst maken. Als je overweegt om voor het eerst te gaan daytraden, is het belangrijk om te weten dat daytrading winsten niet vaak voorkomen. Je kunt er winst mee maken, maar dan behoor je tot een heel klein elite groepje.


Daytraders proberen te profiteren van de korte termijn volatiliteit van aandelen op een bepaalde dag. Ze kopen een aandeel op een bepaalde prijs en verkopen dit later voordat de markt sluit. Als het aandeel stijgt, pakt de daytrader een kortetermijnwinst; als de prijs zakt, lijdt hij verlies.


De belangrijkste reden waarom daytraden een slecht idee is zijn de transactiekosten. Afhankelijk van welk platform je gebruikt en in welk type belegging je handelt, betaal je ook een commissie voor elke koop en verkoop. Deze transactiekosten moeten met winst terugverdiend worden en kunnen een duur grapje zijn voor daytraders.


De markt is nu eenmaal van nature onvoorspelbaar en dat maakt daytraden een lastig en vaak verliezend spelletje. Op een willekeurige dag zijn de prijzen van aandelen van minuut tot minuut nogal random en veranderen zodra er nieuwe informatie vrijkomt. Als jij een koop- of verkooporder plaatst in de markt, dan handel je tegen een grote groep gevestigde institutionele investeerders met supersnelle trading apparatuur. De kans dat jij iets weet wat deze professionele beleggers niet weten is zeer, zeer klein.


Succesvol traden is een zeldzame prestatie, en consistent succesvol traden al helemaal. Er zijn talloze redenen om hiervan zo ver mogelijk uit de buurt te blijven. Je hebt hard gewerkt voor je geld en je wilt vermijden dat je dat onnodig verspilt. Al helemaal als je je bedenkt dat je er ook nog heel veel tijd in moet steken, lijkt het mij fair om te zeggen dat daytraden het risico niet waard is.


In de meeste gevallen is daytraden niet winstgevend, maar het kan wel. Soms lukt het beleggers om de juiste prijs van aandelen te voorspellen en vervolgens tienduizenden euro’s binnen te halen. Deze traders kunnen dat bijvoorbeeld hebben bij penny stocks om uit de kluiten gegroeide winsten te pakken, of ze kunnen gewoon geluk hebben gehad. Net zoals bij een casino.


In een onderzoek genaamd “Day trading for a living” bekeken ze alle particuliere beleggers die zijn begonnen met daytraden in de Brazilian Equity Futures Market tussen 2013 en 2015 tot het eind van 2017. Qua handel is dit de derde grootste markt ter wereld. Ze vonden van alle 19.646 nieuwe daytraders de volgende cijfers:


  • 5,7% hebben het slechts 1 dag gedaan.

  • 50,8% tussen de 2 en 50 dagen.

  • 15,8% tussen de 51 en de 100 dagen.

  • 13,9% tussen de 101 en 200 dagen.

  • 5,9% tussen de 201 en 300 dagen.

  • 7,9% heeft meer dan 300 dagen getrade.


Ze vonden dat hoe meer dagen er werd getrade, hoe minder groot de kans was dat ze winst hadden gemaakt. Van de 1.551 mensen die 300 dagen of langer hadden getrade, had 97% geld verloren. 1,1% verdiende meer dan het minimumloon en 0,5% had een bovenmodaal inkomen. En de beste daytrader? Die verdiende gemiddeld $310 per dag, met heel veel grote uitschieters. Je zou dus met daytraden een redelijk inkomen kunnen binnenhalen, maar de kans is behoorlijk klein. De kans is groter dat je extra moet werken om je daytrading te kunnen betalen.


Je zal verhalen horen van bepaalde traders die geld hebben verdiend voor klanten, en zich vervolgens een ‘succesvolle daytrader’ noemen, zonder ook maar één cent van hun eigen geld op het spel gezet te hebben. Vaak posten ze regelmatig of reageren ze met hun winsten onder berichten op social media.


Deze zogenaamde Trading Guru is een persoon die claimt om bepaalde kennis te hebben om geld te verdienen met daytrading. Meestal bieden ze educatieve cursussen te koop aan. De meest voorkomende zijn online trading courses, services waarin trading signals worden gegeven of webinars/seminars.


Als je logisch nadenkt en je hebt een winnende edge gevonden, waarvan je hoopt dat weinig mensen ervan af weten zodat jij hem kan toepassen. Als de strategie door iedereen gebruikt wordt, dan werkt deze niet meer. Het lijkt tegenstrijdig dat iemand met een winnende strategie heel veel geld en moeite zou investeren om deze te verkopen aan zoveel mogelijk mensen.



In het onderzoek “Just how much do individual investors lose by trading?”, werd duidelijk dat investeerders die zich bezighouden met daytraden, gemiddeld elk jaar zo’n 3,8% lager dan de markt presteren. Deze verliezen kwamen voornamelijk door slechte timing, commissies en kosten.


Het is belangrijk om te weten dat, terwijl deze individuele traders geld aan het verliezen waren, de banken en de instellingen hier juist extra aan verdienen. Dit wekt de suggestie dat individuele traders minder informatie hebben dan de instellingen. Als je gaat daytraden, bedenk dan altijd wie er aan de andere kant van de trade zit. Bijna alle verliezen van de traders kwamen overigens van hele agressieve trades.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page