top of page

Waarom SMCI aandelen overgewaardeerd zijn en kunnen dalen

In het kort:

  • SMCI heeft sinds begin 2023 een enorme koersstijging van ongeveer 1.000% meegemaakt, maar Goldman Sachs adviseert nu een neutrale houding met een koersdoel van $941, verwijzend naar de 'premium waardering' van het aandeel.

  • De stijging van het aandeel volgt op de aankondiging dat Super Micro zal worden opgenomen in de S&P 500, met een opmerkelijke groei in omzet en winst, vergelijkbaar met Nvidia, en een vooruitblikkende winstmultiple van 32 keer.

  • Hoewel Super Micro goed gepositioneerd is om te profiteren van de vraag naar AI-infrastructuur, verwacht Goldman Sachs toenemende concurrentie in de markt, wat kan leiden tot een normalisatie van de marktaandeelgroei en druk op de marges.


In de wereld van tech-enthousiastelingen en AI-adepten heeft Super Micro Computer (SMCI) de aandacht getrokken met een bijna sprookjesachtige opmars van hun aandelenkoers – een stijging die doet denken aan de gouden koers van een winnend lot uit de loterij, met een stijging van ongeveer 1.000% sinds het begin van 2023. Zeker als je er 5 jaar geleden 10.000 Euro in had gestopt, dan had je nu een levensveranderend bedrag van 570.000 euro aan overgehouden.


Maar, zoals de oude beurswijsheid luidt: "Wat omhoog gaat, moet ook een beetje nadenken over het evenwicht." En zo, in de geest van deze beurswijsheid, heeft Goldman Sachs, bij monde van analist Michael van Goldman, besloten om de festiviteiten rond Super Micro een neutrale tint te geven, met een koersdoel dat wellicht sommigen doet fronsen: $941.


Nu, laten we even op de pauzeknop drukken en ons afvragen: Waarom deze schijnbare terughoudendheid van Goldman Sachs, te midden van zo'n indrukwekkende stijging? Het antwoord ligt besloten in de magische, doch grillige wereld van de beurswaarderingen. Met een multiple van 80+ op dit moment en 32 keer de vooruitzichten op de winst per aandeel, bevindt Super Micro zich "in lijn met andere AI-enablers". Dit is Wall Street-taal voor "jongens, we zitten op het puntje van onze stoel, maar laten we niet té enthousiast worden". Vergeet niet dat men doorgaans weinig betaalt voor bedrijven met een lage marge zoals SMCI dus dit is een historisch zeer dure waardering voor het bedrijf. Pas in 2027, over 3 jaar kom je bij een eerlijkere waardering uit van 25x de winst.



De parallel met Nvidia is opmerkelijk, gezien hun gezamenlijke reis door het land van omzetgroei en winstvermogen. Maar zoals elke goede sage ons leert, komt met grote kracht ook grote concurrentie. En hier, beste lezers, komt de crux: Super Micro mag dan wel snel op de markt zijn gekomen met oplossingen voor AI, grotere spelers zoals Dell en Cisco staan niet stil. Deze titanen, met hun ondernemende focus, zijn klaar om de arena te betreden met AI-geoptimaliseerde oplossingen die het marktaandeel van Super Micro wel eens zouden kunnen doen wankelen. En dat zien ook terug in de cijfers.



De groei in bedrijfsmarges van Super Micro, een teken van hun gediversifieerde productie en omzetversnelling, krijgt ook een noot van voorzichtigheid van Goldman Sachs. De verwachting is dat deze marges onder druk kunnen komen te staan als Super Micro zich agressiever opstelt in het marktaandeelspel met prijscompetitieve aanbiedingen en deze nog verder zullen dalen naar normalere niveaus en dus een eerlijkere waardering van rond de 950 dollar per aandeel.


Dus, wat hebben we hier? Een AI-wonderkind dat de sterren raakt, maar nu voor een keerpunt staat waarbij de wetten van de financiële zwaartekracht en de harde realiteit van concurrentiedruk hun tol kunnen eisen. Super Micro bevindt zich op een kruispunt, bejubeld door sommigen, bekeken met een schuin oog door mensen die de boot hebben gemist!

Commenti


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page