top of page

Waarom schommelt MongoDB zo enorm hard op de beurs?

  • MongoDB heeft belangrijke updates aangekondigd voor zijn Atlas-ontwikkelingsplatform, waaronder integraties met AWS en Google Cloud AI-tools.

  • Het bedrijf benadrukt dat data cruciaal is voor de versnelling van AI-toepassingen en positioneert zich als centrale speler in de AI-technologiestack.

  • Ondanks positieve verwachtingen, heeft MongoDB teleurstellende financiële resultaten gerapporteerd met zwakke vooruitzichten voor fiscaal jaar 2025.


Wat is er precies gebeurd?

MongoDB heeft tijdens zijn MongoDB.local NYC-conferentie diverse updates en samenwerkingen aangekondigd om de ontwikkeling van AI-toepassingen te bevorderen. Deze aankondigingen omvatten integraties met Google Cloud's Gemini Code Assist-tool, verbeteringen aan het MongoDB Atlas-platform voor realtime datastreaming met Stream Processing, nieuwe mogelijkheden voor gedistribueerde toepassingen met Edge Server en de algemene beschikbaarheid van MongoDB Atlas vectorzoekmogelijkheden op Amazon Bedrock.


Waarom is dit gebeurd?

MongoDB's strategie is gericht op het versterken van zijn positie binnen de AI-technologiestack door data centraal te stellen. Volgens Scott Sanchez, VP van Product Marketing en Strategie, ziet MongoDB zichzelf als een cruciale schakel tussen de GPU’s, AI-modellen en applicaties. Het idee is dat zonder de juiste data en database, AI-toepassingen niet effectief kunnen functioneren. Door zijn Atlas-platform te verbeteren, wil MongoDB bedrijven helpen om hun data optimaal te benutten voor AI-ontwikkeling.


MongoDB heeft ook het MAAP-programma (MongoDB AI Applications Program) gelanceerd, dat samenwerking bevordert met partners die fundamentele modellen, cloudinfrastructuur, beveiliging en AI-adviesdiensten bieden. Dit programma is ontworpen om de ontwikkeling van AI-toepassingen te versnellen en klanten te helpen binnen ongeveer zes weken generatieve AI-toepassingen te implementeren.


Financiële Cijfers en Marktpositie

Ondanks de technologische vooruitgang, heeft MongoDB teleurstellende financiële resultaten gepresenteerd. In het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2025 groeide de omzet met 22% jaar-op-jaar, en de Atlas-omzet steeg met 32%. Echter, de groei van het Atlas-verbruik en nieuwe workload-wins bleven achter bij de verwachtingen. Dit zal naar verwachting de inkomsten en winst gedurende de rest van het fiscale jaar negatief beïnvloeden. MongoDB verwacht voor fiscaal jaar 2025 een omzet tussen $1,88 miljard en $1,90 miljard, en aangepaste winst per aandeel tussen $2,15 en $2,30, wat een bescheiden groei van 12,5% op het middenpunt van die range betekent, en een daling van de winst per aandeel met 33%.


Concurrentie en Marktuitdagingen

MongoDB opereert en floreert in een zeer competitieve markt met concurrenten zoals AWS, Oracle, Microsoft, Aerospike, Couchbase, Cloudera, Cockroach Labs, MariaDB, Redis en Snowflake. Daarnaast bieden grote cloudplatforms zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud meerdere beheerde databaseproducten aan, wat de concurrentie verder verscherpt.


Hoewel MongoDB technologisch vooruitstrevende stappen zet en zichzelf positioneert als een centrale speler in de AI-ontwikkelingsruimte, wordt het bedrijf geconfronteerd met aanzienlijke financiële en markttechnische uitdagingen. De verwachte matige groei en intensieve concurrentie werpen vraagtekens op over het vermogen van MongoDB om in het huidige AI-tijdperk een substantiële marktpositie te veroveren. De vraag is wanneer MongoDB zijn groei ziet accelereren door AI? Ze hebben zelf aangegeven dat het niet dit jaar zal zijn. Dat is dan ook meteen de risico/rendement verhouding waardoor de koers erg schommelt momenteel en mogelijke kansen biedt voor mensen die vinden dat ze gaan profiteren van de tweede wave van AI.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page