top of page

Waarom private equity steeds langer wacht met cashen

In het kort:

  • Europese private equity bedrijven houden hun activa langer vast, gemiddeld bijna zes jaar in 2023, wat het moeilijker maakt om geld terug te geven aan investeerders.

  • Rentestijgingen hebben de kosten van lenen verhoogd, waardoor buyout-groepen minder bereid zijn activa van elkaar te kopen.

  • De gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van bedrijven daalde naarmate ze langer in bezit waren van private equity, met activa die langer dan zeven jaar werden gehouden, gemiddeld groeiend met 6,5% per jaar.

Europese private equity bedrijven worden gedwongen om hun activa steeds langer vast te houden, wat de problemen benadrukt die de sector heeft om geld terug te geven aan investeerders. Volgens data van Gain.pro werden bedrijven die vorig jaar door buyout-groepen in Europa werden verkocht gemiddeld bijna zes jaar vastgehouden, de langste periode sinds minstens 2010. Normaal gesproken proberen private equity bedrijven hun activa tussen de drie en vijf jaar te bezitten.


De traditionele buyout-modellen staan de afgelopen twee jaar onder druk, waarbij bedrijven moeite hebben om uit investeringen te stappen die werden gedaan tijdens de hoogtijdagen van de sector in een omgeving met lage rentetarieven. Opeenvolgende rentestijgingen hebben de kosten van lenen verhoogd, wat betekent dat buyout-groepen minder bereid zijn activa van elkaar te kopen. De hoop is dat komende renteverlagingen deze trend zullen gaan keren.



Tegelijkertijd is de IPO-markt, een andere traditionele exitroute voor private equity, ook rustig geweest, terwijl bedrijven moesten omgaan met de pandemie, hoge inflatie en toenemende geopolitieke instabiliteit. Dit heeft geleid tot een recordaantal van 28.000 onverkochte bedrijven wereldwijd bij private equity bedrijven.


“Eerst kwam Covid en daarna alles wat volgde. Het was niet een dubbele klap, maar een driedubbele klap,” zei Philip De Vusser, COO van Gain.pro, verwijzend naar hoge rentetarieven, inflatie en schokken in de toeleveringsketen door de invasie van Oekraïne door Rusland.


De vertraging in het sluiten van deals, gekoppeld aan duurdere financiering, betekent dat bedrijven selectiever worden over welke activa ze kopen, aldus industrieleiders en adviseurs. Dit roept vragen op over hoe ze bedrijven zullen verkopen die niet zo snel groeien en met lagere winstmarges, iets wat ze onder druk staan om te doen om kapitaal terug te geven aan hun investeerders.


“Je moet exits laten zien, maar als het tegen een 0,5 geld-multiple is, ga je het dan echt doen?” vroeg De Vusser zich af. “Je wilt een goede exit maken als je fondsen werft.”


Het onderzoek toont aan dat de gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van bedrijven daalde naarmate ze langer werden vastgehouden door hun private equity eigenaren. Activa die langer dan zeven jaar werden gehouden, groeiden gemiddeld met 6,5% per jaar, minder dan de helft van het groeipercentage van activa die minder dan drie jaar werden gehouden.


Voorbeelden van bedrijven die langer dan vijf jaar in bezit zijn van private equity en die het afgelopen jaar niet zijn verkocht, zijn onder meer het dierenvoedingsbedrijf Partner in Pet Food, het commerciële wasserijbedrijf JLA en de vakantiepark groep Center Parcs. Dit was deels te wijten aan meningsverschillen over waarderingen tussen kopers en verkopers.


“Rentes zijn een grote drijfveer voor multiples,” zei Sid Jain, hoofd onderzoek bij Gain.pro. “Investeerders zijn minder bereid om te verkopen tegen de lagere multiples, dus zelfs voor de beste activa zijn investeerders niet bereid uit te betalen.”


Naast de moeilijkheid om sommige bedrijven te verlaten, wordt de gemiddelde houdperiode ook verlengd door groepen die hun beste activa langer willen behouden. Ze kunnen dit doen door tactieken zoals het creëren van een “continuatie” fonds. Dit is een nieuw fonds waar activa naar worden overgedragen en investeerders de kans krijgen om uit te cashen.


Recente voorbeelden zijn onder meer de Europese investeringsgroep Permira die activa zoals vermogensbeheerder Evelyn Partners en datacentergroep Teraco naar een nieuw fonds heeft verplaatst. Permira investeerde respectievelijk in 2014 en 2015 in deze activa.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page