top of page

Waarom Nvidia nog verder kan stijgen dit jaar volgens The Motley Fool

In het kort:

  • Nvidia blijft marktleider in AI-chips en de aankomende lancering van het Blackwell-platform in Q4 2024 belooft aanzienlijke prestatiewinst voor AI-toepassingen.

  • Grote techbedrijven zoals Microsoft, Google, Meta en Amazon blijven fors investeren in AI-infrastructuur, wat de vraag naar Nvidia's chips verder versterkt.

  • Analisten verwachten dat Nvidia's combinatie van technologische innovaties en de blijvende vraag naar AI-hardware een sterke basis vormt voor toekomstige groei.


Nvidia blijft de onbetwiste leider in de wereld van kunstmatige intelligentie en geavanceerde chips. Met de verwachte lancering van het nieuwe Blackwell-platform in het vierde kwartaal van 2024, staan er grote ontwikkelingen voor de deur. Dit nieuwe platform zal AI-toepassingen veel efficiënter maken, wat bedrijven zoals Microsoft, Google, Meta en Amazon in staat stelt hun AI-infrastructuur verder te optimaliseren.


Tegelijkertijd blijft de vraag naar AI-hardware vanuit deze techgiganten stijgen, omdat zij fors blijven investeren in hun datacenters. Deze voortdurende groei in de vraag, gecombineerd met Nvidia's innovatiekracht, zorgt ervoor dat analisten van Motley Fool optimistisch zijn over de toekomst van het bedrijf en verwachten dat het aandeel Nvidia binnenkort opnieuw zal gaan stijgen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die bijdragen aan deze positieve vooruitzichten voor Nvidia.


De introductie van Blackwell-chips

Een van de belangrijkste redenen waarom analisten, zoals Jeremy Bowman van The Motley Fool, een stijging verwachten, is de op handen zijnde lancering van de nieuwe Blackwell-chips. Deze nieuwe GPU-architectuur is ontworpen om een aanzienlijke sprong voorwaarts te maken ten opzichte van de huidige Hopper-modellen, met de belofte om generatieve AI-toepassingen en grote taalmodellen veel efficiënter te draaien. Nvidia beweert dat Blackwell in termen van kosten en energiegebruik AI-trainingen en inferenties tot wel 25 keer efficiënter kan uitvoeren dan de Hopper H100, een indrukwekkende verbetering die de hele AI-industrie kan transformeren.


Blackwell is niet zomaar een upgrade; het is een volledig nieuwe architectuur die AI-prestaties naar een nieuw niveau tilt. Terwijl de Hopper-modellen al aanzienlijke kracht boden voor AI-training en inferentie, overtreft Blackwell deze met een grote marge. Dit betekent dat bedrijven die werken met AI, zoals cloudproviders, datacenters en techgiganten, vrijwel gedwongen worden om over te stappen naar Blackwell om concurrerend te blijven. De prestaties van deze nieuwe chips zijn simpelweg te sterk om te negeren. Zoals Nvidia’s CFO Colette Kress al aangaf, is de vraag naar Blackwell-producten nu al groter dan het aanbod, en dat zal naar verwachting doorzetten in 2025.

Nvidia heeft namelijk al enkele benchmarkresultaten vrijgegeven via MLCommons, een organisatie die AI-prestaties meet. In de Llama2-70B inferentiebenchmark, een test die veelgebruikte AI-modellen evalueert, presteerde de Blackwell B200-chip 3,67 keer beter dan de AMD MI300X, een van de belangrijkste concurrenten van Nvidia. Dit soort indrukwekkende cijfers geeft aan dat Nvidia met Blackwell een forse voorsprong behoudt in de markt voor AI-chips.


Hoewel AMD met zijn MI300X-serie wordt gezien als een van de grootste concurrenten van Nvidia, is de tech van Nvidia toch nog aanzienlijk geavanceerder. AMD’s MI300X-chip, gelanceerd als een ‘Nvidia Killer’, wist in tests alleen prestaties te evenaren van Nvidia's Hopper H100, de vorige generatie van Nvidia-chips. De MI300X maakt gebruik van een complex ontwerp met meerdere chiplets en interposers, wat AMD in staat stelde om een krachtige AI-versneller te bouwen. Maar zelfs met deze complexe technologie weet de MI300X alleen maar gelijke tred te houden met de Hopper, terwijl Blackwell een aanzienlijke prestatieverbetering biedt ten opzichte van de Hopper.

AMD zal in het vierde kwartaal van 2024 de MI325X lanceren, een chip die meer geheugen en een hogere geheugenbandbreedte biedt dan de MI300X. Hoewel deze verbeteringen de prestaties zullen verhogen, is het onwaarschijnlijk dat AMD met de MI325X het prestatieniveau van Blackwell zal bereiken. Dit komt omdat de MI300-serie oorspronkelijk niet specifiek voor AI is ontworpen, maar voor supercomputing-doeleinden, zoals de El Capitan-supercomputer in Lawrence Livermore. Hoewel AMD later zijn focus verlegde naar AI met de MI300X, zijn de fundamentele verschillen in ontwerp en prestaties zichtbaar wanneer deze vergeleken worden met Nvidia’s gespecialiseerde AI-chips zoals Blackwell.


Voor bedrijven die actief zijn in AI en cloud computing is de overstap naar Blackwell in feite onvermijdelijk. De aanzienlijke prestatiewinst en de verbeterde energie-efficiëntie zorgen ervoor dat oudere chips, zoals de Hopper H100 en AMD’s MI300X, snel verouderd raken. Bedrijven die gebruik blijven maken van deze oudere chips, lopen het risico op hogere kosten en lagere prestaties, wat hen op de lange termijn minder concurrerend maakt.


Met de lancering van het Blackwell-platform staat Nvidia op het punt om de AI-hardwaremarkt opnieuw te domineren. De aanzienlijke prestatieverbeteringen die Blackwell biedt, zullen het aantrekkelijk maken voor bedrijven in verschillende sectoren, van cloud computing tot datacenters. De concurrentie, zoals AMD met zijn MI300X en MI325X-chips, loopt achter op Nvidia, wat betekent dat Blackwell waarschijnlijk de nieuwe standaard zal worden in AI-chips.


Blijvende vraag vanuit big-tech bedrijven naar AI

De blijvende vraag vanuit de cloudsector naar Nvidia’s chips is daarnaast een van de meest cruciale factoren achter de aanhoudende groei van het bedrijf. Grote techgiganten zoals Microsoft, Alphabet (Google), Meta Platforms en Amazon investeren continu in hun AI-infrastructuur om hun concurrentiepositie in de markt te versterken. Deze bedrijven zien AI als een onmisbaar onderdeel van hun toekomst en doen er alles aan om de koppositie te behouden in de race naar AI-dominantie.


AI wordt steeds meer gezien als een onmisbare technologie, vergelijkbaar met traditionele grondstoffen zoals olie en elektriciteit. Hoewel overheden wereldwijd de impact van AI nog niet volledig erkennen, zijn de meeste bedrijven hard aan het werk om de meest geavanceerde AI-datacenters ter wereld te bouwen. Het idee is dat wie nu niet genoeg investeert in AI, in de toekomst hopeloos achter zal blijven in de race. Deze overmatige investeringen zijn een strategische keuze: liever nu te veel investeren dan later te weinig en achterop raken.


Recentelijk zijn er verschillende grote investeringen in AI-infrastructuur aangekondigd. Zo is Amazon van plan om $11 miljard te besteden aan nieuwe datacenters in Indiana, terwijl Microsoft $3,3 miljard investeert in een datacenter in Wisconsin. Alphabet breidt zijn datacenters uit met een investering van $1,1 miljard in Noorwegen. Deze enorme investeringen zijn directe indicaties van de blijvende vraag naar AI-chips zoals die van Nvidia.

En Nvidia’s chips spelen een sleutelrol in de AI-strategieën van deze bedrijven. De meeste van hen draaien hun AI-systemen op Nvidia’s GPU’s, en de vraag naar deze chips blijft toenemen. Meta, bijvoorbeeld, heeft aangekondigd dat het tegen het einde van 2024 maar liefst 350.000 Hopper H100 GPU’s in zijn infrastructuur wil hebben, voornamelijk om zijn open-source AI-model Llama 3.1 verder te ontwikkelen. Met een geschatte prijs van $25.000 tot $30.000 per H100-chip zal Meta alleen al dit jaar naar schatting ongeveer $8,75 miljard uitgeven aan Nvidia-chips.


Het is overigens belangrijk om te weten dat Q4 traditioneel een sterk kwartaal is voor bedrijven in de technologie- en cloudsector. Bedrijven zoals Microsoft, Google, Amazon en Meta verhogen vaak hun uitgaven aan AI-hardware om hun infrastructuur verder uit te breiden. Dit betekent dat er in het vierde kwartaal van 2024 een aanzienlijke stijging in de vraag naar Nvidia’s producten wordt verwacht, wat de omzet van Nvidia zal ondersteunen en mogelijk de aandelenkoers weer zal doen stijgen.


Dus kunnen we wel stellen dat het waarschijnlijk is dat Nvidia goed gepositioneerd blijft om te profiteren van de aanhoudende vraag naar AI-hardware vanuit de grootste techbedrijven ter wereld. De aanzienlijke investeringen van bedrijven zoals Microsoft, Google, Meta en Amazon in hun AI-infrastructuur onderstrepen het belang van Nvidia’s chips. Met de lancering van het Blackwell-platform op komst en een traditioneel sterk vierde kwartaal voor de techsector, lijkt Nvidia klaar voor een nieuwe groeifase. De combinatie van technologische vooruitgang en blijvende vraag vanuit de cloudsector plaatst Nvidia volgens Motley Fool in een sterke positie om zijn leidende rol in de AI-industrie te behouden en mogelijk zelfs uit te breiden.


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page