Waarom Nvidia daalt na zeer mooie cijfers
In het kort:
Nvidia's aandelen daalden ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers, omdat de verwachtingen zeer hooggespannen waren.
Het bedrijf rapporteerde een omzet van $30 miljard voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar, een stijging van 122% op jaarbasis, maar de markt had op een nog grotere verrassing gerekend.
Nvidia verwacht een omzet van $32,5 miljard voor het derde kwartaal, wat een stijging van 80% zou betekenen, hoewel dit een vertraging in de groei aangeeft vergeleken met voorgaande kwartalen.
Nvidia's kwartaalresultaten en beursreactie
De aandelen van Nvidia daalden gister avond terwijl we met honderden mensen op Discord live aan het kijken waren naar de cijfers. Ondanks een prachtige prestatie is het aandeel toch gedaald, wat aangeeft hoeveel erger het had kunnen zijn gezien de hoge verwachtingen. Nvidia rapporteerde een omzet van meer dan $30 miljard, wat een indrukwekkende stijging van 122% is ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit was het vierde opeenvolgende kwartaal waarin het bedrijf drievoudige cijfers liet zien qua omzetgroei. Toch leek deze groei niet voldoende om aan de torenhoge verwachtingen van de markt te voldoen, wat resulteerde in een daling van het aandeel met 8% initieel en momenteel zo'n 3,5%. Een reden hiervoor kan zijn dat het goed was maar niet spectaculair. Als je kijkt met welke percentages Nvidia tot nu toe ons verraste dan zie je dat de verrassing steeds kleiner wordt. Dit kan betekenen dat Nvidia's cijfers verslechteren maar meer realistisch zou het kunnen betekenen dat onze verwachtingen juist hoger komen te liggen en dat laatste eindigt veelal in korte termijn tranen!
Financiële resultaten en verwachtingen
Nvidia’s omzet overtrof de verwachtingen van analisten, die hadden gerekend op $28,7 miljard. De werkelijke omzet van $30 miljard markeert een voortzetting van de buitengewone groei die Nvidia het afgelopen jaar heeft gekend, aangedreven door de sterke vraag naar AI-chips. Voor het derde kwartaal verwacht Nvidia een omzet van $32,5 miljard, een stijging van 80% op jaarbasis. Hoewel dit nog steeds een aanzienlijke groei vertegenwoordigt, is het wel een vertraging ten opzichte van de 122% groei van het tweede kwartaal.
De netto winst van Nvidia bedroeg $16,6 miljard, met een winst per aandeel van 68 cent, wat hoger was dan de verwachte 65 cent. De brutomarge van het bedrijf bereikte 75,1%, licht lager dan de verwachte 75,5%. Voor het volledige fiscale jaar voorziet Nvidia een brutomarge in het "midden van de 70% reeks", terwijl analisten een marge van 76,4% hadden verwacht. Lager dus vanwege hogere kosten en evenuteel aankomende concurrentie.
Nvidia kondigde ook aan nog eens $50 miljard aan aandelen te zullen inkopen, een strategie die doorgaans wordt gebruikt om het vertrouwen van investeerders te versterken en de aandelenkoers te ondersteunen.
Marktverwachtingen en reactie
Ondanks de sterke financiële cijfers bleef de reactie van de markt lauw. Analisten gaven aan dat Nvidia de verwachtingen op alle fronten ruimschoots had moeten overtreffen om een positieve koersreactie te zien. De daling van het aandeel komt ook na een enorme stijging; de aandelen van Nvidia zijn dit jaar met meer dan 150% gestegen en hebben sinds begin 2023 meer dan 750% gewonnen en sinds ik het bezit bijna 1100%. Deze groei heeft Nvidia een marktkapitalisatie van $3000 miljard gegeven en heeft meer dan een kwart van de jaar-tot-datum winsten op de S&P 500 aangedreven. Je hoort het goed.. een kwart.
Toekomstige vooruitzichten en uitdagingen
Een belangrijke zorg voor investeerders is de vertraging in de productie van Nvidia's volgende generatie Blackwell AI-chips. Hoewel Nvidia verwacht in het vierde kwartaal “enkele miljarden dollars” aan Blackwell-omzet te boeken, heeft het bedrijf aangegeven dat er wijzigingen zijn aangebracht in de productiemethode om de opbrengst te verbeteren, wat kan wijzen op mogelijke vertragingen.
Ondanks deze uitdagingen blijft de vraag naar Nvidia's huidige Hopper-chips sterk. Grote technologiebedrijven zoals Google, Microsoft, Meta en Amazon blijven zwaar investeren in AI-infrastructuur, en Nvidia is een van de grootste begunstigden van deze trend. De toekomst blijft echter onzeker, gezien de snelle veranderingen in de AI-markt en de opkomst van concurrenten die proberen Nvidia's dominantie te doorbreken. Your margins, are my opportunity is een eeuwenoude beursgezegde.
Comentários