Waarom je als belegger niet meer om AI heen kan in vrijwel elke investering
In het kort:
AI groeit exponentieel: De wereldwijde AI-markt wordt tegen 2027 geschat op $407 miljard, wat wijst op een enorme groei en impact op diverse sectoren.
AI gaat verder dan de 'Magnificent 7': Terwijl grote techbedrijven zoals Apple en Microsoft veel aandacht krijgen, biedt AI kansen in een breed scala aan industrieën en bedrijven buiten de bekende tech-reuzen.
Als belegger kun je dan ook lastig in geen enkele manier verbonden zijn aan de ontwikkelingen rondom AI op dit moment.
Artificial Intelligence (AI) heeft zich van een veelbelovende technologie tot een onmisbare motor van innovatie en economische groei ontwikkeld. De huidige AI-markt wordt geschat op $415 miljard tegen 2027, een indicatie van de enorme invloed die deze technologie uitoefent op verschillende industrieën wereldwijd. Het is niet langer een kwestie ´of´ bedrijven AI gaan implementeren, maar ´hoe´ ze dit gaan doen om concurrerend te blijven.
Dit maakt AI voor steeds meer investeringen belangrijk, ook bedrijven die nu wellicht nog weinig met AI te maken lijken te hebben zullen mee moeten innoveren met de concurrentie om even efficiënt te blijven. De juiste bedrijven kiezen per sector die hier op de juiste manier gebruik van gaan maken zal een belangrijk onderdeel worden van de gehele waardering (uiteraard in gradaties wat de betreft de impact van AI afhankelijk sector).
De totale AI markt(groei) tot 2032:
Bron: Statista
Hoewel AI al decennia bestaat, hebben recente doorbraken op het gebied van halfgeleiders, data-analyse en softwareontwerp gezorgd voor een versnelde adoptie. Deze technologische revolutie wordt vaak vergeleken met de opkomst van het internet en belooft even disruptief te zijn. Volgens BlackRock kan AI in de komende tien jaar de wereldeconomie op ongekende manieren transformeren.
De huidige aandacht gaat vaak uit naar de 'Magnificent 7' – tech-reuzen zoals Apple, Microsoft, Amazon, Google (Alphabet), Meta, NVIDIA en Tesla. Hoewel deze bedrijven een significante rol spelen in de AI-revolutie, zullen er alleen maar meer bedrijven zich mengen in deze AI race. AI gaat verder dan deze bekende namen en zal invloed uitoefenen op bijna alle sectoren, van gezondheidszorg tot financiën en productie.
Het focussen op de 'Magnificent 7' kan ertoe leiden dat beleggers de bredere kansen in de AI-sector en het effect op hun andere investeringen, missen. De S&P Technology Select Sector Index toont bijvoorbeeld aanzienlijke verschillen tussen de best en slechtst presterende technologieaandelen, met een spreiding van 47,4% tussen de top- en bodem bedrijven qua prestatie, niet gek gezien de huidige winnaars van de AI innovatie voornamelijk de grote tech bedrijven lijken te zijn.
In plaats van te proberen de winnaars van vandaag te identificeren, is het belangrijk de volledige AI-waardeketen mee te nemen. Deze keten omvat bedrijven en industrieën die direct bijdragen aan de groei van AI, waaronder software, hardware en infrastructuur.
De AI-waardeketen bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal essentieel zijn voor de ontwikkeling en implementatie van AI. Deze omvatten:
Generatieve AI: Kernmodellen die nieuwe en originele inhoud genereren, ondersteund door gespecialiseerde chips. De wereldwijde AI-chipomzet wordt in 2024 geschat op $71 miljard, een stijging van 33% ten opzichte van 2023.
AI data en infrastructuur: Bedrijven die AI-workloads en datacenters beheren, essentieel voor het opslaan en verwerken van de enorme hoeveelheden data die AI nodig heeft. De Amerikaanse datacentermarkt zag in 2023 de grootste prijsstijging onder alle commerciële vastgoedactiva.
AI software: Softwaretools en databases die AI-toepassingen ondersteunen en verbeteren. Uitgaven aan AI-software zullen naar verwachting stijgen van $124 miljard in 2022 tot ongeveer $298 miljard in 2027.
AI diensten: IT-consultancy en dienstverleners die gespecialiseerd zijn in het implementeren en beheren van AI-technologieën. Tegen 2026 zal naar verwachting meer dan 80% van de bedrijven gebruikmaken van generatieve AI, tegenover minder dan 5% in 2023.
Middelgrote bedrijven, die vaak meer middelen hebben dan kleine ondernemingen maar minder dan hun grote concurrenten, bevinden zich in een unieke positie om te profiteren van AI. Een relatief kleine, maar goed doordachte investering in AI kan deze bedrijven helpen om snel te ontwikkelen en te schalen. Volgens het Deloitte Mid-Market Technology Trends Report 2023 prioriteren middelgrote bedrijven technologie-investeringen die de tijd tot waarde minimaliseren, terwijl ze tegelijkertijd op een ongekende schaal innoveren.
Julia Devos en Srivani Kanthi Chatti van het World Economic Forum benadrukken dat AI bedrijven in staat stelt om niet alleen efficiëntie te verbeteren, maar ook om nieuwe marktkansen te benutten. Bedrijven die AI op strategische wijze inzetten, kunnen aanzienlijke voordelen behalen ten opzichte van hun concurrenten.
AI bevindt zich nog in een vroeg stadium van een van de krachtigste technologische revoluties sinds het internet. Voor beleggers biedt AI niet alleen nieuwe kansen in traditionele technologieaandelen, maar ook in een breed scala aan sectoren die nu of in de nabije toekomst door AI zullen worden getransformeerd. Een gediversifieerde beleggingsstrategie die de volledige AI-waardeketen omvat, kan helpen om een breder scala aan kansen te benutten en tegelijkertijd het risico te spreiden.
Comentários