top of page

Waarom het vertrouwen in Upstart terugkeert en aandelen met 39% stijgen

In het kort:

  • Upstart overtreft verwachtingen ondanks daling in omzet: De omzet van Upstart daalde met 6% tot $128 miljoen, maar overtrof de schattingen van $124,5 miljoen.

  • Positieve vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar: Upstart verwacht een omzet van $150 miljoen in Q3, een stijging van 11% vergeleken met vorig jaar.

  • Investeerders reageren positief op deze verwachtingen: De aandelenkoers steeg met 39,51% vanwege de positieve resultaten en toekomstige groeiverwachtingen.


De aandelen van Upstart Holdings (NASDAQ: UPST) stegen vandaag met 39,51% na het bekendmaken van beter dan verwachte resultaten voor het tweede kwartaal van 2024 en een optimistische prognose voor het derde kwartaal. Op het hoogtepunt vandaag stonden de aandelen van Upstart zelf 49,77% hoger dan diezelfde ochtend. Dit markeerde een welkome ommekeer voor het AI-gedreven leningplatform, dat heeft geworsteld in een omgeving van hoge rente en slechte resultaten.


De aandelenkoers van Upstart Holdings vandaag:

Bron: CNBC


  • Omzet: De omzet daalde met 6% naar $128 miljoen, maar overtrof de verwachtingen van analisten die uitgingen van $124,5 miljoen. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden, bleef de omzet stabiel.

  • Aantal leningen: Upstart verwerkte 143.900 leningen ter waarde van $1,1 miljard, een daling van 6% ten opzichte van vorig jaar. De conversieratio van renteaanvragen verbeterde echter van 9% naar 15%, een belangrijke ratio wanneer Upstart zich hopelijk in een betere marktomgeving bevind met lagere rentes.

  • Bijdragemarge: De winstmarge na variabele kosten daalde van 67% naar 58%, mede door verhoogde marketinguitgaven en dalende omzet.

  • Winst en verlies: Het aangepaste EBITDA-verlies bedroeg $9,3 miljoen, vergeleken met een winst van $11 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aangepaste verlies per aandeel was $0,17, beter dan de verwachte $0,39.


Upstart verwacht een omzet van $150 miljoen in het derde kwartaal, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar en boven de consensus van $135,4 miljoen. Het aangepaste EBITDA-verlies wordt geschat op $5 miljoen, met een verwachting van positieve aangepaste EBITDA in het vierde kwartaal.


De stijging van de aandelenkoers werd niet alleen aangedreven door de huidige resultaten, maar vooral door de verwachting dat dalende rentetarieven gunstig zullen zijn voor Upstart's bedrijfsmodel. CEO Dave Girouard verklaarde: "De verbeteringen in ons bedrijf komen door significante vooruitgang in ons AI-model, een vernieuwde financieringsstroom en verhoogde operationele efficiëntie."


J.P. Morgan gaf aan dat de terugkeer van leningkopers naar het platform een positief signaal is en verhoogde het koersdoel van $24 naar $27. Hoewel het aandeel momenteel met 41% gedaald is ten opzichte van het begin van het jaar, zien analisten aanzienlijke verbeteringen die wijzen op een mogelijke positieve wending richting FY25.



Upstart heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt ondanks de uitdagingen van de huidige marktomstandigheden. Met een beter dan verwachte omzet en optimistische vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar, lijkt Upstart op koers te liggen om zijn rol als snelgroeiende fintech te hervatten. Als belegger zou ikzelf echter waakzaam blijven, gezien de historische volatiliteit en de afhankelijkheid van gunstige rentetarieven voor verdere groei van dit bedrijf. Dit lijkt eerder een overreactie dan een marktreactie die in een gezonde verhouding staat tot wat we daadwerkelijk gezien hebben van dit bedrijf in dit kwartaal.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page