top of page

Waarom een kleinere renteverlaging beter is voor aandelen

In het kort:

  • Een grotere renteverlaging door de Federal Reserve (bijv. 50 basispunten) kan de aandelenmarkt destabiliseren, gezien de volatiliteit die dit zou veroorzaken.

  • De kans op een 50 basispunten verlaging is gestegen naar 41%, maar veel analisten, zoals Eric Wallerstein, pleiten voor een kleinere verlaging van 25 basispunten om paniek te vermijden.

  • Historische data tonen aan dat grotere renteverlagingen vaak in verband worden gebracht met recessies, zoals in 2001 en 2007.


Het laatste inflatienieuws uit de VS heeft de kans op een grotere renteverlaging door de Federal Reserve vergroot, vooral na een uitspraak van voormalig beleidsmaker Bill Dudley. Volgens de CME FedWatch Tool is de kans op een renteverlaging van 50 basispunten bij de aankomende vergadering gestegen van 15% naar 41%. Dit zou echter een grote impact kunnen hebben op de aandelenmarkten.


De marktverwachtingen voor komende renteverlagingen:

Bron: Yahoo Finance


Een renteverlaging van 50 basispunten zou een sterk signaal zijn dat de Amerikaanse economie kwetsbaarder is dan eerder werd gedacht, wat mogelijk paniek kan veroorzaken. Jennifer Lee van BMO Capital Markets stelt dat een verlaging van deze omvang "paniekerig zou overkomen" en de indruk zou wekken dat de Fed achter de feiten aanloopt. Dit zou een sterk negatieve impact kunnen hebben op beleggersvertrouwen. Dit zou echter wel passen in het plaatje van de FED, waarbij ze eerder ook al te traag leken te zijn met de rente juist verhogen. De economische staat van een land is echter lastig te timen, aangezien het vaak het geval is dat wanneer de signalen er zijn van een verzwakkende economie en de alarmbellen afgaan, het al te laat is om op tijd in te grijpen.



Verschillende experts, zoals Yardeni Research strateeg Eric Wallerstein, benadrukken dat een renteverlaging van 25 basispunten logischer zou zijn, omdat dit een rustiger beeld van de economische situatie zou schetsen. Wallerstein legt uit dat een grotere verlaging niet noodzakelijk is, tenzij er ernstige tekenen zijn van een recessie of een financiële crisis.


Het laatste banenrapport laat weliswaar een afzwakking van de arbeidsmarkt zien, maar geen drastische achteruitgang die een grote renteverlaging zou rechtvaardigen. Ook de inflatiecijfers, die hoger uitvielen dan verwacht, suggereren dat de Fed voorzichtig te werk moet gaan. In augustus steeg de kerninflatie met 0,3%, boven de verwachting van 0,2%, wat aangeeft dat de inflatie nog steeds hardnekkig aanwezig is.


Michael Pearce van Oxford Economics verklaart dat dit “onwelkome nieuws over de inflatie” de Fed waarschijnlijk zal dwingen om vast te houden aan een kleinere renteverlaging, om het vertrouwen in de markt niet te verstoren.


DataTrek-oprichter Nicholas Colas wijst op historische patronen waaruit blijkt dat grote renteverlagingen vaak gevolgd worden door recessies. In zowel 2001 als 2007 begon de Fed haar verlagingen met een sprong van 50 basispunten, en beide keren volgde er kort daarna een recessie. Dit zou de Fed kunnen weerhouden van een dergelijke maatregel, aangezien een dergelijke stap zou kunnen aangeven dat ze de controle over de economische situatie verliest. Dit maakt de rente beslissing van aanstaande woensdag extra spannend voor de beurs.


Colas' analyse suggereert dat een meer gematigde verlaging van 25 basispunten meer in lijn zou zijn met een midcycle-correctie, wat minder negatieve signalen zou afgeven aan de markt. Beleggers zullen hier waarschijnlijk rustiger op reageren, wat de volatiliteit zal beperken.


Hoewel een grotere renteverlaging op korte termijn de aandelenmarkt zou kunnen verstoren, is er nog een kans dat kleinere renteverlagingen de markt positief kunnen beïnvloeden. Als de verlagingen uiteindelijk minder diep zijn dan verwacht, maar de economische groei sterker blijkt te zijn – bijvoorbeeld als het BBP in het derde kwartaal sterk blijft groeien en de consumentenbestedingen toenemen – kan dit de winsten van bedrijven ondersteunen en ruimte geven voor verdere groei van de aandelenkoersen.


De komende vergadering van de Fed op 18 september zal meer duidelijkheid geven over de toekomstige koers van het monetaire beleid, vooral wanneer de "dot plot" wordt vrijgegeven. Deze kaart laat zien hoe de beleidsmakers de toekomstige renteverwachtingen inschatten.



Een grotere renteverlaging van 50 basispunten zou mogelijk een signaal afgeven dat de Amerikaanse economie zwakker is dan verwacht, met als gevolg meer volatiliteit op de markten en een grotere kans op een recessie. Veel experts pleiten daarom voor een voorzichtiger beleid van 25 basispunten, wat stabiliteit zou kunnen bieden aan de aandelenmarkt zonder paniek te veroorzaken. De reactie van de Fed op recente inflatie- en arbeidsmarktgegevens zal cruciaal zijn om te bepalen welke koers de aandelenmarkten zullen volgen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page