top of page

Waarom dit waterstof aandeel met 99% gedaald is

In het kort:

  • Plug Power blijft de financiële verwachtingen niet waarmaken, ondanks het potentieel in groene waterstof.

  • De voorwaardelijke DoE-lening van $1,66 miljard zal de operationele problemen van het bedrijf niet oplossen.

  • Als belegger is het verstandig het aandeel PLUG voorzichtig benaderen, vanwege het risico van verwatering door de enorme cashburn-niveaus.


Plug Power (NASDAQ:PLUG) blijft teleurstellen, ondanks de grote kans die zich voordoet in groene waterstof. De financiële vooruitzichten van het bedrijf worden niet verbeterd door een grote overheidslening, en de initiële opwinding hierover is snel verdwenen. Mijn investeringsanalyse blijft negatief over het aandeel, ondanks de mogelijkheid van sterke ondersteuning op de huidige prijs. Vanaf de piek rond het jaar 2000 is het aandeel Plug Power met een bizarre 99,84% gedaald.


De aandelenkoers van Plug Power sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Plug Power steeg tot $5 (om daarna weer te kelderen) na de aankondiging van een voorwaardelijke lening van maximaal $1,66 miljard van het Amerikaanse ministerie van Energie. Hoewel het bedrijf deze goedkope schuldfinanciering zeker kan gebruiken, veranderen de financiële vooruitzichten niet door meer geld te lenen.



De leningsovereenkomst wordt al in twijfel getrokken door een Amerikaanse senator en de lening is voorwaardelijk. Het bedrag dekt naar verluidt de bouw van maximaal zes groene waterstofproductie-installaties. De recente resultaten van het eerste kwartaal van 2024 benadrukken waarom de senator zich zorgen maakt over het lenen van $1,7 miljard aan een groot verlieslijdend bedrijf als deze. Plug Power nam een lange periode in beslag om eindelijk de commerciële waterstoffabriek in Georgia te lanceren en de omzet daalde tot slechts $120 miljoen in het kwartaal.


De omzet van Plug Power 2009-2024:

Bron: Macrotrends


Plug Power rapporteerde een omzetdaling van bijna 43% ten opzichte van het voorgaande eerste kwartaal en miste de analistenverwachtingen met meer dan $37 miljoen. Ondanks de opwinding over het bereiken van de ontwerpcapaciteit van de fabrieken, bedroeg de omzet uit brandstoflevering slechts $18 miljoen, terwijl de kosten $59 miljoen bedroegen. De totale omzet van $120 miljoen werd overstegen door kosten van $279 miljoen. Ondanks de ineenstorting van de omzet bleven de totale kosten van de omzet hetzelfde.



Het bedrijf slaagde erin om de operationele kosten te verlagen tot slechts $100 miljoen in het kwartaal, een daling van $140 miljoen in het voorgaande jaar. Dit is een positief teken, aangezien het bedrijf plannen implementeerde om de kosten met $75 miljoen te verlagen. Het probleem is echter dat Plug Power nog steeds geen positieve brutomarges genereert om de verminderde operationele kosten te dekken. Het bedrijf werkt aan de groene waterstoffabriek in Louisiana om de capaciteit te verhogen tot 40 ton per dag, maar heeft nog steeds geen verbetering in de financiële resultaten laten zien.


De operationele marge van Plug Power 2022-2024:

Bron: Macrotrends


Plug Power sloot het kwartaal af met een kaspositie van bijna $400 miljoen, waarvan $220 miljoen beperkt is. Het bedrijf heeft $210 miljoen aan converteerbare schulden, plus verschillende andere financiële en leaseverplichtingen.


De kaspositie van Plug Power 2009-2024:

Bron: Macrotrends


Het probleem is de cashflow, waarbij Plug Power $168 miljoen verbrandde tijdens het kwartaal uit operationele activiteiten. De kapitaalinvesteringen bedroegen nog eens $93 miljoen, wat leidde tot een totale kwartaalverbranding van $261 miljoen. Het bedrijf ziet altijd lage verkopen in het eerste kwartaal, en een aantal projecten zijn nog in de inspectiefase, wat leidt tot extra verkopen op korte termijn. Plug Power promoot slechts 10% van de verkopen in het eerste kwartaal, maar het bedrag was vorig jaar veel dichter bij 25%, met relatief vlakke kwartaalomzet over het jaar.


Plug Power heeft geen rooskleurige geschiedenis van het nauwkeurig voorspellen van kwartaal- en jaarlijkse verkopen, terwijl de kosten altijd hoog zijn, zelfs voor een bedrijf dat meer dan $1 miljard aan jaarlijkse verkopen verwacht, zoals voorspeld. Analisten voorspellen kleinere verliezen in de toekomst, maar de prognoses blijven verliezen voor de rest van het jaar aangeven, bijna het dubbele van het verlies in het eerste kwartaal. De balans ondersteunt dit niveau van verliezen en cashburn niet.


De lening van de DoE helpt het bedrijf alleen om de kapex te dekken voor de bouw van nieuwe faciliteiten ter waarde van $1,7 miljard. De lening zal leiden tot extra rentelasten en het managementteam heeft geen discipline getoond om de groene waterstoffabrieken om te zetten in een winstgevende onderneming met de noodzaak om nieuwe leveringscontracten die niet economisch zijn, af te sluiten.



Plug Power blijft worstelen met hoge volatiliteit in de omzet, terwijl de kosten hoog zijn. Het bedrijf zou hogere verkopen moeten rapporteren door de verkoop van apparatuur gedurende het jaar, maar de belangrijkste groene waterstofbrandstof-business stelt weinig voor. Op dit moment zou ikzelf voorzichtig zijn met dit aandeel, en eerst de komende resultaten en verder nieuws afwachten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page