top of page

Waarom dit tech-aandeel op het punt staat om flink te groeien

In het kort:

  • Netflix is bezig met een verschuiving naar een businessmodel met advertenties, dat naar verwachting tegen 2027 10% van de totale omzet zal genereren.

  • JPMorgan voorspelt een grote groei in advertentie-omzet door Netflix' sterke wereldwijde gebruikersbasis en unieke content-format, wat het aandeel mogelijk doet stijgen tot $750.

  • Ondanks de uitdagingen biedt de overstap naar advertenties grote kansen voor Netflix, waaronder de mogelijkheid om nieuwe technologieën te ontwikkelen en een uniek platform uit te bouwen.


Netflix is de afgelopen jaren bezig aan een belangrijke verandering in het businessmodel. Het bedrijf verschuift van een abonnementsmodel naar een hybride model waarin advertenties nu ook een belangrijke rol gaan spelen in de omzet. Volgens een recent rapport van JPMorgan heeft Netflix bovendien het potentieel om een hele grote speler te worden op wat betreft advertenties, wat de aandelenkoers naar verwachting kan opdrijven tot $750 per aandeel. In dit artikel gaan we kijken naar deze verandering in het businessmodel en waarom JPMorgan er zo positief over is.


De opkomst van advertenties bij Netflix

In november 2022 zette Netflix een belangrijke stap door voor het eerst een abonnement met advertenties aan te bieden. Dit gebeurde nadat het bedrijf, voor het eerst in meer dan tien jaar, te maken kreeg met een daling van het aantal abonnees. Deze ontwikkeling was een duidelijk signaal dat er iets moest veranderen. Het antwoord? Een goedkoper abonnement waarbij gebruikers af en toe een advertentie zien, maar wel minder betalen per maand.


Voor slechts $6,99 kunnen abonnees gebruikmaken van dit advertentie-ondersteunde abonnement. Deze nieuwe optie bleek vooral in de Verenigde Staten een succes, waar veel gebruikers van het standaard-abonnement overstapten naar dit goedkopere alternatief. Dit model biedt Netflix niet alleen de mogelijkheid om nieuwe abonnees aan te trekken, maar ook om extra omzet te genereren zonder de prijs van de normale abonnementen te moeten verhogen.

Analist Doug Anmuth van JPMorgan verwacht dat tegen het einde van 2024 maar liefst 31 miljoen mensen voor deze advertentievariant zullen kiezen. En tegen eind 2025 kan dit aantal zelfs oplopen tot 42 miljoen. Voor Netflix is dit dus echt een goudmijn.


Groei van ad-revenue voor Netflix

De advertentie-inkomsten van Netflix zijn sinds de introductie al direct hard op weg om een belangrijk onderdeel van de totale omzet van het bedrijf te worden. Waar Netflix ooit volledig afhankelijk was van abonnementen, heeft het bedrijf nu ook advertenties weten om te zetten in een nieuwe inkomstenbron. En met succes, zo blijkt uit de cijfers, maar ook uit de vooruitzichten van analisten.


Volgens JPMorgan, die Netflix als een goede belegging beschouwt, gaat de groei van de advertentie-inkomsten de komende jaren namelijk door het dak. De bank verwacht dat advertenties tegen 2027 ongeveer 10% van de totale omzet zullen genereren, een aanzienlijke toename ten opzichte van de huidige 3%. Deze positieve verwachtingen worden versterkt door het feit dat Netflix zijn ad-platform fors heeft uitgebreid recent met betere samenwerking tussen adverteerders om de opbrengst per gebruiker te verhogen.


Hoewel Netflix nog steeds erg druk bezig is met het ontwikkelen en verder uitbreiden van de infrastructuur die nodig is om een belangrijke rol in de advertentie-markt te spelen, zijn de vooruitzichten dus wel erg veelbelovend. Het bedrijf werkt hard aan het verbeteren van de technologie achter zijn advertentiesysteem, zodat adverteerders beter inzicht krijgen in hoe effectief hun campagnes zijn. Hoe meer data en inzicht adverteerders krijgen, hoe groter het succes van Netflix.


Wat Netflix volgens JP Morgan écht onderscheidt van andere ad-platforms zoals Google en Meta, is de unieke combinatie van hoogwaardige content en een gigantische wereldwijde gebruikersbasis van ruim 278 miljoen abonnees. Dit biedt adverteerders toegang tot een bizar groot wereldwijd publiek, wat een grote aantrekkingskracht heeft voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe manieren (via films en series bijvoorbeeld) consumenten te bereiken.

Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat Netflix ondanks de concurrentie met grote spelers een aantal andere unieke voordelen heeft. Ten eerste is de betrokkenheid van de gebruikers bij Netflix-content veel hoger dan bij traditionele sociale mediaplatforms. Mensen kijken langere tijd naar series en films, waardoor advertenties beter kunnen worden geïntegreerd zonder dat dit als storend wordt ervaren. Bovendien kan Netflix profiteren van de grote hoeveelheid data die het heeft over de kijkvoorkeuren van zijn gebruikers, wat zeer waardevol is voor adverteerders die hun doelgroepen op een precieze manier willen bereiken. Want weet je nog: Hoe meer data, hoe beter voor Netflix.


De verwachting is dat de advertentie-inkomsten van Netflix in de VS tegen 2027 zullen oplopen tot $2,24 miljard, waarmee het bedrijf op gelijke hoogte komt met of zelfs voorbij Disney+ zal gaan, terwijl zij al een stuk langer bezig zijn met advertenties. Deze indrukwekkende groei benadrukt wat ons betreft precies het potentieel van Netflix om een van de grootste spelers te worden in de ad-markt.

Netflix staat echter wel voor een grote uitdaging: het bedrijf, dat juist jarenlang geliefd was omdat het geen advertenties aanbiedt, maakt nu ineens een verandering waarin advertenties een belangrijke rol gaan spelen. Deze verschuiving vereist niet alleen technologische veranderingen, maar ook een culturele aanpassing binnen Netflix zelf. Van een bedrijf dat altijd abonnementen zonder reclame aanbood, moet het nu uitgroeien tot een speler die succesvol advertenties integreert zonder het kijkplezier van gebruikers te verstoren. Het bouwen van zo'n platform, inclusief de mogelijkheid voor programmatic ads en nauwkeurige data, zal essentieel zijn voor dit succes, maar het is niet makkelijk om zoiets op korte termijn te bouwen.


Maar hoewel de overstap naar advertenties voor Netflix een uitdaging vormt, biedt het tegelijkertijd natuurlijk ook grote kansen. Omdat Netflix zijn advertentie-ecosysteem vanaf nul opbouwt, heeft het de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe tech (voor bijvoorbeeld betere data) en de fouten van zijn concurrenten in het verleden te vermijden. Bovendien heeft Netflix al wat belangrijke stappen gezet door samen te werken met externe advertentiepartners en te investeren in zijn eigen ad-technologie.


JPMorgan voorspelt dat Netflix tegen 2025 al een groot marktaandeel zal hebben veroverd. Dit zou de advertentie-omzet van het bedrijf drastisch verhogen en bijdragen aan een nog verdere stijging van de aandelenkoers volgens de analisten. Het is zeker een ambitieuze stap, maar gezien Netflix' vermogen om zich snel aan te passen en nieuwe markten te betreden, lijkt de toekomst voor zowel de streaminggigant als de waardering op de beurs er rooskleurig uit te zien.


Met een steeds groter deel van de Netflix-abonnees dat kiest voor het advertentie-abonnement, lijkt de strategie van Netflix op lange termijn goed uit te pakken. Tegen 2027 wordt verwacht dat bijna 60% van alle abonnees wereldwijd voor advertenties zal kiezen. Dit geeft Netflix niet alleen een enorme hoeveelheid gebruikers, maar ook een grote hoeveelheid data en ad-ruimte om aan bedrijven te verkopen. De combinatie van een groot bereik en de mogelijkheid tot gerichte advertenties maakt Netflix een zeer aantrekkelijke optie voor bedrijven die hun boodschap wereldwijd willen verspreiden.

Netflix staat dus aan de vooravond van een grote transformatie, waarbij advertenties waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige groei. Sinds de lancering van het advertentie-abonnement in 2022 heeft het bedrijf al veel nieuwe gebruikers aangetrokken. Volgens JPMorgan kan Netflix uitgroeien tot een van de grootste ad-platforms ter wereld, en heeft daarom een koersdoel van $750 per aandeel vastgesteld, wat een stijging van ongeveer 10% zou betekenen.


Deze optimistische voorspelling is gebaseerd op verschillende factoren. Allereerst verwacht JPMorgan dat de advertentie-inkomsten tegen 2027 een aanzienlijk deel van de totale omzet zullen uitmaken. Momenteel kiest ongeveer 45% van de nieuwe gebruikers voor het goedkopere, advertentie-abonnement. Het aantal abonnees dat hiervan gebruikmaakt, zou tegen 2025 kunnen oplopen tot 42 miljoen. Dit geeft Netflix de mogelijkheid om zijn advertentie-platform snel uit te breiden en meer adverteerders aan te trekken.


Bovendien biedt de content-format (films en series) van Netflix, het bedrijf een unieke positie om snel te groeien in de advertentiemarkt. Deze content geeft het bedrijf een concurrentievoordeel, omdat adverteerders waarschijnlijk graag willen inzetten op de unieke vorm van films en series, in plaats van social media. Hierdoor kan Netflix zijn advertentie-omzet waarschijnlijk aanzienlijk vergroten in de komende jaren, ondanks dat de het ad-platform nog relatief nieuw is voor Netflix.


Met een sterke gebruikersbasis en ambitieuze plannen om de markt te veroveren, biedt Netflix volgens JP Morgan een aantrekkelijk groeiperspectief voor beleggers. Het koersdoel van $750 dat JPMorgan heeft vastgesteld, weerspiegelt het vertrouwen in de capaciteit van het bedrijf om optimaal te profiteren van de snelgroeiende digitale advertentiemarkt en zijn positie daarin verder te versterken.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page