top of page

Waarom dit aandeel afgelopen week met 120% de lucht in schoot

In het kort:

  • AST SpaceMobile sloot een belangrijke samenwerkingsovereenkomst met AT&T om satellietinternetdiensten te bieden, wat leidde tot een aanzienlijke stijging van de aandelenkoers.

  • De omzet van het eerste kwartaal was verwaarloosbaar, maar de liquiditeitspositie is sterk met $209,97 miljoen in kasmiddelen.

  • AST SpaceMobile verwacht dat de operationele kosten in de komende kwartalen zullen dalen, ondanks eerdere tegenslagen in satellietproductie en -lancering.


AST SpaceMobile heeft de afgelopen maand voor een ware ommekeer gezorgd in de satellietinternetindustrie. Het bedrijf, dat streeft naar het verbinden van smartphones met een satellietgebaseerd netwerk, heeft recent een definitieve commerciële overeenkomst gesloten met AT&T. Deze samenwerking, die tot 2030 zal duren, biedt een alternatief voor Elon Musk's Starlink en heeft geleid tot een enorme stijging van de aandelenkoers van AST SpaceMobile met zo´n 120% op het hoogtepunt de afgelopen week.


De aandelenkoers van AST SpaceMobile de afgelopen 3 maanden

BRON: Macrotrends


Op 15 mei 2024 maakte AST SpaceMobile bekend dat het een commerciële overeenkomst heeft gesloten met AT&T om satelliet internet connectiviteit te bieden. Deze samenwerking stelt AT&T in staat om haar telecomdiensten uit te breiden naar gebieden waar connectiviteit tot dat moment niet mogelijk was. Dit is een belangrijke stap voor beide bedrijven, aangezien het klanten een betrouwbaar alternatief biedt voor de bestaande diensten van Starlink, en AT&T daarmee een betere concurrentie positie.


Jeff McElfresh, Chief Operating Officer van AT&T, benadrukte dat deze technologie "diensten zal bieden aan consumenten en op locaties waar connectiviteit voorheen niet haalbaar was." Dit zal uiteraard vooral van pas komen in landelijke afgelegen gebieden, waar de dekking vaak te wensen overlaat.


Ondanks de positieve vooruitzichten was het eerste kwartaal van 2024 financieel gezien minder indrukwekkend voor AST SpaceMobile. Het bedrijf rapporteerde een verwaarloosbare omzet van $0,50 miljoen en een verlies per aandeel (GAAP EPS) van $0,16.


De EPS van AST SpaceMobile sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Echter, de kaspositie van $209,97 miljoen biedt voldoende buffer om toekomstige operaties te ondersteunen zonder de noodzaak om nieuwe aandelen uit te geven.


De kaspositie van AST Spacemobile sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


In de komende kwartalen verwacht AST SpaceMobile een daling van de operationele kosten en kapitaaluitgaven. Dit is cruciaal voor het bedrijf om haar ambitieuze plannen te realiseren, waaronder de lancering van de eerste vijf commerciële satellieten in de zomer van 2024. Deze satellieten zullen bijdragen aan een bredere dekking en betrouwbare internetdiensten bieden aan een groter publiek.


Hoewel de samenwerking met AT&T voor optimisme zorgt, zijn er nog steeds risico's verbonden aan de groei van AST SpaceMobile. Het bedrijf heeft te maken gehad met productieproblemen en kostenoverschrijdingen die de lancering van satellieten hebben vertraagd. Desondanks blijven analisten optimistisch over de lange termijn vooruitzichten van het bedrijf. Deutsche Bank analist Bryan Kraft heeft zijn koersdoel verhoogd naar $22, een aanzienlijke sprong ten opzichte van de huidige koers van rond de $4.



Het bedrijf heeft ook investeringen aangetrokken van andere grote spelers zoals Google, Vodafone en American Tower. Deze strategische partnerschappen zijn cruciaal voor de verdere ontwikkeling en schaalvergroting van de satellietconstellatie van AST SpaceMobile. Het doel is om uiteindelijk een netwerk van 90 satellieten te hebben, wat een wereldwijde 5G-dekking mogelijk zou maken.


Naast de commerciële markt ziet AST SpaceMobile ook kansen in de overheidssector. Het bedrijf heeft al een contract met de Amerikaanse overheid en is in gesprek over aanvullende diensten om dit uit te gaan breiden. Deze uitbreidingen zouden niet alleen extra inkomsten genereren maar ook de positie van AST SpaceMobile versterken als een veelzijdige speler in de satellietcommunicatie.


Het pad naar succes voor AST SpaceMobile is echter zeker niet zonder uitdagingen. De behoefte aan continue investeringen en de complexiteit van satellietlanceringen vereisen een zorgvuldige planning en uitvoering van het bedrijf. Echter lijkt het bedrijf, met een sterke financiële positie en strategische partnerschappen goed gepositioneerd om deze uitdagingen het hoofd te bieden en de gestelde doelen te gaan halen.


De recente koersstijging lijkt wel een ietwat extreme reactie op dit nieuws, en geeft maar weer de volatiliteit van dit aandeel aan. Het is dan ook verstandig voorzichtig om te gaan met aandelen als deze, waar elk nieuwtje direct een grote prijsbeweging kan veroorzaken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page