top of page

Waarom de grootste posities van Warren Buffet slecht presteren dit jaar

In het kort:

  • Apple, Chevron en Coca-Cola, topkeuzes van Warren Buffett's Berkshire Hathaway, presteren dit jaar ondermaats, in vergelijking met de S&P 500.

  • Hun gezamenlijke waarde is 54,8% van Berkshires publieke aandelenportfolio.

  • Apple, de grootste positie, presteert het een na slechtst van de ´magnificent seven´, onder andere door de afnemende groei in smartphoneverkopen.


Warren Buffett staat bekend om zijn fenomenale beleggingsstrategieën die zich vaak concentreren op bedrijven met een robuust dividendbeleid en een sterke marktpositie. Echter, zelfs de meest doorgewinterde beleggers kunnen te maken krijgen met tijden waarin hun topkeuzes niet presteren zoals verwacht. Dit jaar vinden we Apple, Chevron, en Coca-Cola - drie zwaargewichten in de portfolio van Berkshire Hathaway - in precies zo'n situatie.


Apple: de grootste positie van Warren Buffett

Apple, een bedrijf dat synoniem staat voor innovatie en marktleiderschap, ervaart een tijdelijke dip in de beleggersgunst. De afnemende groei van smartphoneverkopen, met name in China, en een bescheiden jaar-op-jaar groei in productverkopen in het eerste kwartaal van fiscaal 2024, hebben beleggers op hun hoede gemaakt.


Desondanks blijft het langetermijnvooruitzicht van Apple sterk, ondersteund door een indrukwekkende groei in dienstenomzet en een expansie van de brutowinstmarge van 38,4% naar 45,9%. Met een jaarlijkse dividendverhoging sinds 2013 en een uitbetaling die alleen door Microsoft wordt overtroffen, blijft Apple een aantrekkelijke keuze voor waardebeleggers.


De aandelenkoers van Apple de afgelopen 5 jaar:


Chevron: ondanks de uitdagingen een koopkans?

Chevron, een andere en zelfs uitgebreide positie in Buffett's portfolio, heeft ook een moeilijk jaar achter de rug. Terwijl de S&P 500 bijna 34% steeg, daalden de aandelen van Chevron met bijna 2%. Dit biedt echter een uitgelezen kans voor beleggers die op zoek zijn naar kwaliteit binnen de energiesector tegen een mooie korting. Met een vooruit dividendrendement van 4,2% en plannen voor productiegroei in zowel de Golf van Mexico als de Perm, biedt Chevron een aantrekkelijke mix van waarde en groei.



Uit deze investering van Warren Buffett is vooral de verwachting van een aanhoudende consumptie van fossiele brandstoffen terug te zien. Het is dus net wat je hier van de markt verwacht, en vooral aan welke kant van deze transitie je vervolgens besluit te investeren.


De aandelenkoers van Chevron de afgelopen 5 jaar:


Coca-Cola: de stabiele gigant

Coca-Cola blijft een betrouwbare keuze voor beleggers die gericht zijn op passief inkomen. Ondanks dat het doorgaans onder-presteert in een markt geleid door groeiaandelen, heeft het bewezen veerkrachtig te zijn tijdens marktdalingen.


De succesvolle prijsverhogingen en een indrukwekkende operationele marge van meer dan 28,3% onderstrepen de kwaliteit van het bedrijf. Met een dividendrendement van 3,2% past Coca-Cola goed bij beleggers die waarde hechten aan kapitaalbehoud en inkomen boven kapitaalgroei.


De aandelenkoers van Coca-Cola de afgelopen 5 jaar:



Terwijl de favorieten van Buffett niet allemaal even goed presteren als de bredere markt, biedt elke onder-prestatie unieke kansen voor de geduldige belegger. Apple's verschuiving naar een waardeaandeel, Chevron's kortingstarief en Coca-Cola's consistente dividenduitkeringen tonen aan dat er nog steeds waarde te vinden is in deze tijden van onzekerheid.


Beleggers zouden deze momenten kunnen zien als kansen om kwaliteitsaandelen tegen lagere prijzen op te pikken, met een langetermijnvisie die beloond kan worden als de marktdynamiek zich ontvouwt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page