top of page

Waarom de beurs niet alles zegt over de economische realiteit

In het kort:

  • De Amerikaanse economie toont tekenen van een naderende recessie met een verzwakkende arbeidsmarkt en dalende consumentenbestedingen.

  • Een hernieuwde handelsoorlog kan de economie negatief beïnvloeden, wat leidt tot mogelijke inflatie en banenverlies.

  • In dit artikel leg ik de afsplitsing tussen de prestaties van de aandelenbeurs en de daadwerkelijke economische gezondheid uit.

Recente economische gegevens wijzen op een toenemende kans op een recessie in de Verenigde Staten. Hoewel sommige investeerders gefocust blijven op sterke aandelenkoersen als indicatie van economische kracht, laten andere indicatoren een minder rooskleurig beeld zien. Zo zijn de regionale productieonderzoeken van de Federal Reserve zwak, ondanks de sterke prestaties van de aandelenmarkt. Dit verschil suggereert dat de huidige sterke aandelenmarkt niet noodzakelijk een breed gedragen economische kracht weerspiegelt.


Op een fundamenteel niveau zijn aandelenkoersen gebaseerd op een disconteringsmechanisme. De prijs die je vandaag betaalt voor aandelen is de huidige waarde van toekomstige bedrijfswinsten. Dit betekent dat aandelenmarkten vooruitkijken en stijgen of dalen op basis van verwachte toekomstige winsten. Anderzijds zijn de nieuwsberichten over de economie die we in de pers lezen terugblikkend en geven ze informatie uit het verleden weer.


De correlatie tussen aandelenprestaties en de procentuele verandering in het BBP (Bruto Binnenlands Product, oftewel de output van een economie) is op korte termijn zwak, maar verbetert als je kijkt naar de verandering van het BBP met een vertraging. Wanneer de aandelenmarkt stijgt, weerspiegelt dit een verwachte verbetering van de economie (en bedrijfswinsten) in de toekomst. Soms voorspelt de aandelenmarkt de economie correct, maar uiteraard is dit niet altijd het geval.


Ten tweede is de wiskunde van het disconteren zodanig dat wanneer de rentetarieven laag zijn, de huidige waarde van toekomstige winsten toeneemt, wat hogere aandelenkoersen ondersteunt. Momenteel zijn de rentetarieven historisch hoog dankzij het op dit moment nog strikte monetaire beleid van de Federal Reserve.


Ten derde kunnen bedrijfswinsten blijven groeien, zelfs wanneer de economie stagneert, zoals we zagen tijdens de Covid-periode. Bedrijven hebben verschillende hefbomen, zoals het herfinancieren van schulden, anorganische groei, toegang tot buitenlandse markten en aandeleninkoop, om het inkomen te verhogen, zelfs in een binnenlandse economie met lage of geen groei. Dit alles wordt uiteraard volop gesteund door overheden overal ter wereld, wat deze dis-connectie tussen daadwerkelijke inkomsten vanuit een sterke economie, en bedrijfsresultaten nog verder versterkt.


Aandelenkoersen weerspiegelen de verwachte toekomstige winsten over meerdere jaren. Een paar kwartalen met tegenvallende of dalende bedrijfswinsten hebben een minimale impact op de huidige waarde van aandelen. Als verwacht wordt dat de winsten na een paar kwartalen weer zullen herstellen, negeren de aandelenmarkten in veel gevallen de tijdelijke daling van de winsten.


Dit betekent dat de aandelenmarkt vaak vooruitloopt op economische verbeteringen die nog niet zichtbaar zijn in de huidige economische cijfers. Dit is echter ook de reden dat aandelen vandaag de dag het sterkst bewegen op basis van de guidance van bedrijven, ongeacht of het huidige kwartaal sterk was of juist gematigd. Er wordt dus altijd gekeken naar wat we in de toekomst kunnen gaan verwachten van een bedrijf, iets wat nooit met zekerheid te zeggen zal zijn.


Dit alles betekent niet dat de aandelenmarkten nooit ongelijk hebben. Aandelenmarkten overschrijden vaak zowel omhoog als omlaag. Echter, op de lange termijn produceren aandelen rendementen boven inflatie en de beste manier om hiervan te profiteren is het opbouwen van gediversifieerde portefeuilles die goed presteren op de lange termijn. Beleggers die proberen de markt te timen en investeringsbeslissingen nemen uitsluitend op basis van hun begrip van de economie, benadelen zichzelf financieel op de lange termijn.


Een belangrijke indicator van economische gezondheid, het aantal openstaande vacatures, daalt snel. Volgens gegevens van LinkUp is het aantal vacatures bij de 10.000 grootste Amerikaanse bedrijven het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald, en nog sterker in de afgelopen maand. Dit komt overeen met gegevens van het Bureau of Labor Statistics, die een vergelijkbare trend tonen. Ondanks het feit dat er nog steeds ongeveer 8 miljoen openstaande vacatures zijn, is de daling in deze cijfers zorgwekkend en wijst op een mogelijke verzwakking van de arbeidsmarkt.


Het investeren op basis van politieke gebeurtenissen wordt vaak als riskant en onvoorspelbaar beschouwd. Historische voorbeelden laten zien dat marktverwachtingen over de impact van verkiezingsresultaten vaak verkeerd uitpakken. Zo werd verwacht dat de markt zou instorten als Donald Trump de verkiezingen van 2016 zou winnen, maar de markten reageerden juist positief op de beloofde belastingverlagingen.


Een soortgelijke situatie deed zich voor in 2020, toen er voorspeld werd dat de markt zou dalen als Joe Biden zou winnen. In plaats daarvan stegen de aandelenkoersen, mede door de snelle ontwikkeling van COVID-19-vaccins. Deze voorbeelden benadrukken dat de markt vaak anders reageert dan verwacht op politieke veranderingen. Daarom zou ik aanraden om investeringsbeslissingen niet op politieke gronden te baseren, gezien dit vaak niet zoveel met elkaar te maken heeft als soms nog wel eens gezegd wordt.


De handelsoorlog tussen de VS en China, die tijdens het presidentschap van Trump begon, heeft een negatieve invloed gehad op zowel de Amerikaanse als de mondiale economie. President Biden heeft veel van de door Trump ingestelde tarieven gehandhaafd en zelfs nieuwe toegevoegd, wat de economische groei remt. Volgens de Tax Foundation verminderen deze tarieven het Amerikaanse BBP met 0,2 procentpunten en elimineren ze 142.000 voltijdse banen in de VS. Bovendien kosten deze tarieven Amerikaanse huishoudens gemiddeld $625 per jaar.


Voormalig president Trump heeft voorgesteld om een tarief van 10% op alle importen in te voeren, wat volgens de Tax Foundation het Amerikaanse BBP met 0,8 procentpunten zou verminderen en ongeveer 684.000 voltijdse banen aan verlies zou betekenen. Deze tarieven zouden de kosten voor Amerikaanse consumenten en bedrijven verhogen, wat leidt tot inflatie.


De Amerikaanse economie staat voor uitdagingen met een mogelijke recessie aan de horizon en de hernieuwde handelsoorlog die dreigt. Voor nu is het nog niet gezegd dat de beurs zal dalen op korte termijn, maar een verzwakte economie schemert op den duur altijd door in de aandelenkoersen van bedrijven die uiteindelijk toch kopers nodig hebben voor hun producten en diensten. Als belegger is het belangrijk te begrijpen wat de reden is achter deze dis-connectie tussen de prestaties van de aandelenbeurs en de daadwerkelijke economische gezondheid/groei van landen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page