top of page

Waarom China aan de aandelencorrectie is ontkomen

In het kort:

  • Chinese aandelen hebben de recente wereldwijde marktvolatiliteit grotendeels weten te vermijden, met minder verliezen dan Amerikaanse en Japanse markten.

  • Internationale beleggers beginnen opnieuw interesse te tonen in Chinese aandelen vanwege hun lage waarderingen en diversificatievoordelen.

  • Ondanks de economische uitdagingen in China, waaronder deflatie en een zwakke vastgoedmarkt, blijven enkele grote Chinese bedrijven zoals Alibaba en Tencent relatief stabiel.


Chinese aandelen hielden zich aanzienlijk beter staande terwijl de Amerikaanse technologieaandelen en de Japanse Nikkei 225-index afgelopen week respectievelijk met ongeveer 2,5% daalden. De Shanghai Composite Index daalde slechts met 1,5%, terwijl de MSCI China Index zelfs een lichte stijging van 0,2% liet zien. De Hang Seng Index in Hongkong steeg zelfs met 0,9%.


De Shanghai Composite Index de afgelopen 5 beursdagen:

Bron: CNBC


De Hang Seng Index de afgelopen 5 handelsdagen:

Bron: CNBC


Deze relatieve veerkracht wordt deels toegeschreven aan de unieke positie van de Chinese aandelenmarkt, welke er een is die minder verbonden is met wereldwijde marktbewegingen door de kapitaalbeperkingen van de Chinese overheid en andere reguleringen. Hierdoor zijn Chinese aandelen minder gevoelig voor de volatiliteit die wordt veroorzaakt door gebeurtenissen buiten China, zoals de recente onrust op de Amerikaanse en Japanse markten.


In het tweede kwartaal van 2024 bleven beleggers nog erg terughoudend ten aanzien van Chinese aandelen, met een aanzienlijke verlaging van het belang van Chinese aandelen in hun portefeuilles. UBS rapporteerde dat van de 800 actieve buitenlandse instellingen die samen $150 miljard aan Chinese aandelen in bezit hadden, ongeveer 25% van hen helemaal geen Chinese aandelen bezat. Dit onderstreept de aanhoudende voorzichtigheid van internationale beleggers ten opzichte van de Chinese markt, ondanks een korte opleving van de aandelenmarkten in maart, april en begin mei.



Internationale investeerders hebben hun aankopen van Chinese aandelen in het derde kwartaal van 2024 echter juist weer verder vergroot, vooral op basis van de lage waarderingen en de potentiële diversificatievoordelen. Volgens data van EPFR namen buitenlandse beleggers op 5 augustus significant toe in hun aankopen van Chinese aandelen. Hoewel sommige posities de volgende dag weer werden afgebouwd, bleven investeerders per saldo netto-kopers.


William Yuen, investeringsdirecteur bij Invesco, merkt op dat de waarderingen van Chinese aandelen momenteel dicht bij historische dieptepunten liggen. Dit creëert aantrekkelijke mogelijkheden, vooral omdat de Chinese economie tekenen van stabilisatie vertoont dankzij stimuleringsmaatregelen van de overheid.


Ondanks deze positieve signalen zijn er nog steeds aanzienlijke en daarmee onvermijdelijke uitdagingen voor de Chinese economie. Deflatie en een zwakke vastgoedmarkt blijven zorgen baren. HSBC-analisten wijzen erop dat buitenlandse fondsen zich dit jaar actief hebben ontdaan van zogenoemde A-aandelen, met netto-instroom van slechts 13 miljard yuan ($1,81 miljard) tot begin augustus 2024.


Tegelijkertijd hebben enkele sectoren, zoals technologie en staatsbedrijven, meer positieve kapitaalstromen gezien. Bijvoorbeeld, het halfgeleiderbedrijf Montage Technology en het staatsbedrijf CRRC, beide genoteerd in Shanghai, leidden de netto-instroom tijdens deze periode.


Op lange termijn zijn er gemengde meningen over de vooruitzichten voor Chinese aandelen. Aan de ene kant kan een mogelijke renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve het monetaire beleid van China verder versoepelen, wat gunstig zou kunnen zijn voor de Chinese aandelenmarkt. Een zwakkere Amerikaanse dollar kan de Chinese yuan namelijk aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders.


De structurele zwakte van de Chinese economie zal echter nog wel even een bron van zorg blijven. Paul Christopher van Wells Fargo Investment Institute benadrukt dat de echte uitdaging voor Chinese aandelen niet de huidige marktschommelingen zijn, maar de aanhoudende economische zwakte en de teleurstellende beleidsreactie van de Chinese overheid.


In het licht van deze omstandigheden blijven beleggers zoals Matt Wacher van Morningstar optimistisch over specifieke Chinese bedrijven zoals Alibaba en Tencent, die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van het herstel van de binnenlandse consumptie in China.


China’s economische problemen zijn naar mijn mening ook zeker van structurele aard en hebben verstrekkende gevolgen voor de rest van de wereld. Het land heeft decennialang een groeimodel gevolgd dat gebaseerd is op het opbouwen van industriële capaciteit door massale staatsinvesteringen en goedkope kredieten. Dit heeft geleid tot een enorme overproductie, met een snel leeglopende vastgoedzeepbel als resultaat. Deze overcapaciteit zorgt ervoor dat Chinese bedrijven hun prijzen moeten verlagen, wat hun winsten onder druk zet en leidt tot nog diepere kortingen om schulden af te lossen en faillissementen te voorkomen.


De huidige situatie in China wordt verergerd door de reactie van westerse regeringen, die niet langer bereid zijn om hun industrieën te laten verdringen door goedkope Chinese import. Deze regeringen hebben hoge tarieven ingesteld op Chinese goederen en – in het geval van de VS – genereuze subsidies aangeboden aan binnenlandse producenten. Dit heeft de spanningen tussen het Westen en China verder doen toenemen, met het risico op verdere escalatie.


Een mogelijk scenario als gevolg hiervan, wat we al zien gebeuren, is dat de westerse landen hun eigen productie verhogen om de concurrentie met China aan te gaan, wat zou kunnen leiden tot een wereldwijde overproductie en dalende winstmarges.


Als reactie op de bovenstaande situatie hebben Chinese beleggers in de afgelopen periode een sterke voorkeur ontwikkeld voor goud, zoals blijkt uit de indrukwekkende stijging van 92% in Chinese goud-ETF-holdings sinds begin 2023, volgens een rapport van Wells Fargo. Deze toename weerspiegelt een groeiende vraag naar veilige havens te midden van de aanhoudende economische onzekerheden in China.


Sinds januari 2023 zijn de goud-ETF-holdings in Azië in totaal met 56% gegroeid, waarbij China met zijn 92% stijging een groot deel van deze toename vertegenwoordigt. Deze trend gaat gepaard met een rendement van 23% op goud over dezelfde periode, wat de aantrekkingskracht van goud als beleggingsoptie verder versterkt.


De zwakke economische omgeving in China, vooral in de vastgoedsector, heeft het consumentenvertrouwen aangetast en de investeringsmogelijkheden beperkt. Dit heeft ertoe geleid dat goud steeds aantrekkelijker is geworden in vergelijking met de ondermaats presterende Chinese aandelen en obligaties. Het rendement van goud heeft zowel de Shanghai Composite Index als de Bloomberg China Aggregate Bond Index overtroffen, wat de verschuiving naar goud als veilige haven in China benadrukt.


Wells Fargo wijst erop dat deze economische druk de drijvende kracht is achter de toename van goud-ETF-holdings en verwacht dat de vraag naar goud door Chinese beleggers zal blijven groeien. De bank blijft optimistisch over de goudprijs en voorspelt een verdere stijging tot een niveau van $2.400 tot $2.500 per troy ounce tegen het einde van 2025.



Hoewel de Chinese aandelenmarkten dus veerkracht hebben getoond in een tijd van wereldwijde volatiliteit, blijven de vooruitzichten gemengd. De lage waarderingen bieden op het eerste oog dus aantrekkelijke instapmomenten voor beleggers, maar de bredere economische uitdagingen en het beleid van de Chinese overheid blijven cruciale factoren om in de gaten te houden. Een eerste indicator van de prestaties van Chinese bedrijven zullen de cijfers van Tencent Holdings en Alibaba zijn volgende week, waar ik erg benieuwd naar ben. Tencent zal woensdag (13 augustus) de kwartaal cijfers publiceren en Alibaba een dag erna op donderdag (14 augustus).

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page